Rhayader Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Czas trochę odpocząć od drugowojennych tematów. Na warsztat wpłynął Admirał Pantelejew z trumpetera. Model sprawia wrażenie przyzwoicie wykonanego, ilość szczegółów zadowalająca. Dodatkowo użyte będą blaszki fototrawione WEM i Trumpetera (zestaw upgadowy). Zdjęcia pojawią się, jak będzie coś do pokazania, bo na razie szpachluje się kadłub, co zapewne jeszcze jakiś czas potrwa. Pojawiają się już pierwsze pytania i tradycyjnie liczę na Waszą pomoc Występuje kilka rodzajów drzwi, w większości takie z dużym kółkiem. Pomimo poszukiwań w sieci, nie znalazłem żadnego zdjęcia pokazującego, jak takie drzwi wyglądały od środka. Zakładam, że też miały takie pokrętło, ale szukam potwierdzenia Te to chyba do okrętowego skarbca Który rodzaj lamperii był na Pantelejewie? Wpatruję się w zdjęcia i czasem widzę ten biały pasek, a czasem nie... Widoczne są również dwa rodzaje ?zabezpieczenia antypoślizgowego? okonek Tytuł tematu dałem w wersji angielskiej, jeśli uznasz, że powinien być w innej transkrypcji - proszę zmień na korzystniejszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Nareszcie coś co okonek lubi najbardziej Występuje kilka rodzajów drzwi, w większości takie z dużym kółkiem. Pomimo poszukiwań w sieci, nie znalazłem żadnego zdjęcia pokazującego, jak takie drzwi wyglądały od środka. Zakładam, że też miały takie pokrętło, ale szukam potwierdzenia Mówisz i masz Jest tylko jedno ale ... okręt okrętowi nie równy i na Pantelejewie w tym miejscu są inne drzwi co widać na kolejnej fotce. Który rodzaj lamperii był na Pantelejewie? Wpatruję się w zdjęcia i czasem widzę ten biały pasek, a czasem nie... Na fotkach, które posiadam takowego nie ma ale zanim zaczniesz malować posprawdzam jeszcze nieuporządkowane fotki w moich zbiorach. Widoczne są również dwa rodzaje ? zabezpieczenia antypoślizgowego? Na Pantelejewie wygląda to tak: okonek Tytuł tematu dałem w wersji angielskiej, jeśli uznasz, że powinien być w innej transkrypcji - proszę zmień na korzystniejszą. To Twój temat. Niech tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 kurcze, zaraz po japońcach zdecydowanie najbardziej podobają mi się rosyjskie i radzieckie okręty. Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 Też z przyjemnością pozaglądam, i na dobry początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 25 Lutego 2012 Autor Share Napisano 25 Lutego 2012 Mówisz i masz O to chodziło Jest tylko jedno ale ... okręt okrętowi nie równy i na Pantelejewie w tym miejscu są inne drzwi co widać na kolejnej fotce. O masz... Uzupełniając temat drzwi; Producenci blaszek rozwiązali to w ten sposób: trumpeter WEM Obie firmy drzwi z pokrętłem wykonały z 'dziurką'. Ja jakoś to przeżyję, ale ortodoksi będą musieli to jakoś rozwiązać. Tak wygląda główny maszt na Udaloyu a tak propozycja WEM Oryginalny jest z elementów o profilu okrągłym, a ten fototrawiony...no cóż, płaski jest. Można jeszcze rozważyć jakiś mix pudełkowo/fototrawiony, co sądzicie? Potrzebuję zdjęcia tego elementu: Bardziej przestrzennie wyglądają plastikowe, ale może blaszki bardziej przypominają oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 Maszt tylko jako mix bo ten plaskaty to pod but. Wstydzili by się coś takiego robić. Z drzwiami chcesz koniecznie się bawić ? Aż takie ciekawe to one nie są, roboty będzie niemało a różnica w końcowym efekcie raczej niewielka. Co do Кинжалa to raczej plastikowy po przeszlifowaniu. http://ship.bsu.by/print.aspx?guid=1000016 Tu na innym typie ale może więcej widać :rol http://i416.photobucket.com/albums/pp246/Amethist2/NavalShow/yaroslavmudriy_19.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 25 Lutego 2012 Autor Share Napisano 25 Lutego 2012 Faaajne masz zdjęcia Co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 Co to jest? Wyrzutnia ЗИФ-121 systemu zakłócania pasywnego ПК-2 czyli po naszemu wyrzutnia pułapek termicznych i radarowych i tak to działa: http://warfare.ru/rus/?lang=rus&catid=333&linkid=2407&video=true&id=161 A efekt ? Rożne fotki widziałem ale ta jest chyba naj....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 To jest po prostu piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 25 Lutego 2012 Autor Share Napisano 25 Lutego 2012 WOOOOW Ale czad! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 28 Lutego 2012 Autor Share Napisano 28 Lutego 2012 Dobry Wieczór Niestety nie jestem w stanie wyszlifować kadłuba. Burty są na tyle 'wiotkie', że każde niezręczne dotknięcie, powoduje pękanie, tak żmudnie wyprowadzonego połączenia. Wzmocnić cynoakrylem od wewnątrz też się nie da, bo trumpeter zrobił tam poziome wzmocnienie skutecznie uniemożliwiające dostęp. Muszę więc wkleić pokład, aby wzmocnić konstrukcję, a potem powrócić do szpachlowania kadłuba. Przed przyklejeniem pokładu konieczne jest wklejenie kilku części, więc... pierwsze koty za płoty.. I trzeba to pomalować, bo później nie będzie już jak. Kolor zaproponowany przez producenta okazał się zbyt jasny w stosunku do tego, co widać na oryginalnych zdjęciach. Poprawiłem Rubberem Model Master (godzina mija, a jeszcze wietrzę mieszkanie ) Drugim kolorem pokłady w/g trumpetera jest 'orange'... i cóż...faktycznie jest orange... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Poprawiłem Rubberem Model Master (godzina mija, a jeszcze wietrzę mieszkanie )Drugim kolorem pokłady w/g trumpetera jest 'orange'... i cóż...faktycznie jest orange... Trochę chyba zbyt ciemny jak na taką skalę a z tym pomarańczem to trumpek przesadza. Fajnie, że nareszcie coś się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Tak się czasami zastanawiam, czy istnieje jakieś zdjęcie radzieckorosyjskich jednostek pływajacych, którego Jedruś nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Ale załogi chyba takiej nie zrobisz jak na zdjęciu wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Tak się czasami zastanawiam, czy istnieje jakieś zdjęcie radzieckorosyjskich jednostek pływajacych, którego Jedruś nie ma... Oj wielu jeszcze nie mam, oj wielu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 29 Lutego 2012 Autor Share Napisano 29 Lutego 2012 Trochę chyba zbyt ciemny jak na taką skalę a z tym pomarańczem to trumpek przesadza. Tu lepsza fotka Polecasz jakiś konkretny kolor farby na górne pokłady? Ale załogi chyba takiej nie zrobisz jak na zdjęciu wyżej? A chodzi mi po głowie pomysł aby otworzyć śmigłowiec i postawić figurkę wchodzącą/wychodzącą z kabiny; a że jedna figurka to bez sensu, więc kto wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 W tym świetle wygląda to zdecydowanie lepiej. Polecasz jakiś konkretny kolor farby na górne pokłady? Hmmmm.... w moim Kułakowie w 700-ce też dałem zbyt pomarańczowy. Nie powiem na oko ale wymieszaj jakiś średnio brązowy z małą domieszką czerwieni lub właśnie pomarańczą. Trzeba by porobić próby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 A chodzi mi po głowie pomysł aby otworzyć śmigłowiec i postawić figurkę wchodzącą/wychodzącą z kabiny; a że jedna figurka to bez sensu, więc kto wie... Chodziło mi o to żeby ich w slipach nie stawiać na pokładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 1 Marca 2012 Autor Share Napisano 1 Marca 2012 na oko Nie jest problemem dobrać kolor mieszając kilka farb. Problem pojawia się 4 miesiące później, kiedy trzeba zrobić jakieś podmalówki. Ciężko trafić z identycznymi proporcjami. Dlatego myślałem, że da się zastosować jakąś konkretną farbę. Valejo ma sporą paletę, może coś od nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 Valejo ma sporą paletę, może coś od nich? Nie używam ich więc nie pomogę. Sam stosuje Revelle a przy mieszaniu zawsze zapisuje proporcje i nie mam problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 2 Marca 2012 Autor Share Napisano 2 Marca 2012 Pierwsze przymiarki. Czas szykować szpachlę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 Tych okien nadbudówki tak nie zostawisz prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 3 Marca 2012 Autor Share Napisano 3 Marca 2012 Tych okien nadbudówki tak nie zostawisz prawda? Nooo...mam zamiar, już po wszystkim, zdjąć z nich maskol, ale jestem otwarty na inne propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 3 Marca 2012 Share Napisano 3 Marca 2012 hehehe zdjęcie oglądałem na iphonie i wyglądało jakby były wypełnione plastikiem, podklejałeś od spodu folię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 3 Marca 2012 Autor Share Napisano 3 Marca 2012 podklejałeś od spodu folię ? Nie, te elementy, które miały okna, trumpeter zrobił z przezroczystego plastiku. Zasłoniłem je tylko maskolem, a od wewnątrz pociągnę niebieskim transparentnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi