SebaTDS Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób walczycie z kurzem, ja co kilka dni muszę robić generalne sprzątanie na biurku, muszę wszystkie narzędzia wycierać i odkurzać. W jaki sposób zabezpieczacie swoje zrobione modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slusar Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Do czyszczenia modeli z kurzu dobre jest sprężone powietrze, tylko trzeba z nim uważać bo modele są z reguły dość delikatne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Do przechowywania najlepsza nawet najprostsza gablotka-kilka lat kurzu moze naprawde slumic kolor.No ale kazde wieksze lakierowanie to szok.Najpierw musze odkurzyc tzw.stolik-czytaj graciarnie,przewietrzyc pokoj i po jakims czasie mozna zaczynac.Ale i tak nie jest idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaTDS Napisano 7 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2011 Ale sprzątacie tylko przed malowaniem, czy co jakiś czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Witaj Tak naprawdę kurz jest takim wrogiem, z którym w 100% nigdy nie wygrasz. Jeśli chodzi o gotowe modele, to gablota i regularne sprzątanie pomieszczenia bardzo pomagają. Co do porządków na warsztacie, to każdy oczywiście robi jak chce ale dobrze jest co jakiś czas przecierać wszystko szmatką nasączoną jakimś wspomagaczem antystatycznym (choć jeśli pomieszczenie ma tendencję do zbierania kurzu, to taki preparat też na niewiele się zda). Wietrzenie pomieszczenia również jest wskazane. Przed malowaniem aerografem można spryskać okolice stanowiska do malowania wodą ze spryskiwacza po płynie do mycia szyb. Robimy tak w naszej modelarni od lat i pomaga. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Do przechowywania najlepsza nawet najprostsza gablotka Dokładnie. Cykl powstawania moich modeli liczony jest w grubych miesiącach (permanentny brak wolnego czasu), więc musiałem znaleźć sposób na zabezpieczenie miejsca pracy Gablotę buduję równolegle z modelem - ze zwykłej przezroczystej pleksi dostępnej w każdym supermarkecie budowlanym. Gablota jest przykręcana do podstawki (łatwy i szybki montaż/demontaż), przez co dostaję trzy-w-jednym : ochronę przed kurzem, opakowanie transportowe i ochronę przed "oglądającymi" na wystawach Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Ja zrobiłem gablotkę "pyłoszczelną" Szyby mam z przezroczystego plexi, bardzo szczelnie spasowane ( na zawiasach) Miedzy szybki a ścianki przykleiłem uszczelkę do okien, tak aby po zamknięciu było szczelnie. Dodatkowo zamki magnetyczne ciągle dociągają szybki do uszczelki. Gablotka wisi w piwnicy, gdzie często coś wiercę, piłuję czy szlifuję. Sprawdza się znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryniomodelshop Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Dużo zależy od tego gdzie trzymasz modele. Jeżeli na samej półce to kurz faktycznie szybko będzie się tam zbierał. proponuję gablotkę o której mowa powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarchewkowyPotwor Napisano 7 Września 2021 Share Napisano 7 Września 2021 On 12/7/2011 at 10:21 PM, wojtas said: tzw.stolik-czytaj graciarnie, Jeśli stolik to graciarnia, to tylko czekać na zapaćkanie modelu farbą/klejem/tłuszczem. Albo okaże się że po malowaniu aerografem nie sposób znaleźć płynu do czyszczenia i potem będą hece z czyszczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnieszka Napisano 20 Grudnia 2022 Share Napisano 20 Grudnia 2022 Mam pytanie w temacie. Czy stosujecie w pokojach w których są modele oczyszczacze powietrza lub jonizatory? Czy wówczas obserwujecie mniejsze osadzanie kurzu na modelach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 20 Grudnia 2022 Share Napisano 20 Grudnia 2022 Jeśli chodzi o modele to nie przyglądałem się im jakoś bardzo, ale od kiedy mam włączony oczyszczacz powietrza przed i podczas malowania to mniej paprochów przykleja się do świeżej farby. Wydaje mi się, że kurzu też jest mniej.:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 20 Grudnia 2022 Share Napisano 20 Grudnia 2022 (edytowane) Macie przemyślenia dotyczące usuwania powietrza z gablotki co jakiś czas ? Miotełka elektrostatyczna i zwilżanie dalszego otoczenia jak na razie się sprawdza. Wszystko zależy w jakim sąsiedztwie są modele, wiadomo, każdy ma różne warunki domowe. Według opisów jonizator działa także "odkurzająco". Temat do przemyślenia na przyszłość. Edytowane 20 Grudnia 2022 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi