Skocz do zawartości

KV-2 Tamiya 1:48

Michał96

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chciałbym wam przedstawić mój najnowszy model w skali 1:48, firmy tamiya. Model waloryzowany błotnikami abera, całość malowana aerografem farbami pactry. Drugi raz w życiu robiłem filtry. Pierwszy raz zdecydowałem się na kurzenie góry pigmentami Vallejo. Obicia robione gąbką. Wash olejny.

No nie wiem jak wypadłem w tej skali, modele są o wiele mniejsze niż w 1:35

Pozostawiam do oceny.

img0474z.jpg

img0477ik.jpg

img0479o.jpg

img0480h.jpg

img0484pc.jpg

img0489f.jpg

No i porównanie wielkością do farbki pactry

img0490ge.jpg

Witam

Ogólnie Twój model prezentuje się całkiem nieźle i mi się podoba, aczkolwiek są trzy elementy, które tutaj brużdżą:

1. Zbyt jasna (żółtawa) rdza na wydechach oraz brak okopceń przy nich.

2. Trochę zbyt dużo tych oleistych plam jak na model w tej skali. Technicznie wyglądają nieźle ale zdają się dominować nad ogółem tylnej części pojazdu.

3. Zbyt intensywne okopcenie wylotu lufy. W porównaniu z jednoczesnym brakiem okopceń przy wydechach, wygląda to trochę groteskowo, jak gdyby czołg ten był stałym stanowiskiem artyleryjskim.

Reszta wygląda całkiem fajnie. Podobają mi się obicia i kurzenie w zakamarkach.

Pozdrawiam

Kornik

Model wykonany bardzo fajnie. Zgadzam się z Kornikiem, te tłuste plamy jakoś za bardzo rzucają się w oczy. Szczególnie mi nie pasują te przeźroczyste na wieży i na błotnikach. Trochę nie mogę sobie wyobrazić skąd się tam wzięły i dlaczego są tak duże.

Co do okopcenia lupy to z tego co pamiętam, to KV dosyć mocno kopciły, wiec się zgadzam z koncepcją autora. Ogólnie bardzo fajny model!

Oooo!!! Kolejny Kliment i do tego w jedynie słusznej skali

Bardzo fajnie ci wyszedł. Szczególnie podają mi się obicia

Jednak poza uwagami kornik_69 ja dorzucę jeszcze kilka:

- Brakuje karabinu z przodu

- Ja bym trochę bardziej poobijał drabinkę na wieży

- Podmaluj reflektor z przodu (tego z tyłu nie widać ale powinien być czerwony)

- Rozumiem, że lin celowo nie zakładałeś?

Hehe cześć Bardzo mnie cieszy fakt, że się podoba Cuż staram się lepić co tylko popadnie, żeby nie wypaść z formy. Karabin z przodu niestety się odłamał podczas robienia zdjęć. Lin holowniczych nie zakładałem, bez nich bardziej mi się podoba. Co do reflektoru to nie wiedziałem. Myślę, iż tak potężne działo 152 mm mogło się tak usmolić, ale tylko tak przypuszczam. Skali raczej nie zmienię, zostaję przy pięknej wielkości modeli w 1:35 Następny projekt pantera-będzie warsztacik