Robert Ostrowski Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 (edytowane) Witam Tak przeglądając sieć w poszukiwaniu zdjęć ISKRY dla Leszka ,sam nabrałem ochoty ,że by zrobić sobie takie latadło .Okazało sie ,że w magazynie zalega pudełko ze wspomnianym modelem i po krótkich oględzinach zawartości oraz dostępnych kalkomanii zapadła decyzja: klasa STANDARD w naszym konkursie będzie odpowiednia do tego ,żeby z małą mobilizacją obecnych tu fanów polskiego współczesnego lotnictwa dobrnąć do finału. Model raczej relaksacyjny ,dłubany w przerwach prac nad "21". A więc będzie to TS 11 Iskra z numerem 1111 ,w barwach 3PlSz-B z Bydgoszczy z roku 1990 .Cały płatowiec :srebrny ,pas przeciwodblaskowy: szary i końcówka statecznika pionowego:ciemno zielona Zestaw z pudełka Master Craft kalki Intech /jak godła sie rozpadna to pomyślę nad innym / Mam tylko jedno zdjęcie oryginału i jeśli by mógł ktoś z Szanownych Kolegów poratować to chętnie przygarnę/ mam kilka z pózniejszego okresu :bez godła albo z godłem 10elt Inbox Edytowane 26 Listopada 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Tą Iskrę nazywano "Plutonowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Listopada 2011 Autor Share Napisano 26 Listopada 2011 Tą Iskrę nazywano "Plutonowy" Rozjechany kapitan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Tą Iskrę nazywano "Plutonowy" Dokładnie. Plutonowy stoi obecnie w Krośnie pod PWSZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Faktycznie -Iskra rządzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Bardzo ciekawy temat, z niszowym godełkiem Wg. informacji z książki Aeromax egzemplarz ten posiadał godło tylko na jednej stronie. To wydaje się być pewne, bo na drugiej malowano inne (białego orła na niebieskiej tarczy). Z tego co wyczytałem, drugiego 1111 nie otrzymał, ale trzeba to potwierdzić zdjęciem. W kwestii nazewnictwa. Nie 3 pszb, tylko 3 Pomorski lotniczy pułk szkolno-bojowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Może z tej przyczyny że samolot 1111 był w 1 EL a tarcza ,emblematem 2 eskadry . Orzeł z bomba był oficjalnym godłem 3 PlSz-B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Listopada 2011 Autor Share Napisano 26 Listopada 2011 Bardzo ciekawy temat, z niszowym godełkiem Wg. informacji z książki Aeromax egzemplarz ten posiadał godło tylko na jednej stronie. To wydaje się być pewne, bo na drugiej malowano inne (białego orła na niebieskiej tarczy). Z tego co wyczytałem, drugiego 1111 nie otrzymał, ale trzeba to potwierdzić zdjęciem.W kwestii nazewnictwa. Nie 3 pszb, tylko 3 Pomorski lotniczy pułk szkolno-bojowy. A w/g p.Wojciecha Butrycza było z obu stron więc zdjęcie z drugiej strony by się przydało , w sieci trafiłem tylko z 2004r Young jaki jest skrót 3pułku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Gdybyś chciał zrobić "plutonowego" z ostatnich lat, to mógłbym zrobić Ci kilka zdjęć. Tylko, że ostatnie lata spędził w 10.elt w Łasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Listopada 2011 Autor Share Napisano 26 Listopada 2011 Niestety nie mam godła 10 elt/ mam też kilka zdjęć/ A z drugiej strony godło 3 pułku jest "niszowe" jak to Young słusznie zauważył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Co racja, to racja. Zatem walcz z tematem, bo samolot pikny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Rany! Myślałem, że budujący współczesne mają dużo łatwiej z ustaleniem co i jak. Denerwujecie mnie z tymi Iskrami panowie, a ładne są, skubane, no ładne. Przyjemności przy budowie życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Czy czasami godło z zeszytu Intechu nie ma skuchy w postaci lustrzanego odbicia godła? Gdzieś kiedyś dawno dawno temu coś czytałem na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Listopada 2011 Autor Share Napisano 26 Listopada 2011 Czy czasami godło z zeszytu Intechu nie ma skuchy w postaci lustrzanego odbicia godła?Gdzieś kiedyś dawno dawno temu coś czytałem na ten temat. Na lewą burtę jest OK tylko co z prawą ,jak na razie to nie ma pewności,że tam w ogóle było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Swojego godła nie oddam bo poszło jakiś czas temu na testy. Wiedząc, że robią się niezłe puzzle pokryłem DecalFix`em a po nałożeniu potraktowałem Setem i Solem. Ułożyła się nawet nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Listopada 2011 Autor Share Napisano 26 Listopada 2011 (edytowane) Swojego godła nie oddam bo poszło jakiś czas temu na testy. Wiedząc, że robią się niezłe puzzle pokryłem DecalFix`em a po nałożeniu potraktowałem Setem i Solem. Ułożyła się nawet nieźle. Piotr o którym godle mówisz?i jakim decalfixie ? tym http://www.mojehobby.pl/Humbrol-Humbrol-Decalfix-p-9-195006.html Edytowane 27 Listopada 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 Godło zawiera stylizowaną trójkę więc jeśli było z obu stron to nie mogło być w postaci lustrzanego odbicia. Jeśli będziesz robił wersję z godłami po obu stronach nosa to potrzebujesz dwóch takich samych godeł. I właśnie tutaj chciałem pomóc ale przejrzałem złom i okazało się, że zużyłem do testów chemii. Ja akurat używałem Microscale ale pewnie oba mają podobne działanie. Testowałem właśnie na kalkach z Intechu bo podczas kładzenia sępa na Mi-24 zdezintegrował się na zylion kawałków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 27 Listopada 2011 Autor Share Napisano 27 Listopada 2011 Sam nie wiem z tymi godłami co zrobić ,może gdzieś trafię na foto z drugiej strony ... No właśnie nie mają podobnego działania Clearfix humbrola to podobne do Set i Sol z Microscale a do wzmacniania kalek jest : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 W monografi LAF TS-11 jest napisane , ze orzeł był malowany z lewej , zas z prawej tarcza. Zdjęcia opublikowane w Air Action pokazuja 1111 tylko z godłem z lewej strony . Tarcza widnieje na 1116 po prawej. Może panowie z LAF puszcza kiedyś zdjecia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 Już sam fakt, że puścili skopane godło na prawą stronę daje do myślenia. Wg. mnie 1111 miała tylko godło pułkowe na prawej stronie i już. Na zdjęciach widać jasno, albo orzeł na niebieskiej tarczy, albo nic. I tak rób, wyjdzie bardzo ciekawa iskra Poprawny skrót to 3 PLPSzB, co tu skomplikowanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 Mam tylko jedno zdjęcie 1115 z 3 PLPSzB. Może będzie pomocne. Pozdrawiam. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 27 Listopada 2011 Autor Share Napisano 27 Listopada 2011 Wg. mnie 1111 miała tylko godło pułkowe na prawej stronie i już. .... I tak rób, wyjdzie bardzo ciekawa iskra czyli jak? z godłem na lewej stronie patrząc w kierunku dziobu?tak jak jest na zdjęciu które wkleiłemk w pierwszym poście? Zdjęcia opublikowane w Air Action pokazuja 1111 tylko z godłem z lewej strony . ... A masz te zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 Wg. mnie 1111 miała tylko godło pułkowe na prawej stronie i już. .... I tak rób, wyjdzie bardzo ciekawa iskra czyli jak? z godłem na lewej stronie patrząc w kierunku dziobu?tak jak jest na zdjęciu które wkleiłemk w pierwszym poście? Głupotę walnąłem, myślałem lewa, pisałem prawa Oczywiście na lewej stronie. W książce Aeromax jest jedno małe zdjęcie 1111 z prawej strony, gdzie oczywiście żadnego godła nie ma, ale nie podpisane z jakiego okresu/jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 27 Listopada 2011 Autor Share Napisano 27 Listopada 2011 to zdjęcie masz kolorowe? bo chodzi mi jeszcze o górną cześć st.pionowego w kalkach intechu stoi że ma byc ciemno zielony a na póżniejszych zdjęciach i na foto od Krystka 1115 jest czerwony czyżby kolejny babol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 Dla 1111 gora sztatecznika ciemno-zielony. Samoloty TS-11 w 3 PLSzB to zbieranina z całego kraju ,stąd konce statecznikow na czerwono ,zółto ,zielono ,jasno-niebiesko jak i bez podmalówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi