Jump to content

Potwory wychodzą z ukrycia ( Italery,Black Dog) 1:35

Adrianowro
 Share

Recommended Posts

Witam

Tytuł nawiązuje do książki która za młodu pobudziła moją wyobraźnię odnośnie wraków.

lit8.jpg

I każdy zapewne słyszał o wydobywanych wrakach pojazdów pancernych w naszych okolicach.

I o tym będzie opowiadać moja dioramka.

Główny bohater to Pantera

16f6d9d4f02d36fc50587b847845f370.jpg

oczywiście zdaje sobie sprawę ze model nie jest najwyższych lotów ale sądzę że w tym przypadku nie muszę trzymać się każdego milimetra dokładności w skali.

Mam nadzieje że uda mi się wykombinować jakieś resztki do wnętrza aby pojazd przypominał Pantere z Czarnej Nidy.

Figurkowym bohaterem będzie super saper z Black Doga.

1.jpg

W ogólnym zarysie scenka ma przedstawiać Sapera rozbrajającego pordzewiałą amunicję z wraku.

Wrak albo będzie zaraz po wydobyciu z topieli ( brzeg +woda) albo odkryty podczas prac ziemnych

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pokraka dojechała i powoli zaczynam składać do kupy , jednocześnie przeglądając fotki zniszczonych Panter i wszelakich pancernych wraków odnalezionych po latach.

DSC02918.jpg

Co do figurek to jest taka jeszcze koncepcja

http://www.verlindenonline.com/store/product_info.php?products_id=1144

• 1 month later...

aby pojazd przypominał Pantere z Czarnej Nidy.

Jesli chodzi co o tę panterę którą wydobyto z rzeki i sprzedano milionerowi w Stanach, to wiedz, że miała ona rozsadzoną wieżę w wyniku eksplozji wywołanej przez jej własną załogę.

• 5 months later...

Skoro o wrakach ostatnio głośno to i ja odkopie temat na fali urlopu.

Miało być inaczej ale cięcia kosztów to i zmiana ekspozycji będzie...

Pojazd czeka na dorabianie detali......

P.S

Ziemia nie malowana jeszcze i nie wykończona żeby nie było.........................

DSC04647.jpg

DSC04648.jpg

DSC04650.jpg

DSC04651.jpg

DSC04652.jpg

DSC04653.jpg

Bardzo ciekaw kontynuacji. No i jak ty to teraz wszystko będziesz malował?

Jak zwykle wyjdzie w praniu

Wrak najpierw na czarno , potem jakaś rdzawy+ resztki koloru ( muszę fotki przejrzeć )

Reszta z pędzla

Ziemia : bedzie zabawa z warstwami gleby

Bardzo fajne.

Ale tylko jedna drobna uwaga. Specem od broni pancernej nie jestem, ale z tego co pamiętam, goście którzy wyciągali inna panterę z nidy tłumaczyli mi, że niemieckie wraki najłatwiej rozpoznać po NIERDZEWIEJĄCYCH spawach. To skutek zastosowania jakiegoś stopu do spawu. W efekcie nawet najbardziej poskręcane żelastwo łatwo rozpoznać czy pochodzi z rzeszy czy nie. Faktycznie na złomie przechowywanym w Skarzyskim muzeum to widać doskonale, bo kontrast jest spory. Chyba i Ty musisz o tym pomyśleć, bo malowanie super, ale tego szczegółu nie widać.

Tu jest link do innego klamota. Też Niemca. Choć pewnie mnie moderator odstrzeli, ze tak to zrobiłem

http://www.google.pl/imgres?q=muzeum+or%C5%82a+bia%C5%82ego&hl=pl&sa=X&biw=1024&bih=605&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=nrNHfVBuPvC2UM:&imgrefurl=http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php%3Fid%3D652965&docid=7c0uSZXmX3EIEM&imgurl=http://odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/stug2.jpg&w=711&h=521&ei=aB3RT8XqOInbsgbkneXpDw&zoom=1

Malowanie fajne ale psuje je wrażenie zbyt grubej rdzy.

Bo to nie rdza , ale warstwy ziemi

Co do spawów , taaa naczytałem sie w galerii i napewno wezmę pod uwagę

W czasach kiedy do celów naszego hobby możemy kupić dosłownie wszystko - bezcenny pozostaje oryginalny pomysł na pracę - gratuluję - będę pilnie obserwował