tees Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Witam. Po dłuższej nieobecności na forum chciałbym zaprezentować wam Mi-17 którą skleciłem ostatnio. Sam model to Hobby Boss z małymi przeróbkami ale bez jakichkolwiek szaleństw. Kalki to mieszanina Hi Decal i godła pochodzące z produkcji naszego kolegi forumowego Cinekf 1 czyli Marcina. Jeszcze raz serdeczne dzięki Marcin. Oto co udało mi się zrobić. Krytyka mile widziana. Mam nadzieje że już nie długo uda mi się dokończyć wątek warsztatowy i zrobić galerie Mi-8 którego budowa została przerwana prze zemnie jakiś czas temu. Pozdrawiam Darek Cytuj
p_bladek Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Ładnie i czysto sklejony podoba mi się Cytuj
Cinekf1 Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Miód na serce Darku, piękna robota Pozdrawiam Cieszę się, ze mogłem pomóc P.s. Darku napisz coś więcej o malowaniu, jakich farb uzyłeś, wyszło Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 piękny wiatraczek Darku ,gratuluję ,przyłączam się do pytania Marcina ps.mógł bys coś ze zdjęciami zrobic ,bo są za duże i zle się to ogląda Cytuj
Mikele Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Mógłbyś podać numery farb, którymi malowałeś? Świetnie wykonany kamuflaż, jest na czym oko zawiesić. Cytuj
tees Napisano 6 Listopada 2011 Autor Napisano 6 Listopada 2011 Dzięki panowie za pochwały. W rzeczywistości wierzcie mi że się prezentuje jeszcze lepiej jeśli idzie o kolorystykę i wogóle . Hmm. Niestety ,wszystkie kolory to mieszanki które robiłem na oko na podstawie fotek z tego okresu użytkowania chociaż ich naprawdę niewiele . Do tego mam go w pamięci gdyż w tym malowaniu w latach dziewięćdziesiątych gościł u nas w aeroklubie bielskim i był wykorzystywany do skoków. Jeśli idzie o same kolory to tak: zielony - był mieszany na bazie Humbrola 149 szaroniebieski - to mieszanka gunze 57 (aircraft grey) plus niebieski z pactry ale numeru to już nie pamiętam szaro piaskowy - to Pactra 50 ( mud) z odrobiną szaropiaskowej tamyi Całość na sam koniec zwerniksowana lakierem matem Valeyo z odrobiną szarej Gunze by wszystkie kolory stonować i uzyskać lekki efekt wyblaknięcia. Efekt końcowy mnie samego zaskoczył pozytywnie. Cytuj
Piotr_P Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 naprawdę zacnie to wszystko wyszło.Gratuluję . Cytuj
Grzes Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Piękne malowanko z krakowskiego Boogie. Łaciate Hipy wyglądają super! Mam na półce jego bliźniaka, czyli "602" z Kotem szczęściarzem tyle że mój model jest sprzed 13 lat, czyli z techniki kamienia, to znaczy modelu, łupanego Cytuj
kornik_69 Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Ładny, ładny nawet bardzo Jedyne co mi trochę nie daje spokoju to oszklenie. Czy nie jest aby trochę "zamglone", czy to może tylko efekt na zdjęciu ? Poza tym wszystko wygląda bardzo fajnie. Pozdrawiam Kornik Cytuj
tees Napisano 6 Listopada 2011 Autor Napisano 6 Listopada 2011 Hee. I to jest właśnie to o czym wspominałem kiedyś w wątku warsztatowym ( zresztą jeszcze nie dokończonym) z budowy Mi-8 . W tymże zestawie było oszklenie samo w sobie przymatowione. A że miałem dwa zestawy HB to to które jest w zasadzie krystalicznie przejrzyste postanowiłem dać do Mi-8 z racji jego bardziej zdetalizowanej kabiny a ten mniej przejrzysty element użyc w Mi-17. W rzeczywistości nie rzuca się to tak bardzo w oczy.Zdjęcie jednak potęguje ten efekt ale na to już nie mam wpływu. Cytuj
qalimar Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Bardzo ładnie, tylko trzy sprawy do uzupełnienia: - antena ASzS-UD na belce (bliżej kadłuba) powinna mieć namalowane cienkie izolatory (brąz): Natomiast druga powinna wyglądać następująco: - piasta wirnika nośnego wygląda nad wyraz łyso i aż się prosi o waloryzację przewodami. - antena ramowa ARK-9 na spodzie kadłuba powinna być wypukła: Cytuj
Leta Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Oczywiście model śliczny, tylko jedno małe ale... ASO-2W które zaoferował producent jest TROCHĘ nie teges i szkoda że szanowny kolega nie przerobił tego detalu. Trochę ono psuje efekt ale to tylko moje czepialstwo. Cytuj
tees Napisano 7 Listopada 2011 Autor Napisano 7 Listopada 2011 Witajcie. Ciesze się ze modelik się podoba. Mi-8 mam nadzieje że wyjdzie jeszcze lepiej. Co do linii podziałowych to było tak trochę dziwnie jak dla HB. Jedna połówka kadłuba miała super odtworzone linie i w miarę głęboko a druga miała zaznaczone tylko tak powierzchownie. Nawet na zdjęciach jest to zauważalne. Musiałem je więc trochę przerysować i pogłębić. Potem zapuszczenie baaaaaaaardzo rozrzedzonym Humbrolem 33 ( czarna) i przetarcie po około 10-15 min rozcięczalnikiem by zmyć nadmiar. Wcześniej podkład z błyszczącego lakieru Pactry by zapobiec zmyciu kamo. Cytuj
erkamo Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 Pomimo wad, które zostały już wytknięte przez specjalistów, w moim odbiorze modelik wykonany jest, co najmniej, bardzo dobrze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi