pmroczko Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Witam! Moja przygoda z tym pojazdem rozpoczęła się, kiedy kupiłem na przecenie 50% model TOPASa w sklai 1:72 firmy ARMO. Niestety model ten za długo leżał na półce, przeżył ze dwie przeprowadzki sklepu i wiele jego części było w kiepskim stanie. Najgorsze były gąsienice: O ile mam już doświadczenie z żywicznymi gąsienicami i nawet je dosyć lubię, to te były już tak "chrupkie", że postanowiłem poszukać jakiejś alternatywy. W trakcie moich poszukiwań natrafiłem na model BTRa-50 z firmy PST: W tym modelu co prawda gąsienice nie są zbyt ładne, ale są: I druga strona - ta gorsza: Dodatkowo pozytywnym zaskoczeniem był arkusz kalkomanii zawierający polskie oznaczenia, których w zestawie ARMO tradycyjnie brakowało: Koła drogowe też w zestawie PST też są trochę ładniejsze niż żywiczne: Kadłub żywiczny też ucierpiał na skutek przerzucanie zestawu z miejsca na miejsce w sklepie: Porównanie spodów kadłuba - żywicznego i plastikowego: Bardzo ładny plastikowy spód dał mi taki pomysł, żeby go "przeszczepić" do żywicznej góry - która ma całą masę szczegółów charakterystycznych dla tego czysto polskiego pojazdu. W związku z tym odciąłem dolną część kadłuba - była z tym cała masa roboty i trzeba to było zrobić na mokro, żeby nie uwalniał się rakotwórczy pył żywiczny. W końcu dół był odcięty - trzeba jeszcze było go jeszcze trochę poszlifować i poszpachlować. Do tego celu użyłem Poxipolu: To tyle na teraz. Ponieważ moją główną specjalnością są pojazdy amerykańskie, będę wdzięczny za każdą pomoc i konstruktywne uwagi. Zapraszam do komentowania, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Też mam modelik PST choć mnie ciągnie raczej bardziej egzotyczna temtyka: Zobacz osłony świateł na ostatnim foto Z tyłu wozik z NRD Opisywany sklep to jak mniemam Pantera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2011 Widzisz, jak ty wiesz Tak, te osłony świateł, to będzie jeszcze zabawa. Ale to potem. Na razie podwozie czeka. Dzięki za komentarz, pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Jedyna opcja z tymi osłonami to je zaprojektować i dać wytrawić. Czy M48 dojechał do mety bo się pogubiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 rozumiem szlachetny zapął, ale zamierzasz go eksponowac do góry kołami czy na lustrze? ba trudno chyba bedzie zauwazyć efekty przeszczepu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 27 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2011 rtoipmodest - ja miałem inny pomysł, chciałem je zrobić z cienkich drucików - ale to się jeszcze zobaczy. Mam w pracy nawet kolegę, który robi własne fototrawionki. Jeśli chodzi o M48A3, to jest skończony. Tyle, że kończyłem go w pośpiechu i nie mam porządnych zdjęć, żeby dać do galerii. Ale, skoro od czasu do czasu jesteś w Poznaniu (jak rozumiem), można go zobaczyć u Pana Rafała na Półwiejskiej (w bramie, po schodkach w dół - wicie, rozumicie ). Andrzej_LK - co z tego że trudno? Wystarczy chęć Ja to lubię mieć ładnie zrobiony spód modelu. Żeby na ten przykład w rozmowie móc powiedzieć - popatrz, w PT-76 i pokrewnych maszynach wloty wody do napędu są TU. Rozumiesz - mnie wolno podnieść mój model i pokazać go też od spodu. Czasem tak robię. Poza tym tak jak pisałem - plastikowe koła też są lepsze od żywicznych, a w ten sposób będą dobrze pasować. Bardzo dziękuję za komentarze, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 30 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2011 Witam! Chciałem zawiadomić, że przeszczep się przyjął Teraz wygląda to tak: Jak widać na przedniej płycie trochę się pobawiłem, teraz przód jest dość gładki i tak już planuję to zostawić, z wyjątkiem zawiasów falochronu. Na wielu zdjęciach widać że niektóre TOPASy nie miały na przedniej płycie zaczepów holowniczych. Zaczepy będą na bocznych ściankach kadłuba. Dokleiłem też odłamane przody błotników. Teraz biorę się za wyposażanie kadłuba i szpachlowanie z jednej, a z drugiej strony za podwozie - koła i gąsienice. Co do gąsienic cały czas mam wątpliwości... Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Niezłą hybryda wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Transporter Opancerzony Pływający Ale Słabo - powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 przeszczep przyjął się bardzo ładnie, jestem pod wrażeniem zapału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2011 Bardzo dziękuję za komentarze i za miłe słowa. Transporter Opancerzony Pływający Ale Słabo - to jest dobre!!! Im dłużej to oglądam, tym bardziej się zastanawiam co zrobić z gąsienicami - dać sobie luz i skończyć model "na szybko", czy rozwlec projekt w czasie i stoczyć nierówną walkę z nimi? A może macie pomysł,skąd wziąć ładną gąsienicę do PT-76 w skali 1:72? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 OKB Grigorov robi trawione gąski do PT-76/BTR-50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Swego czasu robiłem ten model - i sprawa z gąsienicami (mimo, że były całe) wyglądała tragicznie . Ogniwa były za szerokie względem kół napędowych . Tak jak napisał Marcin ratunkiem jest OKB ale ich cena to ponad 8dych Mimo to , będę stale podgladał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2011 Wielkie dzięki za info! MrDyzio - już do nich napisałem, zobaczymy czy będą chcieli pohandlować hubert72 - tak właśnie widzę, że te żywiczne gąsienice są szersze od tych plastikowych - ani te, ani te nie wyglądają tak jak na zdjęciach. No jeszcze odczekam kilka dni, a na razie wyposażam górę Pozdrawiam i do usłyszenia - i wszystkiego dobrego w nowym roku! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 15 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2012 Witam wszystkich! No i chyba wpuściłem się w te gąsienice od Grigorova - ale ich zdobycie nie jest prostą sprawą. Szczególnie w okresie gdy prawosławni mają święta A w czasie kiedy negocjacje trwają, wziąłem się za inne rzeczy. Przykleiłem zbiorniki paliwa i świece dymne, dodałem uchwyty z drutu miedzianego, a też wnerwiłem się i skleiłem kosz na drobiazgi - kleiłem rozpuszczalnikiem nitro fragmenty wyciągniętej ramki wtryskowej. Zwróćcie proszę uwagę, jak ładnie prezentują się koła od PST (jeszcze nie przyklejone na stałe). Tak to wygląda teraz: Mam nadzieję, że się podoba, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 A co się ma nie podobać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Wyrzuć wieżę. Przypomina kopułę z Linii Maginota... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2012 Ale co to za 2AP bez wiezy? Jakies pomysly? Pawel PS. Wybaczcie, ze bez polskich znakow, ale wyjatkowo z Niemiec pisze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 "Tę" - konkretną wieżę. Koszmarny odlew, nie, że całkiem bez wieży. Po prostu skoro posunąłeś się do takich ingerencji jak przeszczep wanny (której nie widać) to szkoda to skopać takim glutem, który widać. Może tak od podstaw... z cienkiego polistyrenu, może zainwestować w BTR'a np.60, BRDM'a np.2 (z modelarskiego szrotu jeśli nie nowego np. ICM), może Koledzy zrobią żywiczny klon z przyzwoitszego zestawu? Zrobisz jak zechcesz. W każdym razie wieży BPU "to" nie przypomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 17 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2012 Masz racje - jak juz to juz. W takim razie prosba do kolegow - czy ktos by moze mial taka wieze na zbyciu, tak jak kolega Gerd napisal? A ja bym ja wtedy uzupelnil o detale typowe dla TOPASa i sprawa by byla zalatwiona. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 28 Listopada 2012 Autor Share Napisano 28 Listopada 2012 Witam ponownie! Rok minął, a robota stoi. Jeśli chodzi o wieżę, to trochę ją poprawiłem i myślę, że będzie dobrze. Ale załatwiły mnie gąsienice. Już się grzałem na fotorawione od Grigorowa, ale się okazało, że Grigorow się na mnie wypiął i nie chce mi sprzedać takich gąsienic, a próbowałem różnych sposobów! Czy któryś z kolegów ma może jakiś pomysł, skąd wziąć względnie porządne gąsienice do PT-76 w skali 1:72? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 Czy któryś z kolegów ma może jakiś pomysł, skąd wziąć względnie porządne gąsienice do PT-76 w skali 1:72? "Najprościej" będzie przeszczepić zewnętrzną stronę od ACE choć nie mam pewności czy wymiarowo będą pasować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 1 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2012 Dzięki za wiadomość! Też o tym myślałem, ale model ACE także nie jest taki łatwy do dostania, z tego co patrzyłem. Chyba żeby ktoś miał? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 Stare modele ACE da się upolować na allegro przy odrobinie cierpliwości. MLTB i PT-76 mają zdaje się ten sam układ jezdny. Na stronach ACE masz zdjęcia wyprasek. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2012 Wielkie dzięki! Nadal, gdyby ktoś miał odpowiedni zestaw, proszę o kontakt. Z góry dziękuję i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi