Jump to content

Szlifowanie

Recommended Posts

A jaką szpachlę najbardzie polecacie?? Bo ja zaczołem przygodę ze szpachlą WAMOD, ale jeszcze nią nie szpachlowałem bo czekam na paczke. Co myślicie o tej szpachli??

Z góry dzięki.

Polecam szpachlę Revell-Plasto, eentualnie Humbrola.

Tornado a ile kosztuje Plasto revella?? Bo przymierzam się do zakupu a nie orientuje się w cenie!

Za szpachlę zapłaciłem 11 zł. w sklepie internetowym ( o tyle mam dobrze, że sklep jest w Wałbrzychu i mam w nim zniżki ), natomiast w normalnym sklepie modelarskim (przynajmniej u mnie w mieście) kosztuje prawie 18 zł.

Link do sklepu: http://modelsklep.pl/

Ja polecam szpachle Tamiya. Rewelacyjna szpachla. Szybko schnie, szlifowanie nie sprawia problemów. Płace za nią u siebie w sklepie 15 zł. Według mnie najlepsza szpachla na rynku.

Pozdrawiam

Do szlifowania używam polerek do paznokci z różną gradacją , papieru ściernego i pilników Italerii , ze szpachlówek dobry jest żółty wamod i tamiya , choć ona jest kiszkowata troszkę ponieważ ma tendencję do „siadania”.

• 2 weeks later...

Ja używałem Humbrola przez pół roku. Bardzo podobna do Revella. Szalenie szybko schnie, jest twarda, świetnie się nakłada, nie "ciągnie się" tylko ląduje tam gdzie ma, dobrze się szlifuje, nawet po 2 godzinkach. Trochę się kruszy przy ryciu linii podziałowych, ale i tak o niebo mniej niż Wamod (którego odradzam). Po odkręceniu tubki, gdy pracujemy dłużej, wystarczy co jakiś czas dawać ze strzykawki kropelkę zmywacza do paznokci (okradamy mamę) żeby rozcieńczyć i nie pozwolić na zaschnięcie.

wystarczy co jakiś czas dawać ze strzykawki kropelkę zmywacza do paznokci (okradamy mamę)

A po co okradać mamę, skoro można sobie taki preparat załatwić dla siebie? Niewiele kosztuje, a przydaje się nie tylko do rozcieńczania, ale także do wielu innych rzeczy, np. usuwania nadmiaru farby.

W moim przypadku okradanie mamy w ogóle nie wchodzi w rachubę - mieszkam sam...

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Czasami terzeba zrobić coś dla honoru..

"Okradanie mamy" to sprawa honoru? Pytam, bo może już jestem na tyle stary, że nie zauważyłem, jak ten świat się zmienił pnąc do przodu...

Pozdrawiam