Banny Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 Witam! "Vengeance" Plastyka/Novo/FROGa jest już wykonywany w konkursie przez kolegę Toff'a, co zmotywowało mnie trochę do sięgnięcia po zestaw, do którego przymierzam się od lat. Zaprezentuję in-box w fabrycznej postaci Novo: Zestaw wykonam w malowaniu z box-artu czyli GR-B A27-222 z 24. Dywizjonu RAAF. Model będzie oczywiście wykonany standard, bez poprawek, czyli... "vintage" uwzględniając rok opracowania formy 1970. Mam nadzieję, że efektowne malowanie z białymi statecznikami, wykonane aerografem i współczesnymi farbami, tchnie trochę życia w tego staruszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 Witam serdecznie ,życzę miłej zabawy i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 28 Listopada 2011 Share Napisano 28 Listopada 2011 Widzę, że na pudełku podają prawidłowy kolor spodu samolotu - u Plastyka każą malować na szaro (H64). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 28 Listopada 2011 Autor Share Napisano 28 Listopada 2011 Dobrze mówią akurat. Spód był jasnoszary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 28 Listopada 2011 Share Napisano 28 Listopada 2011 Aby na pewno? Bo na sieci znalazłem różne wersje - poczynając od Azure Blue (H89 ?), przez Light Grey (H64) aż do Duck Egg Blue (H23). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 28 Listopada 2011 Autor Share Napisano 28 Listopada 2011 Zerknij na zachowany egzemplarz: http://image57.webshots.com/157/3/37/48/470433748PqmNHi_fs.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 28 Listopada 2011 Share Napisano 28 Listopada 2011 Zobaczyłbym, ale... ForbiddenYou don't have permission to access /157/3/37/48/470433748PqmNHi_fs.jpg on this server. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 28 Listopada 2011 Autor Share Napisano 28 Listopada 2011 Sprawdź za jakiś czas, a jak nie to mam gdzieś na dysku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2011 Ostatnio wykończenie paru modelarskich projektów trochę mnie pochłonęło, ale teraz mogę się spokojnie zabrać za Vengeance. Wnętrze modelu ubogie, co nie powinno dziwić w tak starym modelu, ale nie będę nic dorabiał, choć aż się prosi o uzupełnienie przynajmniej tablicy przyrządów... Tym niemniej skoro ma być standard, wprost z pudła, to tak zostanie. Wyjątkowo grube szkło z pewnością ukryje częściowo ten niedostatek, a troszkę "podbajerowałem" kokpit kolorystycznie. Czas na sklejenie kadłuba... PS Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 Dobrze że ruszyłeś z Vengeancem - może zmotywuje mnie to do jakichkolwiek prac przy moim. Ostatnio leży w pudełku i czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 Bany bardzo ładnie wyszedł Ci ten standardowy kokpit ,maskowałeś do malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2011 Kolor bazowy aerografem, później szybka zabawa pędzelkiem. Maskowałem tylko zgrubnie zewnętrzne powierzchnie kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 później szybka zabawa pędzelkiem. . stawiałem na tasmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2011 Nie było takiej potrzeby, na tyle to mam jeszcze pewną rękę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 W takim razie gratuluje pewnej reki wyszło jak z pod tasmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 28 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2011 Witam w kolejnym raporcie! Kadłub zamknięty i oszlifowany. Niektóre linie podziałowe musiałem odtworzyć jako wgłębne, gdyż było sporo szlifowania (dotyczyło to nie tylko sklein, ale także uszkodzeń powierzchni wynikających z zużycia form). Zrobiłem to jednak tylko w miejscach, gdzie było to absolutnie niezbędne. Osłona kabiny z grubsza dopasowana. Przy okazji widać w jakim nędznym jest stanie... Wszystkie części i podzespoły są już obrobione, spasowane i gotowe do malowania: Model zostanie finalnie złożony dopiero po oddzielnym pomalowaniu wyżej widocznych podzespołów, ale nie mogłem się oprzeć aby nie złożyć go "na sucho". Ma naprawdę oryginalną sylwetkę! Następny komunikat będzie już z malowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Przypomina latający bumerang, no ale to w końcu RAAF. Bardzo czysty warsztat . Teraz czekam na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 12 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2012 Prace malarskie w toku. Jasnoszary spód już położony (Humbrol 196). Podobnie jak Dark Earth (Humbrol 29), który właśnie zamaskowałem do położenia zielonej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 A ze spasowaniem części po malowaniu nie będziesz miał probolemów? W którejś z relacji z tym samolotem było pokazane połączenie kadłub-skrzydło przed szpachlowaniem i nie było ono zbyt optymistyczne. ps. ja osobiscie nie ufam tej taśmie, którą zastosowałeś na maskowanie. Zawiodła mnie o jeden raz za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 12 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2012 Spasowanie moim zdaniem jest OK jak na tak stary model, ale ocenicie po złożeniu. Mnie się w miare nieźle pracuje ze zwykła papierową taśmą malarską. Jest tania, łatwo dostępna i nie ma zbyt mocnego kleju. Ma oczywiście swoje minusy, ale jak nie muszę robić rozmycia (używam wtedy wałeczki z masy Blu Tack), to chętnie po nią sięgam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 No i boomerang w końcu wrócił na warsztat i dobrze to malowanie wygląda. Napisz może o zaletach i wadach tej taśmy. W czym najlepiej wg Ciebie się sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Najlepiej mi taśma się ta sprawdza przy segmentowym kamo Luftwaffe. Przy brytyjskim też może być, trzeba tylko odpowiednio przyciąć brzegi w falki. Jak wspomniałem papierowa taśma jest tania i dostępna w każdym sklepie z chemią malarską. Można jej nie oszczędzać i przycinać bez żalu tyle razy, aż uzyskamy właściwy kształt. Minusem jest to, że jest dość sztywna i potafi się odklejać (trzeba docisnąć brzegi przed samym malowaniem). Jeśli farba jest zbyt rzadka, to na brzegach może zostać klej. Malunek w zasadzie gotowy, zostały stateczniki na biało i pas natarcia na skrzydłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Cześć Banny. Wykonujesz kawał dobrej roboty. Przy tej starannosci wykonania i widocznym doświadczeniu warsztatowym aż szkoda, że budujesz ten model w Standardzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Zostałem daleko w tyle ze swoim Vengeancem. Też chciałbym mieć takie tempo. Chociaż ślad po wypychaczu wewnątrz komory podwozia można było usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Chociaż ślad po wypychaczu wewnątrz komory podwozia można było usunąć. Tyż prawda, choć w zasadzie go nie widać. Jest poza obrysem otworu. Tutaj akurat kąt i oświetlenie go "wyciągneły" na widok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi