dumapolski Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Witam. Posiadam taką miniszlifierkę: Zdjęcie pożyczone od kolegi Grzes. Na zdjęciu są widoczne różne akcesoria - co jest do czego? Co powinienem dokupić, i gdzie to można kupić? Wiem, że już gdzieś był taki temat, ale nie chcę odgrzewać kotleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 I tak odgrzewasz - tylko w innym miejscu i następnej osobie będzie trudniej znaleźć potrzebne informacje. Po to są odpowiednio nazwane wątki, żeby w nich pisać. Odpowiednie akcesoria znajdziesz w sklepach budowlanych (Castorama), na allegro i w sklepach narzędziownych. Na początek potrzebne będą Ci małe wiertła, frezy i gumowe bębny z nakładanym papierem ściernym. Widoczne na zdjęciu różowe kamienie szlifierskie niezbyt się nadają do plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 W Castoramie są bardzo fajne cieniutkie, metalowe tarcze tnące z ząbkami polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Teraz w lidlu ma być jakaś szlifierka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Karambolis8 właściwie napisał wszystko. Od siebie dodam tylko, że z tego zestawu używam właściwie tylko wierteł (tu możesz sobie dokupić małe końcówki do ich mocowania w wiertarce) i czasem metalowych frezów do plastiku i metalu (kilka masz w zestawie). Generalnie nic bym nie dokupował, najwyżej trochę różnego rodzaju małych wiertełek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 27 Października 2011 Autor Share Napisano 27 Października 2011 Dzięki za odpowiedzi. Do czego służy ta jasnoniebieska kostka w centrum zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 To jest osełka. Nigdy nie wymyśliłem zastosowania osełki przy korzystaniu z miniszlifierki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 Pociągnę temat, jaką miniwiertarkę modelarską możecie polecić? Wiem że Dremel ma dobre opinie, ale też wiertareczka z mini zestawem końcówek kosztuje +150 zł, a model wypasiony ponad 400 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 To jest osełka. Nigdy nie wymyśliłem zastosowania osełki przy korzystaniu z miniszlifierki.Jedyne co mi przychodzi do głowy to ostrzenie końcówek wierteł jaką miniwiertarkę modelarską możecie polecić?Polecam tę z pierwszego postu Kosztowała coś koło 70zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 Polecam tę z pierwszego postu Kosztowała coś koło 70zł A gdzie można zakupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Castorama, Obi, Leroy... ogólnie markety budowlane, tam je znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Na allegro też jest tego mnóstwo. Tu masz dokładnie ten sam model: http://allegro.pl/mini-szlifierka-walizka-walek-akcesoria-79316-i1888741743.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 też ją polecam.. Wystarczy do prac modelarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Też mam podobną szlifierkę i nie polecam, wady: - zbyt szybkie wolne obroty - po rozgrzaniu przyspiesza, konieczność hamowania przez nacisk na mufę - większość akcesoriów jest nie używana zalety - jest tania i może mimo wad przysłużyć się przy budowie modelu - stojak na szlifierkę - wąż giętki Dorobiłem zewnętrzny regulator obrotów, koszt około 100zł.+ koszt zakupu szlifierki z kompletem akcesoriów okolo130zł. Ta kwota pozwala już kupić niezłego Dremela - warto przemyśleć taki zakup. Korzystam głównie z dokupowanych oddzielnie akcesoriów, wierteł, frezów, polerek silikonowych. Teraz, po doświadczeniach zebranych z tanią szlifierką kupiłbym co najmniej Dremela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Dzięki za wszystkie porady i opinie. Kupiłem Dremelka i do niego (a nawet przed nim) zestaw końcówek z Lidla ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKa Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Witam Mości Panowie przyglądam się tematowi zawartemu tutaj i proszę o opinię co sądzicie o tym sprzęciku znalezionym na "alledrogo" http://allegro.pl/szlifierka-ferm-dremel-osprzet-40el-mini-drill-i1923961123.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gobain Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Witam Mości Panowieprzyglądam się tematowi zawartemu tutaj i proszę o opinię co sądzicie o tym sprzęciku znalezionym na "alledrogo" http://allegro.pl/szlifierka-ferm-dreme ... 61123.html Nie polecam Minimalna predkość 15 tyś obrotów jest nie do przyjęcia , stanowczo za wysoka jak na pracę z plastikiem . Długi czas szukałem szlifierki i jeśli chodzi o te tańsze nie znanych firm to występują dwa problemy , zbyt wysoka ilośc obrotów minimalnych ( najniższa jaką znalazłem 8 tyś , proxxon jaki zakupiłem pośiada 5 tyś i jak by było mniej też było by dobrze ) Kolejna sprawa to głowica podobno w tych tanszych nie firmowych szlifierkach szybko się wyrabia i powstają bica taką opinie wielokrotnie słyszałem Jest jedno rozwiązanie jakie ja zastosowałem zrobiłem prowizoryczną szlifierkę z nieużywanej elektrycznej szczoteczki do zębów , nie był to szczyt marzeń ale spełniła swoją funkcję na czas kiedy nazbierałem fundusze na odpowiednie narzedzie i nie pchałem sie przez to w szlifierki za 50-80 zł . Jeśli ktoś będzie zainteresowany takim rozwiązaniem podeśle fotki jak z takiej szczoteczki zrobić wprosty sposób szlifierkę a następnie małe mieszadło do farbki bo takie teraz spełnia zastosowanie w moim warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi