Skocz do zawartości

Miniszlifierka

dumapolski

Rekomendowane odpowiedzi

I tak odgrzewasz - tylko w innym miejscu i następnej osobie będzie trudniej znaleźć potrzebne informacje. Po to są odpowiednio nazwane wątki, żeby w nich pisać.

Odpowiednie akcesoria znajdziesz w sklepach budowlanych (Castorama), na allegro i w sklepach narzędziownych. Na początek potrzebne będą Ci małe wiertła, frezy i gumowe bębny z nakładanym papierem ściernym. Widoczne na zdjęciu różowe kamienie szlifierskie niezbyt się nadają do plastiku.

Karambolis8 właściwie napisał wszystko. Od siebie dodam tylko, że z tego zestawu używam właściwie tylko wierteł (tu możesz sobie dokupić małe końcówki do ich mocowania w wiertarce) i czasem metalowych frezów do plastiku i metalu (kilka masz w zestawie).

Generalnie nic bym nie dokupował, najwyżej trochę różnego rodzaju małych wiertełek.

To jest osełka. Nigdy nie wymyśliłem zastosowania osełki przy korzystaniu z miniszlifierki.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to ostrzenie końcówek wierteł

jaką miniwiertarkę modelarską możecie polecić?
Polecam tę z pierwszego postu

Kosztowała coś koło 70zł

• 2 weeks later...

Też mam podobną szlifierkę i nie polecam, wady:

- zbyt szybkie wolne obroty

- po rozgrzaniu przyspiesza, konieczność hamowania przez nacisk na mufę

- większość akcesoriów jest nie używana

zalety

- jest tania i może mimo wad przysłużyć się przy budowie modelu

- stojak na szlifierkę

- wąż giętki

Dorobiłem zewnętrzny regulator obrotów, koszt około 100zł.+ koszt zakupu szlifierki z kompletem akcesoriów okolo130zł.

Ta kwota pozwala już kupić niezłego Dremela - warto przemyśleć taki zakup.

Korzystam głównie z dokupowanych oddzielnie akcesoriów, wierteł, frezów, polerek silikonowych.

Teraz, po doświadczeniach zebranych z tanią szlifierką kupiłbym co najmniej Dremela.

Witam Mości Panowie

przyglądam się tematowi zawartemu tutaj i proszę o opinię co sądzicie o tym sprzęciku znalezionym na "alledrogo"

http://allegro.pl/szlifierka-ferm-dreme ... 61123.html

Nie polecam

Minimalna predkość 15 tyś obrotów jest nie do przyjęcia , stanowczo za wysoka jak na pracę z plastikiem . Długi czas szukałem szlifierki i jeśli chodzi o te tańsze nie znanych firm to występują dwa problemy , zbyt wysoka ilośc obrotów minimalnych ( najniższa jaką znalazłem 8 tyś , proxxon jaki zakupiłem pośiada 5 tyś i jak by było mniej też było by dobrze ) Kolejna sprawa to głowica podobno w tych tanszych nie firmowych szlifierkach szybko się wyrabia i powstają bica taką opinie wielokrotnie słyszałem Jest jedno rozwiązanie jakie ja zastosowałem zrobiłem prowizoryczną szlifierkę z nieużywanej elektrycznej szczoteczki do zębów , nie był to szczyt marzeń ale spełniła swoją funkcję na czas kiedy nazbierałem fundusze na odpowiednie narzedzie i nie pchałem sie przez to w szlifierki za 50-80 zł . Jeśli ktoś będzie zainteresowany takim rozwiązaniem podeśle fotki jak z takiej szczoteczki zrobić wprosty sposób szlifierkę a następnie małe mieszadło do farbki bo takie teraz spełnia zastosowanie w moim warsztacie