Irek-M1 Napisano 16 Czerwca 2007 Share Napisano 16 Czerwca 2007 Witam na prośbę kolegi z forum przedstawiam model Magnumki. Truck powstał cztery lata temu z zestawu Revella 1:24. Kupiłem go ze względu na kalki, ale podczas nakładania ich prysnął cały sentyment jaki miałem do tego modelu. Po nałożeniu kalek na model, które to kładły się dobrze okazało się iż brakuje ich w kilku miejscach, oraz dookoła każdej z nich brakowało białego podkładu w wyniku czego po położeniu dodatkowo brakowało jeszcze 2mm. Nie pozostało nic innego jak żmudne zamalowywanie wolnych przestrzeni oraz dorobienie kogutów i rur. Do modelu dorobiłem również przewody łączące "koziołka" z naczepą Zdjęcia ogólne: Domalówki opis Truck: na zderzaku 50% tego co widzicie to jest namalowane z tej racji iż jak pisałem brakło kalki i po położeniu wokół wszelkich otworów brakowało po 2-3mm, jakby ten kto je projektował robił to do mniejszego modelu. Naożniki osłonw 40% są pomalowane, tak jak np wnętrza mocowania świateł. Osłony trucka i tylna ściana: Tutaj w ogóle nie było kalek na wewnętrzne strony osłon aerodynamicznych kalka pokrywała ledwie tylną ścianę. Na "komin" nie było wcale kalki tak więc jest on w 100% pomalowany jak i te wewnętrzne osłony, oczywiście standard brak 2-3 mm kalki Dolne osłony: oczywiście uwagi jak powyżej brak kalek na wewnętrzne boczne powierzchnie stopni wejściowych tak więc to co widzicie to powstało w wyniku malowania Naczepna: Pierwsza podstawowa uwaga to nie jest tak sama naczepa jak w realu jest ona krótsza i co najważniejsze inny typ. A teraz zdjątka: Na to opis prac z kalkami oczywiście braki w kalakach i standardowe domalówki przednia ścian to domalówki tak aby nie było widać połączeń kalki, tylna ściana to brak kalek na wewntrznych ścianach naczepy po około 5-6 mm, otwory pod zaiasy oczywiście za duże tak więc kolejne domalówki kalki no i oczywiście uchwyty do zamknięcia drzwi naczepy to dwa malowidła tak aby zasłonić brak kalki w tym miejscu. Na tym koniec przdługiego opisu prac nad modelem. No to czas na i pracę nad moim kolejneym modelem z wielkimi kalkami czyli SCANIA Friedenfels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 16 Czerwca 2007 Share Napisano 16 Czerwca 2007 po prostu ... REWELACJA A tych domalówek wogóle nie widać. Gdybys nie napisał, że to zrobiłeś, bo brakowało kalek, nie widaćby było róznicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Czerwca 2007 Share Napisano 16 Czerwca 2007 Model bardzo ładnie wykonany jednak i Ty Irek nie ustrzegłeś się rażącego błędu jakim jest naklejanie tablic wyróżniajacych konika/solówkę na naczepę. Wogóle to zauważyłem, że wielu modelarzy klejacych trucki wogóle nie ma pojęcia jakie mają spełniać zadanie te tablice, a szkoda bo efekt ładnie wykonanego modelu może popsuć taki błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 16 Czerwca 2007 Share Napisano 16 Czerwca 2007 Irek dzięki serdeczne! Te kalki wyglądają jak malowane! Dzieło sztuki normalnie. Bardzo mi się podoba Madzia i nadal jest jednym z moich faworytów Tak jak powiedział paffko nie widać tych domalówek, gdybyś nic nie powiedział. A i tak trzeba się nieźle przyjżeć. Oby Scania była równie udana! Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Czerwca 2007 Share Napisano 16 Czerwca 2007 Witam Model wygląda bardzo ładnie,sam bym chciał taki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 16 Czerwca 2007 Share Napisano 16 Czerwca 2007 Kolego Scania V8 o ile sie nie myle to ty składasz Dafa-i co z nim?? A ten Renault Magnum bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 18 Czerwca 2007 Share Napisano 18 Czerwca 2007 Nie no koledzy jak nie widać domalówek, jak widać... Przynajmniej miejscami Ale w każdym bądź razie składam hołd za tą żmudną pracę jaką wykonałeś poprawiając babole producenta... Model świetnie się prezentuje. Powodzenia w nakładaniu kalek w Scanii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 21 Czerwca 2007 Share Napisano 21 Czerwca 2007 (edytowane) Model bardzo ładnie wykonany jednak i Ty Irek nie ustrzegłeś się rażącego błędu jakim jest naklejanie tablic wyróżniajacych konika/solówkę na naczepę. Wogóle to zauważyłem, że wielu modelarzy klejacych trucki wogóle nie ma pojęcia jakie mają spełniać zadanie te tablice, a szkoda bo efekt ładnie wykonanego modelu może popsuć taki błąd. Przecież numery są inne na samochodzie i na naczepie. Model jest całkiem ładny. Edytowane 22 Czerwca 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 21 Czerwca 2007 Share Napisano 21 Czerwca 2007 Przecież numery są inne na samochodzie i na naczepie, proponuję wizytę u okulisty. Model jest całkiem ładny. - ja tam sie malo wyznaje - ale chodzi chyba o cos innego. tornado zaraz pewnie wyklaruje problem. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 21 Czerwca 2007 Share Napisano 21 Czerwca 2007 Model bardzo ładnie wykonany jednak i Ty Irek nie ustrzegłeś się rażącego błędu jakim jest naklejanie tablic wyróżniajacych konika/solówkę na naczepę. Wogóle to zauważyłem, że wielu modelarzy klejacych trucki wogóle nie ma pojęcia jakie mają spełniać zadanie te tablice, a szkoda bo efekt ładnie wykonanego modelu może popsuć taki błąd. Przecież numery są inne na samochodzie i na naczepie, proponuję wizytę u okulisty. Model jest całkiem ładny. Co ma piernik do wiatraka (tablice rejestracyjne do tablic wyróżniających) Kuba ty naprawdę jesteś kierowcą trucka i nie wiesz co to są tablice wyróżniające No to może ci podpowiem tak wyglądają tablice wyróżniające montowane na solówkę/konika: a tak wyglądają tablice wyróżniające montowane na przyczepie/naczepie: Ps. Kuba proponuję ci zpisać się na kurs z przepisów o ruchu drogowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 22 Czerwca 2007 Share Napisano 22 Czerwca 2007 Popieram walkę o zgodność z rzeczywistością Model chociaż czysto odtwórczy, to jednak nieźle złożony. Jedyny bubel jaki widzę, to niedomalowanie nad stopniami po prawej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 22 Czerwca 2007 Share Napisano 22 Czerwca 2007 Oj niedoczytałem dokładnie , myślałem że chodzi o tablice rejestracyjne bo są podobne {45 i 46}.Przyznaję rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norek102 Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 Bajka Bajka Widziałem ją kiedyś w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek.X Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 No to cię skrzyczą! Ten temat jest z 2006 roku... Po co to odkopywać? Uwagi do takich starych postów w galerii, pozostaw dla siebie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 Piekna magnumka, ale przede wszystkim kalka jest idealnie polozona. Przy takich rozmiarach kalek trzeba sie niezle "nagimnastykowac", zeby je dobrze polozyc. Jednak za ta Revelowska naczepe czy cokolwiek to jest to producentowi nalezy sie chlosta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subaroman Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 No to cię skrzyczą! Ten temat jest z 2006 roku... Po co to odkopywać? Uwagi do takich starych postów w galerii, pozostaw dla siebie . A ja tam uwazam, ze czasem warto cos odkurzyc, tym bardziej, jak temat na to zasluguje. Ja nigdy nie widzialem tego modelu na oczy, a dzieki odgrzaniu tematu moge go podziwiac, bo niezwykle ciekawie sie prezentuje. Powiem nawet, ze chetnie widzialbym go w mojej kolekcji. Zobacze, jak wyjdzie mi Scania, ktora koncze. Jak bedzie ok, to troszke truckow pobuduje... Pozdro 4all!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi