dziabik Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Cześć Na co dzień maluję figurki ale ostatnio z braku weny twórczej postanowiłem spróbować jak buduje się coś innego.Zawsze chciałem mieć na półce Irokeza z Wietnamu,ten śmigłowiec po prostu ma w sobie "to coś",więc wydłubałem taki model z Italerki.Raczej znany więc nie ma się co rozpisywać,zresztą w temacie nie siedzę dlatego proszę o wskazanie błędów bardziej doświadczonych kolegów.Do śmigłowca dojdzie niewielka podstawka. Przy budowie starałem się stosować takie techniki jak wash olejami,Sidolux,pigmenty z pasteli.Przyznamże to dość skomplikowane ale warto było spróbować.Figurki łatwiejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Nie moja era, ale model bardzo mi się podoba. Marnujesz się u figurkowców! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Co do jakiś wykonania to bardzo mi się podoba. Niestety dałeś się złapać na pewien błąd tego zestawu, mianowicie tego typu zestaw uzbrojenia był stosowany tylko na australijskich egzemplarzach. Co nie zmienia faktu że modelik fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Witam UH-1 Wyszedł Ci całkiem do rzeczy. Jest schludny i bardzo fajnie wymalowany. Ślady eksploatacji nie przesadzone. Jednym słowem jest ok. Jedyna rzecz, której bym się uczepił to prawe drzwi przedziału desantowego, które nie powinny być tak bardzo wychylone ku górze. Z lewej strony wygląda to już lepiej. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barteb Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Bardzo fajny. Mam nadzieję, że mój Huey wyjdzie choć po części tak udany jak ten Irokez. Jaki kolor dałeś na szybki nad pilotami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Topper Harley Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Bardzo ładnie sklejony model, ponawiam pytanie o malowanie szybek nad pilotami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Przy budowie starałem się stosować takie techniki jak wash olejami,Sidolux,pigmenty z pasteli.Przyznamże to dość skomplikowane ale warto było spróbować.Figurki łatwiejsze Zdecydowanie warto było. Tak ładnego Hueya w tej skali dawno już nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziabik Napisano 28 Lutego 2012 Autor Share Napisano 28 Lutego 2012 No kurczę,panowie,naprawdę jestem ciężko zaskoczony tak pozytywnym odbiorem Jako że nie mam doświadczenia modelik wykonany prosto z pudełka,tak jak instrukcja przykazała.I malowany pędzlem (ale ponieważ spodobała mi się ta odskocznia od figurek to kupiłem aero i kompresor,a nuż się przyda).Kolor Olive Drab mieszałem też z dwóch różnych Vallejo,nie wiem czy jest właściwy ale mi się nawet widzi Drzwi od desantu są tylko włożone takimi zaczepami więc nie problem ustawić je prawidłowo. Kolor szybek też mieszany z VMC Dark Green i Goblin Green a na to Sidolux dwa razy-braki w warsztacie,nie miałem typowej transparentnej. Niestety dałeś się złapać na pewien błąd tego zestawu, mianowicie tego typu zestaw uzbrojenia był stosowany tylko na australijskich egzemplarzach.-dzięki za info,no niestety,wychodzi tu brak wiedzy.Właściwie to podszedłem do malowania śmigłowca "po figurkowemu" i bałem się jak to wyjdzie,teraz z aerkiem może będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Skoro z aerkiem będzie lepiej (a będzie), to znaczy, że masz jakieś plany, od których figurki się zapłaczą. Mów szybko, co to będzie (dopuszczalne odpowiedzi oczywiście z lotnictwa ) Przyłączam się do pozytywnych ocen poprzedników z uwzględnieniem uwag merytorycznych. Myślę, że koledzy mnie poprą - zapraszamy z kolejnym projektem na warsztat, tam - w razie czego - będziesz miał pod ręką armię konsultantów - co bynajmniej nie zwalnia od własnego przygotowania dokumentacyjnego. Ładny śmigłowiec! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziabik Napisano 28 Lutego 2012 Autor Share Napisano 28 Lutego 2012 masz jakieś plany, od których figurki się zapłaczą. Mów szybko, co to będzie (dopuszczalne odpowiedzi oczywiście z lotnictwa ) ha ha i tu mnie złapałeś,faktycznie mam chęć na jeszcze jednego UH-1,tym razem to UH-1 B"HUEY" z Italeri (nr.040) i spróbuję zrobić go może w tym japońskim malowaniu.Ale wypraski w porównaniu do poprzedniego dużo gorsze i podział bardziej skomplikowany.Warsztat sobie jeszcze daruję,najpierw muszę więcej potrenować Zobaczymy jak to wyjdzie. A figurki się nie zapłaczą,robią się pomalutku tylko kruca bomba mało casu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Eee, właśnie od tego jest warsztat, żeby w razie potrzeby coś skonsultwać. Ja np. na swoim Jaku dostałem od kolegów do tej pory kilka ważnych informacji i danych, które pomogą zrobić ten model lepiej. No, ale jak tam chcesz, chociaż ja bym się chętnie takiej robocie poprzypatrywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 23 Sierpnia 2017 Share Napisano 23 Sierpnia 2017 Co do jakiś wykonania to bardzo mi się podoba. Niestety dałeś się złapać na pewien błąd tego zestawu, mianowicie tego typu zestaw uzbrojenia był stosowany tylko na australijskich egzemplarzach. Co nie zmienia faktu że modelik fajny Masz może jakieś źródło jakie zestawy uzbrojenia są dopuszczalne do tego malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 23 Sierpnia 2017 Share Napisano 23 Sierpnia 2017 Chodzi Ci o to konkretne malowanie, czy ogólnie o UH-1D/H? Uzbrojenie UH-1 dobrze opisane jest na wiki - https://en.wikipedia.org/wiki/U.S._helicopter_armament_subsystems#UH-1_Iroquois Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 24 Sierpnia 2017 Share Napisano 24 Sierpnia 2017 ...Albo zmień malowanie, może być prościej. Print scale robi zestaw "HUEY FAMILY" kalkomania do HUEY'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 24 Sierpnia 2017 Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Co do jakiś wykonania to bardzo mi się podoba. Niestety dałeś się złapać na pewien błąd tego zestawu, mianowicie tego typu zestaw uzbrojenia był stosowany tylko na australijskich egzemplarzach. Co nie zmienia faktu że modelik fajny Chodzi mi o to skąd autor wziął informację, że takowy mix był stosowany tyko na australijskich maszynach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 26 Sierpnia 2017 Share Napisano 26 Sierpnia 2017 Generalnie taki wniosek można wyciągnąć z dostępnych zdjęć. NA zdjęciach maszyn (długich) z 9 sqn RAAF widać, że mieli montowane po 2 wysięgniki na bok - za drzwiami pilotów na pierwszym wysięgniku były miniguny, dalej na poziomie drzwi desantowych wyrzutnie XM158 (te z rurami) aczkolwiek widziałem zdjęcie długiego hueya z XM157 - ale nie można ze zdjęcia wywnioskować czy to RAAF i czy zdjęcie z wojny w Wietnamie. Generalnie US miało slicki z M23 lub ew jakieś wynalazki do lotów nocnych. 116 AHC 'Hornets' (czyli malowanie tego konkretnego modelu) nie widziałem dodatkowego uzbrojenia na długich oprócz M23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 27 Sierpnia 2017 Share Napisano 27 Sierpnia 2017 Mam podobne wnioski bo sam trochę poszukałem na ten temat w necie, ale pewności nie miałem. Dzięki, że dorzuciłeś trochę informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi