anderan Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Lufa odpowiednia będzie w poniedziałek.Co do gąsienic hmm sam nie wiem.Te pudełkowe są całkiem spoko.Jak na model ćwiczebny chyba szkoda kasy.(20 zł niby nie dużo) Co do osłon to zrobię go z osłonami ale z możliwością ściągnięcia ich bez problemu, jak googlowałem znalazłem temat i kolo przerabiał je we własnym zakresie. Więc i ja włożę w model więcej czasu i cierpliwości. Pozdrawim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Nie szkoda bo jak się przyjrzysz obu gąsienicom to zobaczysz że warto było kupić plastikowe pozatykam mógłbyś poćwiczyć sklejanie gąsek na tańszym modelu pewnie przyda ci się ta umiejętność w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 24 Listopada 2011 Autor Share Napisano 24 Listopada 2011 Lufa odpowiednia juz jest RB Model 35B46 Lufa 7.5cm KwK 40 L/48 (wersja środkowa) Pz.Kpfw.IV Ausf.H/J (1/35) i gasiennice zamówione. Niedługo powinienem przystąpić do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 ...a potem widziałem ten model w pudełku Academy... Bo to jest model ze zużytych form Tamki (większe luzy przy pasowaniu i gorsza jakość wyprasek) Działaj , czwórki to moja ,,pierwsza miłość,, ps. jak byłem młody i głupi to kupiłem czwórkę Tamiya myśląc że to Tygrys!!!(był to rok 1987), potem już świadomy co biorę kupiłem czwórkę z Akademy i to było to samo tylko z większymi luzami i gorszej jakości odlewy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 Witam!! Zacząłem prace nad modelem.Jest wielki w porównaniu z 1/72. Zarazie piłowanie,szpachlowanie i pasowanie. Sporo niedoróbek ,nadlewek ,ale cóż to model z myślą o tym aby rozwijać się. Mam dwa pytanka: 1.jak obsadzić lufę RB Model w jarzmie.Ma spory luz.? 2.czy na wieży ,skrzynka za nią była dopasowana do niej samej czy był luz odstęp? Na modelu przy pasowaniu jest luz skrzynka odstaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Na tym rzucie widać jak jest ułożona skrzynia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 Jeżeli dobrze widzę to narożniki odstaja i idealnie nie leża na tyle wieży. Dzieki Przeglądałem kilkadziesiąt fotek i nigdzie nie widziałem takiej dziury. Czy to ma być tak??Cos mi tu nie pasi. Podpowiedzcie nowicjuszowi. Sorrki za jakość pierwszej fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 Poradźcie cie ,proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Zasobnik nie przylega do wieży, gdyż kopułka dowódcy wystaje poza jej obrys. Najlepiej by było gdybyś przymierzył na sucho kopułę i sprawdził jak wygląda całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 powinno odstawac, ale nie az tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 26 Listopada 2011 Autor Share Napisano 26 Listopada 2011 Po wstępnym sklejeniu wieży i uzupełnieniu braków wygląda to mniej więcej tak: Płyta z lufą nie jest doklejona z tąd ta szpara. dziękuje za materiały użytkownikowi pankot13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 (edytowane) Po prostu cały zasobnik jest zpierniczony albo tył wieży. Nic na to nie poradzisz. To błąd producenta modelu. To formy z lat 70-ych chyba. Edytowane 26 Listopada 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 26 Listopada 2011 Autor Share Napisano 26 Listopada 2011 Hmm a jak by go podszlifować ,rogi może wtedy wejdzie głębiej?? A jak polece za bardzo ubytki można uzupełnić szpachla xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 26 Listopada 2011 Autor Share Napisano 26 Listopada 2011 Z zasobnikiem sobie jakoś poradziłem, przyciąłem przeszlifowałem. Szczelina się zmniejszyła, może będzie ok. Lufa z zamkiem(tak to chyba się fachowo nazywa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 Ta metalowa część lufy jest chyba krzywo wstawiona. Przynajmniej tak mi się wydaje na pierwszym zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 27 Listopada 2011 Autor Share Napisano 27 Listopada 2011 Ta metalowa część lufy jest chyba krzywo wstawiona. Przynajmniej tak mi się wydaje na pierwszym zdjęciu. Te podkładki są trochę krzywe ,bo do końca nie wiem jak to ma być złożone poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 3 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2011 Witam! Prace nad modelem trwają.Jest masakra hehe nawet modele w 1/72 były lepiej wykonane.Mało co pasuje i da się montować bez szpachli i pilnika Ale jakoś powoli idzie. Zamówiłem jeszcze gąski Academy są wiele lepiej wykonane niż model xD i metalowe lufki do MG w wieży i przedniej płycie.Nic więcej. Teraz rozumie dlaczego przedmówcy mieli złe zdanie na temat tego modelu. Mimo to nie poddaje się i walczę.Fotki wkleję jutro. Jaka powinna być długość lufy Mg ????? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 Mam to samo z Grantem. Ale trzymam kciuki i czekam na zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 3 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2011 Kilka fotek tego co do tej pory udało się zrobić. Model wymaga poprawek szlifierskich ,ale na to przyjdzie jeszcze czas.Sporo szpachlowania pozostało. I na koniec małe porównanie(wczesne stadium 1/35) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 Przy porównaniu z 1/72 dopiero widać jak wielką jest 1/35. Skrzyni z tyłu nie poprawiasz? Nieźle się już prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 3 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2011 Skrzynia jest już doklejona (skopana ona lub tył wieży) odstaje dość sporo ,ale i tak mniej niż na początku. A po za tym nie wiem co mogę z nią jeszcze zrobić, trzeba by wyciąć sporą część i dorobić z masy lub nie wiem co jeszcze innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 4 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2011 Tak maja wyglądać osłony boczne zrobione z puszki po piwku??? Czy coś z nimi nie jest tak? \ Osłony nie są przyklejona na stałe tylko do demonstracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Grudnia 2011 Share Napisano 5 Grudnia 2011 Ja nie lubię osłon bo zasłaniają dużo modelu. Ale czasem trzeba. Przydałoby się je trochę wyprostować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 5 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2011 Są w kilu miejscach krzywe ,ale ciężko się prostuje taką blaszkę. Przed malowaniem jakoś je wyprostuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 5 Grudnia 2011 Share Napisano 5 Grudnia 2011 No i bardzo dobrze!...wlasnie caly myk polega na tym zeby nie byly idealnie proste. Jak je pomalujesz to beda wygladac bardziej naturalnie. Ja bym osobiscie nie mocowal wszystkich, ale to mozesz zdecydowac jak zuz bedziesz mial wszystko gotowe, a jezeli zrobiles je zdejmowalne to wogole nie ma problemu. dobrze ze je przeszlifowales papierem swiernym....lepiej siadzie farba na nieco szorstkiej powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi