Adams M1A1 Napisano 16 Lutego 2012 Share Napisano 16 Lutego 2012 Super. Aż mnie nachodzi ochota na takiego M923, oczywiście tylko z "Pustynnej Burzy" .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Dobrze, dobrze własna inwencja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 Nooo... z efektów jestem średnio zadowolony... zresztą ocencie sami... byle szczerze, jestem przygotowany na dobicie Co jeszcze zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Całkiem, całkiem Ale brakuje mi washa (choć mam wrażenie, że coś tam próbowałeś robić) i przede wszystkim suchego pędzla dla podkreślenia szczegółów (w elektronice, a także zagłębień w fotelach). Miejscami widać niedomalowane kable (przebija miedziany kolor drucików). Spróbuj zróżnicować czerń ekranu, żeby nie zlewał się z obudową monitora - pomaluj ekran np. bezbarwnym lakierem błyszczącym. Dajesz dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba_t Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 Jest git moim zdaniem. Tylko taka jedna uwaga. Nie zrozum mnie źle ale czy jest sens się bawić w tą elektronikę skoro będzie miał dach i tak naprawdę ze środka to mu będzie mało widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 21 Lutego 2012 Autor Share Napisano 21 Lutego 2012 Jest git moim zdaniem. Tylko taka jedna uwaga. Nie zrozum mnie źle ale czy jest sens się bawić w tą elektronikę skoro będzie miał dach i tak naprawdę ze środka to mu będzie mało widać? Zawsze przez okienko, będzie można odrobinę zobaczyć, szyby przecież będą tylko z przodu, a drzwi będą miały powcinane ramki jak to w tych M923 było. ;) Niektórzy robią pełne wykozaczone wnętrze, a potem zamykają na puszkę pojazd, tak, że to nigdy nie ujrzy już światła dziennego, a pochwalić to mogą się jedynie na zdjęciach z warsztatu. Ja poprzez takie zabegi, zdobywam dodatkowo doświadczenie, którego jest baaaaaaardzo mało, przypominam, że to 5 model, a zarazem pierwszy raz robię sam coś od siebie (scratch) dzięki temu, mam nadzieję, że wnętrze następnego pojazdu, które będzie dużo bardziej widoczne wypadnie lepiej. Sido + washa kabiny zrobię razem z washowaniem całego przodu, jako, że wash całego pojazdu będzie robiony umbrą (brąz) to kabinę też zrobić tym kolorem, czy może jednak czarnym (i tak kabina ma inny kolor - zielony)? Jak uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba_t Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 W projekcie Irak&Afganistan jest mój big foot. Tam robiłem washa umbrą, takim gotowym produktem valejo ale teraz patrzę, że można by było trochę tego washa rozjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 Washa brązem robiłem już na abramsie, całkiem fajnie to wyszło, wydaje mi się, że lepiej jakby mi przyszło to robić czarnym. Tym czasem, dodaję trochę zdjęć z dalszych postępów pracy, teraz pozostaje tak na prawdę tylko malowanie przodu + paki, będę to robił dzisiaj/jutro. Zobaczcie ten suchy pędzel... to tak ma iść? Robiłem też suchy pędzel na tych stalowych cześciach i kratkach (chciałem zrobić imitację wytarcia gun metalem) ale sam nie wiem czy to dobrze wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Wygląda na ładną, czystą robotę. Ale chętnie obejrzałbym zbliżenia kabiny zrobione w dobrym świetle dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 26 Lutego 2012 Autor Share Napisano 26 Lutego 2012 Jak tylko będę miał warunki i chwilę wolnego, zrobię to przy świetle dziennym. Dotychczas pomalowałem pakę (jeszcze tylko muszę przymocować i domalować błotniki) 1 warstwa na przodzie (jutro położę drugą) tym czasem w chwili gdy czekam aż wszystko wyschnie, przymierzyłem się do 'blach' i rdzy... Część, która będzie przymontowana do drzwi kabiny pomalowałem gun metalem i od razu posypałem sproszkowanymi pastelami o różnych odcieniach efekt mniej więcej taki: Czy to o to chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 26 Lutego 2012 Share Napisano 26 Lutego 2012 Wygląda bardzo ciekawie. Porównaj sobie tylko ze zdjęciami rzeczywistych zardzewiałych płyt, czy nie masz zbyt grubego "ziarna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 26 Lutego 2012 Autor Share Napisano 26 Lutego 2012 faktycznie, ziarno wygładziłem (rozsmarowując pastele na całą powierchnie) a i dzięki temu wygląda jeszcze lepiej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 27 Lutego 2012 Autor Share Napisano 27 Lutego 2012 Ciężarówa pomalowana już dwoma warstwami, później wkleję lepsze zdjęcia, teraz tylko, żeby uwidocznić efekt jednolitego koloru, brakuję tylko lusterek, które dokleję razem z drzwiami, wszystko trzyma się na tzw. prowizorkę - blacha na drzwiach przyklejona tasmą dwustronną. Próbka wykonania blach, z drugiej strony nie są jeszcze pomalowane, będą 4 ściany, więc dojdzie jeszcze jedna z tyłu, wszystko zabezpiecze bezbarwnym, więc może to trochę wpłynąć, a czy efekt dobry? oceńcie sami, uświadomiłem sobie też, że chyba popełniłem błąd, bo powinienem wcześniej do blach przymocować części, do których będą przykręcone szekle. Może uda mi się to zrobić po skończonej pracy. A jak nie, to zrobię jeszcze raz. Chyba, że macie jakiś inny sposób by przymocować do blach łańcuch widoczny na pierwszym zdjęciu (ponieważ szekle, mam trochę inne jak potrzeba...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 Wydaje mi się, że mógłbyś nieco zróżnicować kolory na płytach. W miejscach, gdzie masz pigment bardziej wytarty (jest bardziej płasko) daj trochę ciemnego oryginalnego koloru stali. A gdzieniegdzie zrób jaśniejsze, złotawe plamy świeżej rdzy. Pooglądaj zdjęcia takich płyt, a już najlepiej spróbuj poszukać i obejrzeć takie coś na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Sorki, ale trochę późno, choć może jeszcze coś da radę. Zobacz tę stronkę - może coś ci to pomoże w kwestii rdzy: http://www.scratchmod.com/Part_I___Rusty_metal_pla.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba_t Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 (edytowane) Witaj. Idzie fajnie, model na tym etapie prezentuje się bardzo dobrze. Podsyłam fotkę, która pokazuje sposób montowania płyt na drzwiach. Ja to przegapiłem i będę dorabiał. Edytowane 29 Lutego 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 29 Lutego 2012 Autor Share Napisano 29 Lutego 2012 Witaj. Idzie fajnie, model na tym etapie prezentuje się bardzo dobrze. Podsyłam link, który pokazuje sposób montowania płyt na drzwiach. Ja to przegapiłem i będę dorabiał. http://thumb0.webshots.net/t/18/19/0/58 ... ghu_th.jpg Bardzo mała rozdzielczość, nie dysponujesz, ,może większą? Chętnie spróboję coś dorobić. (EDIT: A teraz link już nie działa) Blachy zeszlifowałem i podejdę do nich jeszcze raz, próbojąc zastosować większą róznorodność, jednak z tego co widzę, na zdjęciach gun trucków, to kolor ich jest prawie całkiem jednolity - rdzawy. Tak czy siak nie zaszkodzi spróbować zrobić jeszcze raz. Niestety kot mi gdzieś wyniósł element mocowania prawego lusterka... Spróbowałem to dorobić z ramek, efekt trochę się różni od oryginału, ale chyba przystanę przy tym, później dokleję zdjęcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba_t Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Już jest git (chyba ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 29 Lutego 2012 Autor Share Napisano 29 Lutego 2012 Działa działa ;) Ekstra, dzięki serdeczne, w takim razie dorobię nowe drzwi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 10 Listopada 2012 Autor Share Napisano 10 Listopada 2012 Witam ponownie po... hohohoh długiej przerwie... tak jak obiecałem paru osobom, model dokończę ;) Zabieram się powoli do roboty i reaktywacji. Niestety z głowy wyleciało mi trochę koncepcji i kolejność działań które teraz mam zrobić... Pozostało: Pomalować na "rdzę" wewnętrzną stronę ścian stanowiska karabinu. "Postawić" mocowanie karabinu Zrobić mocowanie anteny z tyłu kabiny... (nie mam jeszcze bladego pojęcia jak to zrobię) Wykonać washa wszystkich elementów (wraz z wnętrzem), położyć kalki i skleić wszystko do kupy (każdy element będę washował oddzielnie ze względu na dużo zakamarków i trudno dostępnych miejsc. Na sam koniec - Pałąki i siatka maskująca. No chyba, że zaproponuję mi ktoś inną koncepcję działań ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 Ponieważ jestem jedną z osób, którym obiecałeś ukończenie modelu, bardzo cieszy mnie Twój powrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi