Mikele Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2011 W końcu znalazłem chwilę na prace nad modelem. Spodnia część kadłuba pomalowana. Farbka to H65, bez żadnych domieszek. Zdjęcia są kiepskie, niestety, przy wiekszej odległości od fotografowanego obiektu cięzko o jakość. Będę musiał wymyśleć coś mądrego do robienia zdjęć gotowego modelu. ps. Wesołych Swiąt wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2011 Chyba się mój model znudził, bo żadnego odzewu Położyłem pierwszy kolor kamuflażu na górnych powierzchniach. Kolor piaskowy, mieszanina H24+H29 (10%) Zdjęcia robiłem przed chwilą, stąd przekłamany odcień na pierwszych dwóch zdjęciach. Właściwy kolor widać na ostatnim foto. W sumie widać na nim namiastkę efektu końcowego - nity i linie podziałowe wyglądają nieźle i moim zdaniem dodają sporo uroku temu modelowi. Obowiązkowo trochę syfu osiadło na powierzchni podczas schnięcia, pomimo iż schowałem model do pudła. Po stwardnieniu lakieru model bedzie wyczyszczony, a że przed/po nakładaniu kalkomanii i brudzeniu będę używał sidoluxu więc myślę, że uda się wygładzić powierzchnię modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Nic się nie znudziło ja podglądam działaj dalej bo idzie bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Na ostatnim zdjęciu mam wrażenie, że farba słabo pokryła i prześwituje plastik. Czy będziesz malował jeszcze drugą warstwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2011 Będą korekty, ale tylko lokalnie bo na wiekszosci powierzchni lakier wygląda dobrze. W sumie są już dwie warstwy. Te ciemne plamy w przykadłubowych częsciach skrzydeł to maskowanie solą. Robiłem preshading (którego nota bene nie widać lub widać bardzo słabo ;) ) i na soli tak to się z dala prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2011 Święta, święta i po świętach, znów całymi dniami siedzę w robocie i czasu na modelowanie za wiele nie ma. Zdjęcia na dziś: Jeden ze zbiorników, jeszcze przed sidoluxem i innymi zabiegami upiekszającymi, ale mniej a więcej wygląd finalny. Na jednym ze zdjęć faktura lakieru przypomina tarkę, ale zdjęcia jak zwykle robione telefonem z odległości ok 5cm, więc nie ma co się nim sugerować. Podoba mi się metoda z maskowaniem solą, obicia wyglądają duzo lepiej niż te domalowywane po połozeniu kamuflażu. Kadłub po maskowaniu: Ale kiedy położę drugi kolor to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Grudnia 2011 Share Napisano 29 Grudnia 2011 Michał te wałki stanowczo za grube i przejscia kolorów wyjdą zbyt płynne jak na skale 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2011 NIe bój się, Robert, to nie pierwsze moje kamo malowane tą metodą. Zazwyczaj blue-tack nakładam właśnie przygotowany w ten sposób i efekt końcowy, przynajmniej pod względem granicy kolorów, jest zadowalający. Poniżej przykład, Mi-28N Zvezdy w 1:72 Z resztą, zbiorniki pokazane kilka postów wyżej malowałem własnie w ten sposób ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2012 Skończyłem malowanie. Fotki na gorąco, w sumie ciągle jestem w trakcie zdejmowania maskowania. Trochę upierdliwe jest zdrapywanie soli, ale uzyskany efekt w pełni rekompensuje trudy pracy. W kilku miejscach będą poprawki malarskie, ale generalnie (jak zwykle ;) ) jestem umiarkowanie zadowolony. Nakładając kolor zielony starałem się uzyskać efekt wypłowienia farny, stąd niektóre plamy sa bardziej wyraziste, inne mniej. Malując zmieniałem odległość aerografu od powierzchni i intensywność malowania, stąd taki efekt. Sądzę, że wygląda nieźle. Generalnie, wszystkie niedociągnięcia widać na zdjęciach, trochę zaprószyło mi spód kadłuba kolorem piaskowym (jakim cudem farba dostaje się w takie miejsca, cały kadłub był solidnie oklejony ), w kilku miejscach bluetack został na powiechdzni modelu, ale da się to zmyć. Teraz pora na moją ulubioną część, kalkomanie Po mału widać już to, co powinien sobą prezentować sobą model. Generalnie, nie jest to mój pierwszy model z "dolnej półki", ale pierwszy, przy którym naprawdę muszę się bardzo konkretnie napracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 Generalnie, nie jest to mój pierwszy model z "dolnej półki", ale pierwszy, przy którym naprawdę muszę się bardzo konkretnie napracować. I to widać. Bardzo fajnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2012 Generalnie, nie jest to mój pierwszy model z "dolnej półki", ale pierwszy, przy którym naprawdę muszę się bardzo konkretnie napracować. I to widać. Bardzo fajnie wygląda. Dzięki, ale zawsze mogłoby być lepiej. Bardzo wymagający model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 No i wyszło fajnie,przejścia też OK Dawaj z kalkami ,to dla mnie najbardziej ulubiona czynność przy budowie modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 Bardzo fajnie tobie to wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2012 Dzięki Panowie za pozytywne komentarze. Jednak sprawdza się zasada, że najmniej zadowolonym z modelu jest ten, kto go robił ;) Położyłem kalkomanie. Trochę zbliżeń. Przepraszam za marną jakość zdjęć, ale wieczorem przy sztucznym świetle niestety aparat w telefonie niedomaga. Trochę o samym nakładaniu kalkoamnii - na kadłub i na arkusz poszła warstwa sidoluxu, zawsze pokrywam arkusz z kalkomaniami tym samym środkiem (czy to sido, czy lakier bezbarwny), wtedy mam pewność, że kalkomanie nie będą się świecić. Płyny to Mr. Mark Setter oraz Softer. Polecam z pełną stanowczością. Może jutro rano zrobię zdjęcia w naturalnym świetle, wtedy aparat powinien łapać ostrość, bo na tych zdjeciach, słabo, ale jednak widać, że kalkomanie bardzo dobrze siadły. Wszystkie linie i nity są widoczne. A pezecież to właśnie z ich powodu zabrałem się za ten model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 Ależ pięknie te nity wylazły z pod kalek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2012 I to własnie mnie cieszy ;) Zrobiłem kilka zdjęć w dziennym świetle, są wyraźniejsze od poprzednich: Baboli jest trochę, kilka rys powstałych przy poprawianiu położenia kalkomanii, włoski z wacików przyklejone do powierzchni, ale nic, czego nie da się poprawić. Dziś postaram się oczyścić powierzchnię modelu i połozyć kolejną warstwę sido na powierzchnię. Generalnie, bliżej niż dalej z końcem budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 To są niby kalki Plastyka? Szok. Co to za płyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Co to za płyny? Płyny to Mr. Mark Setter oraz Softer. Polecam z pełną stanowczością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2012 To są niby kalki Plastyka? Szok. Co to za płyny? Tak, jak Robert wspomniał cytatem z mojego poprzedniego postu Mr. Mark Setter i Softer. Wcześniej uzywałem Humbrol Decail Fix, ale Mr. Mark bije go na głowę. A kalkomanie jak najbardziej z ZTS Plastyk ztego zestawu: Wcześniej z tego własnie zestawu robiłem polskiego PFa: Więc o kalkomanie byłem spokojny. Złego słowa nie mogę powiedzieć na ich temat No, łyżką dziegciu w beczce miodu jest to przesunięcie czarnego koloru na flagach na stateczniku pionowym, ale rozpaczać z tego powodu nie zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Dziś skromna relacja, okopcenia przy wyrzutnikach łusek uzbrojenia. Technika - suche pastele. Wyszło dość mocno, ale kolejna warstwa sido a póxniej lakier matowy nieco to wytłumią. Nie zamierzam za bardzo brudzić modelu, jescze nieco zacieków olejami i to wszystko. edit: Jeszcze jedno zdjęcie, z dystansu, bo na powiększeniech może i ostrość lepsza, ale w tak duzym powiększeniu niektóre, drobne w rzeczywistości, nierówności wyglądają masakrycznie ;) Edytowane 10 Stycznia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Kalki położyłeś idealnie, ja często mam z tym problem. Lufy da rade wymienić w standardzie na igły strzykawkowe? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2012 W standardzie lufy z igieł odpadają, ale zeszlofowałem końcówki na płasko i nawierciłem wyloty, więc nie jest źle. Na jednej z pierwszych stron tematu wrzucałem zdjęcie: Jak będę robił zdjęcia do galerii postaram się o kilka ujęć od dziobu tak, żeby widać było wyloty luf. Co do kalek, jestem naprawdę bardzo zadowolony z efektu. edit: Był bym zapomniał o jeszcze jednym brudzeniu suchymi pastelami, które miałem w planach - ślady na centropłacie wynikłe z obsługi technicznej. Domalowałem też czerwone znaczniki zatrzasków na lukach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Coraz bliżej końca. Model już po matowym bezbarwnym, zdjąłem maskowanie z kabiny. Kilka drobnych elementów mi odpadło, ale nie pogineły, więc poprzyklejam na samym końcu. Teraz kończę zubrojenie i podwozie i, mam nadzieje, wkrótce galeria. Trzeba będzie wyretuszować tu i tam, ale ogólnie jak na model za 10zł to efekt całkiem znośny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Wygląda fajnie, ładnie przybrudziłeś przetarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi