Skocz do zawartości

[STANDARD]TS-11 Iskra n/b 1111, 3 PLPSzB Bydgoszcz (MC)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam

Tak przeglądając sieć w poszukiwaniu zdjęć ISKRY dla Leszka ,sam nabrałem ochoty ,że by zrobić sobie takie latadło .Okazało sie ,że w magazynie zalega pudełko ze wspomnianym modelem i po krótkich oględzinach zawartości oraz dostępnych kalkomanii zapadła decyzja: klasa STANDARD w naszym konkursie będzie odpowiednia do tego ,żeby z małą mobilizacją obecnych tu fanów polskiego współczesnego lotnictwa dobrnąć do finału.

Model raczej relaksacyjny ,dłubany w przerwach prac nad "21".

A więc będzie to TS 11 Iskra z numerem 1111 ,w barwach 3PlSz-B z Bydgoszczy z roku 1990 .Cały płatowiec :srebrny ,pas przeciwodblaskowy: szary i końcówka statecznika pionowego:ciemno zielona

Zestaw z pudełka Master Craft kalki Intech /jak godła sie rozpadna to pomyślę nad innym /

Mam tylko jedno zdjęcie oryginału i jeśli by mógł ktoś z Szanownych Kolegów poratować to chętnie przygarnę/ mam kilka z pózniejszego okresu :bez godła albo z godłem 10elt

Inbox

pudlo.jpg

zestawhu.jpg

malowaniec.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Faktycznie -Iskra rządzi

Napisano

Bardzo ciekawy temat, z niszowym godełkiem Wg. informacji z książki Aeromax egzemplarz ten posiadał godło tylko na jednej stronie. To wydaje się być pewne, bo na drugiej malowano inne (białego orła na niebieskiej tarczy). Z tego co wyczytałem, drugiego 1111 nie otrzymał, ale trzeba to potwierdzić zdjęciem.

W kwestii nazewnictwa. Nie 3 pszb, tylko 3 Pomorski lotniczy pułk szkolno-bojowy.

Napisano

Może z tej przyczyny że samolot 1111 był w 1 EL a tarcza ,emblematem 2 eskadry .

Orzeł z bomba był oficjalnym godłem 3 PlSz-B.

Napisano
Bardzo ciekawy temat, z niszowym godełkiem Wg. informacji z książki Aeromax egzemplarz ten posiadał godło tylko na jednej stronie. To wydaje się być pewne, bo na drugiej malowano inne (białego orła na niebieskiej tarczy). Z tego co wyczytałem, drugiego 1111 nie otrzymał, ale trzeba to potwierdzić zdjęciem.

W kwestii nazewnictwa. Nie 3 pszb, tylko 3 Pomorski lotniczy pułk szkolno-bojowy.

A w/g p.Wojciecha Butrycza było z obu stron

opisqg.jpg

więc zdjęcie z drugiej strony by się przydało , w sieci trafiłem tylko z 2004r

Young jaki jest skrót 3pułku?

Napisano

Gdybyś chciał zrobić "plutonowego" z ostatnich lat, to mógłbym zrobić Ci kilka zdjęć. Tylko, że ostatnie lata spędził w 10.elt w Łasku.

Napisano

Rany! Myślałem, że budujący współczesne mają dużo łatwiej z ustaleniem co i jak. Denerwujecie mnie z tymi Iskrami panowie, a ładne są, skubane, no ładne. Przyjemności przy budowie życzę.

Napisano

Czy czasami godło z zeszytu Intechu nie ma skuchy w postaci lustrzanego odbicia godła?

Gdzieś kiedyś dawno dawno temu coś czytałem na ten temat.

Napisano
Czy czasami godło z zeszytu Intechu nie ma skuchy w postaci lustrzanego odbicia godła?

Gdzieś kiedyś dawno dawno temu coś czytałem na ten temat.

Na lewą burtę jest OK tylko co z prawą ,jak na razie to nie ma pewności,że tam w ogóle było

Napisano

Swojego godła nie oddam bo poszło jakiś czas temu na testy. Wiedząc, że robią się niezłe puzzle pokryłem DecalFix`em a po nałożeniu potraktowałem Setem i Solem. Ułożyła się nawet nieźle.

Napisano (edytowane)
Swojego godła nie oddam bo poszło jakiś czas temu na testy. Wiedząc, że robią się niezłe puzzle pokryłem DecalFix`em a po nałożeniu potraktowałem Setem i Solem. Ułożyła się nawet nieźle.

Piotr o którym godle mówisz?i jakim decalfixie ? tym http://www.mojehobby.pl/Humbrol-Humbrol-Decalfix-p-9-195006.html

Edytowane przez Gość
Napisano

Godło zawiera stylizowaną trójkę więc jeśli było z obu stron to nie mogło być w postaci lustrzanego odbicia.

Jeśli będziesz robił wersję z godłami po obu stronach nosa to potrzebujesz dwóch takich samych godeł.

I właśnie tutaj chciałem pomóc ale przejrzałem złom i okazało się, że zużyłem do testów chemii.

Ja akurat używałem Microscale ale pewnie oba mają podobne działanie.

Testowałem właśnie na kalkach z Intechu bo podczas kładzenia sępa na Mi-24 zdezintegrował się na zylion kawałków.

Napisano

Sam nie wiem z tymi godłami co zrobić ,może gdzieś trafię na foto z drugiej strony ...

No właśnie nie mają podobnego działania Clearfix humbrola to podobne do Set i Sol z Microscale a do wzmacniania kalek jest :

microscale.jpg

Napisano

W monografi LAF TS-11 jest napisane , ze orzeł był malowany z lewej , zas z prawej tarcza. Zdjęcia opublikowane w Air Action pokazuja 1111 tylko z godłem z lewej strony . Tarcza widnieje na 1116 po prawej.

Może panowie z LAF puszcza kiedyś zdjecia ...

Napisano

Już sam fakt, że puścili skopane godło na prawą stronę daje do myślenia. Wg. mnie 1111 miała tylko godło pułkowe na prawej stronie i już. Na zdjęciach widać jasno, albo orzeł na niebieskiej tarczy, albo nic. I tak rób, wyjdzie bardzo ciekawa iskra

Poprawny skrót to 3 PLPSzB, co tu skomplikowanego?

Napisano
Wg. mnie 1111 miała tylko godło pułkowe na prawej stronie i już. .... I tak rób, wyjdzie bardzo ciekawa iskra

czyli jak? z godłem na lewej stronie patrząc w kierunku dziobu?tak jak jest na zdjęciu które wkleiłemk w pierwszym poście?

Zdjęcia opublikowane w Air Action pokazuja 1111 tylko z godłem z lewej strony . ...

A masz te zdjęcia?

Napisano
Wg. mnie 1111 miała tylko godło pułkowe na prawej stronie i już. .... I tak rób, wyjdzie bardzo ciekawa iskra

czyli jak? z godłem na lewej stronie patrząc w kierunku dziobu?tak jak jest na zdjęciu które wkleiłemk w pierwszym poście?

Głupotę walnąłem, myślałem lewa, pisałem prawa Oczywiście na lewej stronie.

W książce Aeromax jest jedno małe zdjęcie 1111 z prawej strony, gdzie oczywiście żadnego godła nie ma, ale nie podpisane z jakiego okresu/jednostki.

Napisano

to zdjęcie masz kolorowe? bo chodzi mi jeszcze o górną cześć st.pionowego w kalkach intechu stoi że ma byc ciemno zielony a na póżniejszych zdjęciach i na foto od Krystka 1115 jest czerwony czyżby kolejny babol

Napisano

Dla 1111 gora sztatecznika ciemno-zielony. Samoloty TS-11 w 3 PLSzB to zbieranina z całego kraju ,stąd konce statecznikow na czerwono ,zółto ,zielono ,jasno-niebiesko jak i bez podmalówek.