Rhayader Napisano 9 Lutego 2012 Share Napisano 9 Lutego 2012 WOW! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 10 Lutego 2012 Autor Share Napisano 10 Lutego 2012 Powolutku do końca. Akurat teraz czas wypada poświęcić pracy zawodowej, ale coś am się w stoczni dzieje Ostatni etap to nanoszenie specyfiku foam and snow. Zdjęcia in progress. Poza tym muszę jeszcze machnąć banderę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Świetne... Ale czy powinny być odkosy od torped będących już w wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 11 Lutego 2012 Autor Share Napisano 11 Lutego 2012 Się sam zastanawiałem, ale doszedłem do wniosku ze zaraz po wodowaniu płynąc tuż pod powierzchnią mogą ją spieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi85mig Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 Coś pięknego,mam pytanie czy ten model jest na sprzedaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Cześć! To ja troszkę "miałknę" ponieważ mam kilka uwag do dioramy, którą wykonałeś. Mam na myśli odskosy wody przy okręcie i torpedach; - wg mnie są w pierwszym wypadku niewłaściwe / niewystarczające. Wygląda to tak, jakby jednostk płynęła z niewielką prędkością co przy ataku torpedowym się nie zdarzało ( chyba, że dobija jakiś okręt/statek - ale wtedy jedna torpeda ). Odskosy powinny OSTRO zaczynać się na dziobie opływając kadłub po czym należało je mocno spienić za rufą - sama rufa przy dużej prędkości jest głębiej zanurzona w wodzie a dziób wyraźnie z niej wysunięty - teraz odskosy sugerują "spacerowe 7-10 wezłów" - torpedy po wystrzeleniu wodują głęboko pod powierzchnią wody - przynajmniej na wstępnym odcinku swojego biegu. U ciebie idą płytko od samego potrzątku, w dodatku z odskosem wody.. To wszystko moim zdaniem wygląda nienaturalnie. Proszę nie obraź się ale warto to poprawić by nadać dynamiczny charakter dioramie, o którym myślałeś jak sądzę. Poniżej zamieszczam dwie fotki innych niszczycieli ( Lively oraz Le Hardi ) w szarży: A także japońskiego Kagero ( chyba już go linkowałem ) z prób prędkości: Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 Coś pięknego,mam pytanie czy ten model jest na sprzedaż ? Dzięki za uznanie. Podesłałem Ci PW. Maciej Uwagi jak najbardziej wskazane. Odkosy dziobowe, rufa- tym się nie przejmuję, bo z założenia nie planowałem, że Yuki ma sunąć z maksymalną prędkością. Torpedy świadomie są płytko bo inaczej nic nie byłoby widać. Natomiast ich odkosy postaram się poprawić tak żeby "piana" nie waliła po oczach. Zresztą w rzeczywistości torpedy powinny być raczej w innym miejscu ale "realizm" ulec musiał kompozycji Dioramka ma raczej wywoływać wrażenie dynamicznej sceny. Tak czy inaczej dzięki za uwagi - następna dioramka w planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kujas Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 sotter jeszcze trochę Cię pomęczę moimi pytaniami Właśnie doszedł do mnie zestaw blaszek LionRoar prosto z chin i tak się zastanawiam nad częścią C13( jest to tylnia część pokładu) czy mam ją zastąpić blaszką czy może na nią nakleić ?? Zastanawia mnie też jak dałeś sobie radę z relingami, trzeba je tylko przykleić czy jakoś inaczej zamontować?? ps. a może znasz jakąś stronę z samouczkiem do montowania blaszek, muszę trochę się oczytać dzieki i pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 ------>kujas, pytaj smiało, jeśli tylko będę w stanie to doradzę C13 rufa? trzeba zeszlifować plastikowe wystające elementy zgodnie z instrukcją liona i nakleić blaszkę. Radzę w plastiku porobić sporo dziur, żeby klej spod blaszki mógł się spokojnie wlać, a nie wypłynąć na łączeniach. Relingi się przykleja cyjanokrylem, wcześniej kształtując je jeśli to konieczne żeby pasowały do krawędzi pokładu.W zestawie poszczególne kawałki relingów pasują do odpowiednich części pokładu. Jeśli idzie o blaszki to podstawa to: szklana gruba szybka i bardzo ostre nożyki żeby wycinać blaszki, zaginarka - najlepsza ze small shopu, dobra pęseta i silne nerwy. strony z samouczkiem niestety nie znam. powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 sotter Woda, b.fajna muszę kiedyś się pobawić-kiedyś.Pływadełko, SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kujas Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 sotter no tak myślałem, że trzeba tą część zeszlifować, ale wolałem się upewnić jeśli chodzi o klej już zamówiony a co do zaginarki muszę sobie bez niej poradzić (mam ograniczony budżet) Wybiegam już trochę w przyszłość ;) ale też zastanawiam się jakich kolorów farb używałeś, bo chyba nie wszystkich sugerowanych przez producenta ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 25 Marca 2012 Autor Share Napisano 25 Marca 2012 Prace właściwie dobiegają końca. Korciło mnie żeby pokombinować z dymem, skoro ma być dynamicznie. Niestety dymna dioramach z reguły wygląda kiepsko. Zastanawiam się czy efekt jest zadawalający, niby w rzeczywistości wygląda ok, ale zdjęcia wyciągają niedostatki. Na wszelki wypadek nie przyklejałem dymu, umieszczony prowizorycznie dla celów poglądowych. Jak to oceniacie? Na koniec dwa zdjęcia archiwalne, które udało mi się wyszukać w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Niestety dym na dioramach z reguły wygląda kiepsko. W Twoim przypadku reguła się nie sprawdziła. Dla mnie rewelacja. Może odrobinkę za wysoko idzie ale to nie problem. Na koniec dwa zdjęcia archiwalne, które udało mi się wyszukać w sieci. W konia to my ale nie nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Na fotkach dym wygląda rewelacyjnie (cała sceneria także). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 25 Marca 2012 Super Moderator Share Napisano 25 Marca 2012 (edytowane) Na koniec dwa zdjęcia archiwalne, które udało mi się wyszukać w sieci.I na nich się wzoruj.... Edytowane 25 Marca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Rewelacja. Piękna diorama. Szkoda, że na żywo nie mogę jej zobaczyc. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Te "archiwalne" zdjęcia są zawodowe - pobaw się trochę ustawieniami, postarz je odrobinkę, wykadruj i nikt nie będzie wiedział, kiedy były zrobione. mucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 27 Marca 2012 Autor Share Napisano 27 Marca 2012 Wątek zakończony. Dziękuję wszystkim wspierającym i kibicującym Forumowiczom. Zapraszam do galerii: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=77&t=32358 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi