Skocz do zawartości

PZL - 104 Wilga - 1/72 Amodel

duzy-mucha

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Model leżał u mnie rozgrzebany już jakiś czas i doszedłem do wniosku że trzeba go skończyć (naszła mnie ochota na polskie). najpierw to co dotychczas zrobiłem. Zacząłem dłubać kokpit i wziąłem się za szlifowanie kadłuba. W całej robocie pomagają mi blaszki Parta. Plus że zdjęć tego samolotu mam od groma... tylko jeszcze zastanawiam się nad malowaniem. Może macie jakieś ciekawe pomysły? Oto parę fotek...

f5fd583c09c24e2a5107cdf.jpg

By duzymucha at 2012-02-10

obraz016mj.jpg

obraz017t.jpg

obraz020x.jpg

obraz019nm.jpg

obraz018dp.jpg

Pozdrawiam

Ty, no będę tu patrzył co dzień, bo mam tego "badziewia" w magazynie modeli niezłożonych.

Model trochę mnie przerażał, więc z chęcią zobaczę, jak się z nim zmagasz... ;) Fajne blaszki , od razu podnoszą jakość całości.... czy oszklenie będziesz wykonywał własnoręcznie, czy wykorzystasz jakieś gotowe?

Tak czy siak, trzymam kciuki!

A co do malowania- może takie a la osa ;)

http://www.airliners.net/photo/Untitled-%28Russia--/PZL-Okecie-PZL-104-Wilga-35A/1715997/&sid=0345e85e4001e87333341b75f599a911

Ładna ci ta "osa". No te blachy Parta to nie tyle co podnoszą jakość, a w ogóle tworzą jakąkolwiek dla tego "szortruna". A masz cały komplet blach , czy tylko to co na fotach pokazałeś? Bo ja to bym na Twoim miejscu calutki komplet zakupił. No ale to już Twój wybór. Pokazuj i pisz jak one pasują do samego plastiku, ale bowiem zaprawdę powiadam Part ma problemy zawsze z tym(lekuchno za duże są z mego oświadczenia). Jednakowoż cóż byśmy uczynili bez niego

tylko jeszcze zastanawiam się nad malowaniem. Może macie jakieś ciekawe pomysły?
Może łaciate wojskowe z czasów Ludowego Lotnictwa?

Mam za sobą sklejoną Wilgę z vacu ,a było to jakieś 20-25 lat temu

Robert, albo się nieźle konserwujesz , albo ostatnio u fotografa byłeś jak zielony dowód wyrabiałeś

He, he, ale sympatyczny wątek się zrobił. Faktem jest, że była ta Wilga z vacu - sam mam ją do dziś, ale coś tam zdążyłem już przez te lata z płytki na potrzeby innych modeli powycinać

Wracając do dylematu kolegi duzy-mucha względem malowania - optowałbym za cywilnym jednak jako ściśle z Wilgą związanym. Może warto skoczyć z aparatem do najbliższego aeroklubu, powinna Wilga być, zrobić konkretny walkaround, poprosić o fotkę za sterami i gitara. Kalkomanie współcześnie da się zrobić - widzę, że wielu kolegów stosuje te metody (kurczę, ja nie umiem! )

Albo poszperać i znaleźć jakieś malowanie mistrzów latania precyzyjnego...

Generalnie projekt najwyższego zainteresowania. No, niech tam kolega zarzuci jakąś aktualizacyjkę

Marcin konserwuje się regularnie a latek to ja już mam prawie 42 i lepiaczem jestem od 1982r

ps.foto z przed 2 lat niecałych

He Robert, '82 dobry rocznik, wiedziałeś kiedy zacząć

Z malowaniem Wilgi mamy w czym wybierać: piękne klasyczne klubowe, łaciatka wojskowa, srebrna wojskowa, SP-FZE zółta z reklamą Kodaka, SP-FZD pasiasta, SP-AGW z pawim piórem, SP-CRL, SP-FKM Trawers, SP-HKN też Trawers. To tylko kilka przykładów Tutaj możesz coś poszukać ciekawego:

http://lotnictwo.net/galsel.php?p=0&ui=133&mi=52&quer=1=1&ti=126&selectby=fotoID%20DESC&wpis=