Michał96 Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Cześć, kolejnym moim projektem będzie odnowienie niemieckiego czołgu średeniego panther. Model to bardzo stara i wszystkim znana Tamka. Mam zamiar dorobić większość części samemu, dokupię chyba tylko grille od party. http://imageshack.us/photo/my-images/855/jf028.jpg/ Tak wygląda na dzień dzisiejszy. Jutro do cleanuxa Jutro wstawię zdjęcia kamuflażu, na którym będę się wzorował. Dodam tylko, że będzie to bitwa na Łuku Kurskim, zainspirowały mnie wspomnienia Wittmana w książcę Liczę na waszą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 No to lecisz Michał. Zasiadam, obserwuję i jak będe umiał pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Będę kibicował. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 14 Lutego 2012 Autor Share Napisano 14 Lutego 2012 Dzięki macie może jakieś zdjęcia Panter spod Kurska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Michał jest mały problem. Pod Kurskiem o ile kojarzę używano Panter Ausf. D z wieżą typu basztowego a TTwoja to chyba A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Jak tylko zobaczyłem tytuł to od razu wiedziałem ze to ta Tamiya. Leży u mnie w garażu z zestawem blach zdaje się od Edka i czeka aż nabiorę odwagi do ponownej walkiz blachami. Dlatego będę cię tu podglądał aby wiedzieć co i jak. Z tego co wiem to duuuużo roboty jest przy tym modelu z poprawkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Zdajesz sobie Michał sprawy że w tym modelu jest sporo sporo do poprawy... będziesz robił zimmerit ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 14 Lutego 2012 Autor Share Napisano 14 Lutego 2012 No nietety wiem, roboty masa, ale lubię to Co do wersji, A nie występowała pod Kurskiem? Twitch, jeżeli Kursk, to zimmeriit nie potrzebny. Zbliżają się moje urodziny, więc kupię pare potrzebnych blaszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Michał tyle że Robert ma racje z tym że twoja pantera nie brała udziału w kursku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 14 Lutego 2012 Autor Share Napisano 14 Lutego 2012 Kurcze, no fakt poszperałem w książce są same D. Trzeba znaleść inne malowanie, myślałem o wersji bez zimmeritu i z trójbarwnym kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 No i z tym też będziesz miał lekki kłopot bo pantery w wersji a były produkowane w czasie szału na zimmerit... Nawet jeśli jakaś pantera wersji a wyszła z fabryki bez zimmu to szybko było to że tak powiem skorygowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Michał rób zimmerit! . Stary model z odzysku to próbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Zimmerit zdaje się powinien być taki: To wprawdzie do Dragona, ale podejrzeć można jak powinien wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 To co pokazał Krzysiek powinno wyglądać tak tyle że trochę chudsze. ale był tez taki zimmerit i to o wiele prostszy do wykonania. Jeśli byś się zdecydował to proponuje zakupić sobie green stuff i lepić z tego zimm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 Zobacz sobie tutaj http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=21980 Dasz radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 Tylko ten model Tamiya nawet pantery nie przypomina. Każdy wymiar zły, brak detali, a te co są nie przypominają oryginalbnych części. Żaden fabryczny zimmerit nie pasuje do tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 Ale do nauki w sam raz . Ja bym się bał na nowej panterze z Dragona ćwiczyć zimmerit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 15 Lutego 2012 Autor Share Napisano 15 Lutego 2012 No cuż przkeonaliście mnie ok, zimmerit zrobię sam Domyślam się, że stara tamka nie razi detalem. A teraz co do sprawy kamuflażu, macie jakieś propozycje? Czas i miejsce obojętne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 No cuż przkeonaliście mnie ok, zimmerit zrobię sam Domyślam się, że stara tamka nie razi detalem. A teraz co do sprawy kamuflażu, macie jakieś propozycje? Czas i miejsce obojętne Najlepiej by było jak byś pokazał jak najwięcej zdjęć swojej pantery na pewno znajdzie się wiele osób które spostrzegą wady starej tamaki... ja od razu mogę Ci powiedzieć że brakuje jej kilku uchwytów, narzędzia są tragiczne, koła jezdne są trochę skopane i te gumowe gąski pozostawiają wiele do życzenia. A co do kamuflażu... to pantera jest jednym z nielicznych czołgów która dysponuje tak olbrzymią i wyczerpującą ilością monografii... porozglądaj się za nimi i sam wybierz kamuflaż... nie zdawaj się na innych w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 15 Lutego 2012 Autor Share Napisano 15 Lutego 2012 Jutro kończę wcześniej lekcje, wyciągnę panterę z cleanuxa i wrzucam foty. Mam propozycje kamuflażu z gazety. Będzie to czołg adiutanta dowódcy LSSAH-pierwsza dywizja pancerna SS. Dowódca tej jednostki to Hans Gruhl. Malowanie z czerwca 1944. Oznaczenie kodowe R02. Jak już mówiłem zdjęcia jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 16 Lutego 2012 Autor Share Napisano 16 Lutego 2012 No i farba zmyta. Będę jeszcze szlifował papierem ściernym. Wszystkie detale, łopaty itp. pościągałem dojdą po nałożeniu zimmeritu. Wstawiam też zdjęcia kamo, dodam jeszcze, że jest do adiutant Joachima Peipera, splamionego podczas masakry w Malmedy-Ardeny 1944. Dzisiaj coś pogrzebię , w przyszłym tygodniu może zamówię grille. Błotniki będą ucięte, zrobię je sam z puszki. Orientujecie się jak w moim przypadku będzie wyglądał zimmerit na przedniej i tylniej płycie pancerza? I jeszcze jedno Czy godło na wieży powinno być naklejone na kawałek bez zimmeritu? I napis LSSAH też powinien być na wieży? Dziwnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 16 Lutego 2012 Share Napisano 16 Lutego 2012 A więc tak jak Ci pisałem kilka uchwytów brakuje albo są skopane... Na pierwszym zdjęciu przedstawiony uchwyt o którym Tamiya zapomniała Na drugim zdjęciu które Tamiya skopała... uchwyty do podnoszenia wieży nie powinny być prostokątne tylko zaokrąglone... a ten drugi uchwyt jak go sobie porównasz z tym zestawowym to będziesz wiedział o co chodzi Tutaj pokazany jest brakujący uchwyt... ale widziałem też zdjęcia Pantery A na których nie ma go No i tu masz zdjęcia jakie znalazłem. Co do zimmeritu na przedniej i tylnej płycie to wydaje mi się że powinien wyglądać tak jak na bocznych. Na zdjęciu powyżej jest w miarę wyraźnie pokazane że godło na wieży jest położone na miejscu bez zimmeritu. Co do napisu LSSAH... na jednej grafice jaką znalazłem napis był na zimmericie... a na zdjęciu powyżej go nie widać... ale to może być przez jakość zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 16 Lutego 2012 Autor Share Napisano 16 Lutego 2012 O to kolega dał Dzięki wielkie za pomoc. No cuż, uchwyty się zmieni, drucik i jazda. Napis, hmhm raczej go zrobię. Nie zabardzo wiem, jak interpretować kamo, jakie to są kolory? Tylko brązowe, czy brązowo zielone paski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 16 Lutego 2012 Share Napisano 16 Lutego 2012 Mnie to wygląda na zielono brązowe paski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 16 Lutego 2012 Share Napisano 16 Lutego 2012 Tutaj masz wyraźną grafikę poglądową http://www.imagic.pl/files//23148/German%20Panther%20Medium%20Tank/PzKpfw%20V.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi