marioba Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Witam! Po skończeniu tego czegoś http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=29262, postanowiłem zrobić coś współczesnego. Na razie mam dość wojennego zoo. Wróciłem do kilku rozbabranych projektów: KaJaPa LVTP 7 Leopard 2 i C1 Ariete Modele te są zasadniczo gotowe do malowania, ale wena odeszła... Poza tym kupiłem sobie to coś i od razu się zakochałem. Merkava II 1:35 Academy. Model jakością typowy dla tej firmy. Trochę błędów, trochę skrótów myślowych... Instrukcji raczej nie poczytamy. Wszystko to literacki koreański..... Model będzie robiony raczej jako pudełkowiec z lekkimi poprawkami ewidentnych baboli i wpadek. Może jakieś blaszki? Łańcuchowe kurtyny będą na pewno. Na samą myśl o nich robi mi się słabo... Tradycyjnie zaczynam od kółek.... Tu najwięcej skrótów. Brak otworów ulgowych w kołach napędowych, napinających i dwóch nośnych Zaczynam od nośnych: Trochę wiercenia... wstępnie złożone... Podpiłowane, zlepione i jeszcze do obróbki... Potrzebuję zdjęć kół napędowych. I tu moja prośba do Barthassa, miłośnika koszernej pancerki, wspomóż mnie merytorycznie, co by obciachu sobie nie narobić Ps. Warsztat będzie długi. Czasu mam niestety coraz mniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Ja cię będę wspierał raczej duchowo niż merytorycznie, ale to zawsze coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 13 Listopada 2011 Autor Share Napisano 13 Listopada 2011 Ja cię będę wspierał raczej duchowo niż merytorycznie, ale to zawsze coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Też się cieszę że ruszasz z kolejnym projektem. Będzie na co popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Szalom! Wywołany, melduje się Kolejna Merkawa, i to Mk.2, bardzo dobrze, sam niedługo swoją zaczynam, ale w troszkę innej wersji. Koło napędowe, jak prosiłeś ( otworów ulgowych jest 5, tylko na zewnętrznej połówce koła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 "Otwory ulgowe"? Jak bilety po 50% lub mniej? A tak poważnie, co miałeś na myśli z tymi otworami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 A czy nasza z Bartkiem ukochana powierzchnia antyposlizgowa bedzie? No i co z kurtyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Musi być, inaczej figurki pospadają . Sugerujecie, że koła napędowe do wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Ja... ja nie wiem co mam tu wykrztusić. Marioba Ty zdrajco!! hehe Kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 14 Listopada 2011 Autor Share Napisano 14 Listopada 2011 Witam! Koło napędowe, jak prosiłeś ( otworów ulgowych jest 5, tylko na zewnętrznej połówce koła) Strasznie dziękuję za te zdjęcie. Nie mogłem znaleźć w necie nic konkretnego, a teraz wiem jak to dokładnie wygląda. Pozwolisz,że jak będę miał problem, to zwrócę się do ciebie o pomoc. "Otwory ulgowe"? Jak bilety po 50% lub mniej? A tak poważnie, co miałeś na myśli z tymi otworami? Tzw "otwory ulgowe" to otwory wykonywane w elementach konstrukcyjnych mających zmniejszyć wagę tego elementu, jednocześnie nie osłabiając wytrzymałości mechanicznej. ( ufff, tyle uproszczona definicja...) A czy nasza z Bartkiem ukochana powierzchnia antyposlizgowa bedzie? No i co z kurtyną? Powierzchnia antypoślizgowa będzie i bąbelki na łańcuszkach też będą. Sugerujecie, że koła napędowe do wymiany? Nie, ale koła napędowe trzeba poprawić. Ja... ja nie wiem co mam tu wykrztusić.Marioba Ty zdrajco!! No ja też nie wiem jak to zrobiłem, ale jakoś tak wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Tzw "otwory ulgowe" to otwory wykonywane w elementach konstrukcyjnych mających zmniejszyć wagę tego elementu, jednocześnie nie osłabiając wytrzymałości mechanicznej. ( ufff, tyle uproszczona definicja...) Drugą funkcją jest też usuwanie błota i innego syfu mogącego się tam gromadzić. Pozwolisz,że jak będę miał problem, to zwrócę się do ciebie o pomoc. Bardzo chętnie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 Uprzedzam, że w 90% "pomocnych uwag" Bartka kryją się kolejne problemy pt.: "Fajnie, że tak to ma wyglądać, tylko jak się do cholery za to zabrac?!" Czekamy na dalsze postepy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 Nie przesadzajmy Marcinie Ale faktem jest, że modele pojazdów z IDF-u są strasznie wymagające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Jestem bardzo ciekaw jak sie skleja wspolczesne Academy (sam mam na pulce jakies w kolejce ...znajac zycie to powyciskasz z niego ile sie da bede zagladal. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 19 Listopada 2011 Autor Share Napisano 19 Listopada 2011 Witam! Trochę pobawiłem się kółkami. Coś tam wywierciłem i coś tam wypiłowałem... Otwory w kołach napinających powinny być bardziej owalne. Jutro to poprawię ( na tyle, na ile się da i jeśli znajdę taki cienki pilnik ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 No i spoko Mariusz...spilujesz te szpiczaste zakonczenia na owal jak wspomiales i bedzie cud mios. Ja sie tak bawilem z otworami w kolach nosnych przy M48 Patton....malo zabawna robota Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Niezła robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 No i pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Witam! Zabawy ciąg dalszy... Złożyłem wózki... Zalepiłem dziury nad gąsienicami. Niby ich nie widać po złożeniu całości, ale drażnią mnie. Zawsze je zalepiam robiąc jakikolwiek model z tym felerem. Poza tym, sama skorupa się wzmacnia i nic nie trzeszczy... Polepiłem wózki i rolki podtrzymujące. Kółka jezdne zdejmują się... Podoklejałem schowki, wydech. Założyłem niepoklejoną wieżę i zaczyna to jakoś wyglądać... I tyle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 No zaczyna i to ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Kurde trzeba zakupić jeszcze jedna co byś sam nie był na poważnie ten model Merkavy wymaga najmniej przeróbek a blaszki Edka są nie drogie a dodają trochę uroku detalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 27 Listopada 2011 Autor Share Napisano 27 Listopada 2011 Witam! Kurde trzeba zakupić jeszcze jedna co byś sam nie był na poważnie ten model Merkavy wymaga najmniej przeróbek a blaszki Edka są nie drogie a dodają trochę uroku detalu Inspiracją do zakupu tego modelu, były dwie Merkavy w twoim wykonaniu. Padło na Mk II, bo nie podoba mi się ten Sokół Millenium na Mk IV ten model Merkavy wymaga najmniej przeróbek a blaszki Edka są nie drogie a dodają trochę uroku detalu Blaszek chyba nie kupię, bo znając siebie, wydłuży to budowę modelu do około 2-3 lat. Mam tak rozbabranych kilka modeli, które to czekają na wenę. Jak narazie to zainwestowałem w liny i łańcuchy. I chyba jeszcze będę musiał kupić Friule, bo gąski z zestawu (winylowe) są za krótkie o około 10 mm. Warsztatu ciąg dalszy... Wieje nudą. Składanie elementów. Co może być w tym interesującego? Chyba nic.... Ale może pomoże komuś kto zainwestuje parę złotych w ten zestaw i będzie mógł coś tam podejrzeć. Skleiłem do kupy wieżę... Coś tam poszpachlowałem. Tutaj tylko trochę: A tu już trochę więcej: Skorygowałem położenie armaty. To co proponowało Academy , to był normalny wzwód lufy . Teraz jest bardziej horyzontalnie i lepiej wygląda. Złożone na razie bez kleju: Podoklejałem coś tam na zadku: I pokleiłem ekrany do kupy: I wygląda to tak: Coraz bardziej zbliżam się do momentu wymalowania powierzchni antypoślizgowych. Zastanawiam się jak to zrobić i chyba coś już wymyśliłem... W niędzy czasie popełniłem coś takiego: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=29973 I tyle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi