Skocz do zawartości

Mig-3 HobbyBoss 1/72

Gadas_75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w mojej pierwszej galerii, po moim pierwszym warsztacie viewtopic.php?f=86&t=26346&start=0 na tym forum.

Model po dłuuuugiej modelarskiej przerwie, troszeczeczkę waloryzowany.

Jak widać jeszcze daleka droga do kolegów z forum, ale pomalutku, nie jest to mój ostatni model, ani tym bardziej ostatni Mig.

Zapraszam do oglądania i komentowania, oraz życzę wszystkim Wesołych Świąt.

img2009fi.jpg

img2010qg.jpg

img2011xs.jpg

img2013qx.jpg

img2014n.jpg

img2015d.jpg

img2016e.jpg

img2017od.jpg

img2018vt.jpg

img2019f.jpg

No nareszcie jakaś krytyka, bo już zaczynałem wpadać w samouwielbienie, a tu faktycznie zonk

img2020rx.jpg

Ale na swoją obronę powiem, że ja nie jestem znawcą tematu, a zestaw to „Easy Assembly Kit” i tak klocki spasował producent. Oczywiście można by to poprawić, ale nie będę już odrywał modelu od podstawki.

Przyznaje, w moim modelu wygląda to szpetnie, ale w następnym na pewno będzie już tak jak trzeba.

Widzę , że na obu skrzydłach namalowałes czerwone światła pozycyjne , prawidłowo powinno być zielone na prawym ,czerwone na lewym ,a białe z tyłu.

Prawda, ale brak w u mnie w modelarskim zielonego clear’a.

A białe z tyłu to gdzie dokładnie ma być?

Cześć Gadas_75. Zbudowałeś porządny model, ale to tłumaczenie o braku cleara w sklepie nieco psuje ogólne dobre wrażenie. Mam nadzieję, że jak w sklepie nie będzie zielonego/brązowego itd. to model nie zyska koloru różowego (no chyba że będzie to szpiegowski Spit)

Prawda, ale jest to mój pierwszy model po dłuuugiej przerwie po dziecięcym modelowaniu i bardziej chodził w nim o trening w sklejaniu, drobnej waloryzacji, techniki malowania i wykończenia, a nie produkcji wiernej makiety, więc myślę, że taki szczególik jak lampa pozycyjna, to nie powód do kupowania w sklepie wysyłkowym jednej farbki, dla małej zielonej kropki. Ale ruszyła mnie twoja uwaga, więc poprawiłem zwykłą zieloną i jak się okazuje clear nie jest potrzebny.

img2021j.jpg

Pamiętam z warsztatu, że miałeś z MiG-iem sporo przejść i dobre jest w tym to, że nie odstawiłeś modelu, tylko zakończyłeś temat radząc sobie z problemami. Model nie jest zachwycający w szczegółach, ale jako całość prezentuje się przyzwoicie, no może z wyjątkiem podwozia, ale muszę się przyznać, że wchodzę do Twojej galerii po raz chyba, no mniejsza o liczby i nie mogę się napatrzeć na kołpak, dla mnie wygląda rewelacyjnie i dlatego życzę Tobie i sobie by następnym razem już cały model wyglądał właśnie jak rzeczony kołpak.

Pozdrawiam Jarek

Obadałem sobie warsztacik i mam dwie rady dla Kolegi. W skali 1:72 okopcenia robione aerkiem to raczej nie wypał z powodu niewielkich rozmiarów kadłuba. Lepiej będzie Koledze robić okopcenia pastelami. Czarną pastele zetrzeć na grubym papierze ściernym a proszek nakładać pędzelkami. Większa kontrola nad tym co się robi + lepsze równomierne efekty = lepszy odbiór modelu i większe zadowolenie. Druga rada będzie dotyczyła anten. Pomysł z ciągnięciem plastiku dobry ale. Po pierwsze staraj się używać czarnego plastiku albo jakiś ciemnych odcieni np granatowy czy ciemno zielony. Po drugie najpierw ciągnij plastik nad świecą a potem pocieniaj nad żarówką. Żarówka ma mniejszą temperaturę od świecy i pozwoli Ci na ciągnięcie cieniutkich linek bez zrywania ich. Model jest fajny i sam mam na niego chrapkę. Duży plus za waloryzację kabiny. Naprawdę fajnie to wygląda. Ja bym jednak pomalował płaty śmigła na czarno z żółtymi końcówkami. Wydaje mi się, że były by lepsze od białych

Cześć RAV. Małe odejście od wątku głównego. Kliknąłem Twoją stronę i okazało się, że byłem na Lijaku tydzień wcześniej. Myślałeś o wykonaniu paralotni w 1:72? Bo mi to trochę chodzi po głowie, ale problemów będzie co nie miara...

W skali 1:72 okopcenia robione aerkiem to raczej nie wypał z powodu niewielkich rozmiarów kadłuba. Lepiej będzie Koledze robić okopcenia pastelami.

Niekoniecznie... Wypróbowałem obie metody i ostatnio większość okopceń robię pIwatą 0,3 mm. Kwestia wprawy. Efekty można obejrzeć i skrytykować na mojej stronie lub tutaj.

Tak oczywiście, tylko Kolega chyba nie zwrócił uwagi, że te rady są dla początkujących. Po tych kroplach na modelu to na pewno widać, że rozmawiamy o pIwacie 0,3mm. A do malowania okopceń aerkiem to jeszcze daleka droga.

Druga rada będzie dotyczyła anten. (...) najpierw ciągnij plastik nad świecą a potem pocieniaj nad żarówką. Żarówka ma mniejszą temperaturę od świecy i pozwoli Ci na ciągnięcie cieniutkich linek bez zrywania ich.

A po co tak komplikować? Wypróbowałeś tę metodę w ogóle? Mnie wystarczy świeczka.

A owszem technikę przetestowałem i jest ona przeznaczona dla osób, które nie mają takiej wprawy w ciągnięciu plastiku i nikt nie karze Koledze jej stosować. Jakoś Kolega nie kwapił się z podzieleniem się swoją wiedzą, dopiero rady innych wzbudziły w Koledze zainteresowanie. A rady typu " ale ja jestem zręczny w malowaniu aerkiem i jakie mi zajebiste antenki wychodzą nad świecą" jeszcze nikomu nie pomogły.

Ale ruch się zrobił, to może po kolei:

Dzięki . A za co chcesz się teraz zabrać?

To ja dziękuję.

A w kolejce:

img2027q.jpg

Ale myślę, że będzie coś na „C”.

Pamiętam z warsztatu, że miałeś z MiG-iem sporo przejść i dobre jest w tym to, że nie odstawiłeś modelu, tylko zakończyłeś temat radząc sobie z problemami. Model nie jest zachwycający w szczegółach, ale jako całość prezentuje się przyzwoicie, no może z wyjątkiem podwozia, ale muszę się przyznać, że wchodzę do Twojej galerii po raz chyba, no mniejsza o liczby i nie mogę się napatrzeć na kołpak, dla mnie wygląda rewelacyjnie i dlatego życzę Tobie i sobie by następnym razem już cały model wyglądał właśnie jak rzeczony kołpak.

Pozdrawiam Jarek

Mnie też od początku najbardziej podobał się ten kołpak, nawet moja żona się na nim poznała, bo jak pokazywałem jej gotowy model i zwróciłem uwagę na kołpak to powiedziała:

„acha, acha tak, tak, oczywiście kochanie”

i postaram się, żeby z każdym następnym modelem, takich elementów było coraz więcej.

Druga rada będzie dotyczyła anten. Pomysł z ciągnięciem plastiku dobry ale. Po pierwsze staraj się używać czarnego plastiku albo jakiś ciemnych odcieni np granatowy czy ciemno zielony. Po drugie najpierw ciągnij plastik nad świecą a potem pocieniaj nad żarówką. Żarówka ma mniejszą temperaturę od świecy i pozwoli Ci na ciągnięcie cieniutkich linek bez zrywania ich. Model jest fajny i sam mam na niego chrapkę. Duży plus za waloryzację kabiny. Naprawdę fajnie to wygląda. Ja bym jednak pomalował płaty śmigła na czarno z żółtymi końcówkami. Wydaje mi się, że były by lepsze od białych

Przewód antenowy, to nie rozciągnięta nad świeczką ramka, tylko żyłka wędkarska.

A śmigło według oryginału:

fotobiancr.jpg

Modele widzę że mydło i powidło: samoloty i smigłowce, wojskowe i cywilne, z różnych okresów... Może warto by było troche sprecyzować kolekcję? No chyba, że zbierasz po prostu revelle!

Śmigło w migu zapewne srebrne. Barwom na zdjęciu nie należy zbytnio ufać, bo było kolorowane.

Modele widzę że mydło i powidło: samoloty i śmigłowce, wojskowe i cywilne, z różnych okresów... Może warto by było troche sprecyzować kolekcję? No chyba, że zbierasz po prostu revelle!

Tak, tak, będzie jeszcze pancerka z różnych okresów i pojazdy cywilne. Chcę spróbować wszystkiego, zanim zdecyduję, co mi najbardziej odpowiada.

Kiedyś nie było wyboru, kleiło się to, co było w kiosku Ruchu, czyli samoloty ZTS-a, raz trafił mi się śmigłowiec i może ze trzy szybowce, więc kolekcje siłą rzeczy były sprecyzowane, a dzisiaj brunetki, blondynki….

A revell to czysty przypadek.

Śmigło w migu zapewne srebrne. Barwom na zdjęciu nie należy zbytnio ufać, bo było kolorowane.

Racja, myślę, że srebrne będzie odpowiednie, będę pamiętał o tym, przy budowie następnego miga.

Przewód antenowy, to nie rozciągnięta nad świeczką ramka, tylko żyłka wędkarska.

A śmigło według oryginału:

fotobiancr.jpg

Dał bym sobie obie ręce obciąć, że to ciągnięty plastik Pozory czasem mylą Jeśli to żyłka to lepsza będzie 0,12mm i mój znajomy wędkarz mówił, że można znaleźć w ciemnych odcieniach. Co do śmigła to srebrny będzie już lepszy

Z modeli na C najbardziej podoba mi się Stearman Kaydet - jeżeli nie chcesz zrobić czegoś po polsku, co szczerze polecam

Mnie też się bardzo podoba. Mam go w szafie i czeka na skończenie PZL P-7a którego już rozkopałem. Powodzenia przy tworzeniu kolejnego modelu

Z modeli na C najbardziej podoba mi się Stearman Kaydet - jeżeli nie chcesz zrobić czegoś po polsku, co szczerze polecam

Oki Mikołaj, namówiłeś mnie, będzie po polsku i będzie na C, czyli cywilne RWD-5, a przy okazji w konkursie.

Zapraszam zainteresowanych:

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=171&t=30602