Skocz do zawartości

Aichi D3-A1 Val PLASTYK ... kolejny na forum :)

jkorjat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Konkurs się skończył, a tu jakieś przeklęte pudła plastyka w domu zostały, trzeba coś skleić Padło na Val, po 1. dlatego że widziałem w konkursie co z niego można wyciągnąć, i choć na podobne efekty jak u JETO ,awiatik czy Marwaw nie liczę to jednak zestaw ma potencjał i spróbuje własnych sił

po 2. w trakcie konkursu wyczytałem sposób ibkinssa na wycinanie lotek i po prostu musiałem na czymś spróbować

model miał być w założeniu" prosto z pudła", ale postanowiłem zrobić kompletny eksperyment więc jak ktoś ma jakiś pomysł co można zrobić lepiej, jestem otwarty na propozycje

wygląda to tak puki co :

dsc05475oj.jpg

dsc05476ao.jpg

dsc05477in.jpg

dsc05478e.jpg

jest jak jest, dużo szpachli i szlifowania. do tego trenuje zastosowanie cyjanoakrylu do zalepiania dziur

p.s. w duchu obiecałem sobie że na jakiś czas odpuszczę sobie polskie koszmary i rzucę się na coś sklejalnego , ktoś wie jak pod tym kontem sprawdza się "zero" academy w 1:72 ? trochę boję się kalek, a jak nie to to bf 110 z arfixa

zera "wyszły" więc zmuszony byłem "brać co było i czeka na mnie me 110" ale nic tam;) . Co do Vala to mam pytanko tak bez zdjęć narazie, jaką farbą malować biedaczka ? bedzie pędzel i akryl, pytanie czy jest jakiś kolor którego niebede muszał mieszać. ( w przypadku pędzla potrzebne jest kilka warstw, wiec mieszając nie mam gwarancji osiągnięcia tego samego odcienia) zastanawiam sie nad pactrą ghost grey . ?! będzie gut ?

i poszło dalej z robotą, val dostła kółka silnik i lotki. tu ciekawostka po odcięciu i ich ponownym przyklejeniu mają nieco inny profil niż skrzydła?! chyba mnie ten model jednak przerasta ...

dsc05491k.jpg

dsc05492w.jpg

dsc05493f.jpg

Cześć jkorjat, ale co rozumiesz przez inny profil lotek i skrzydeł? Zwróć też uwagę, iż przy wychyleniu jednej lotki w dół, druga powinna pójść w górę - w wyjątkowych przypadkach niektóre samoloty mają tzw. klapolotki, ale raczej nie Val.

Bardzo lubię japońskie samoloty i chciałbym się zapytać, skoro już taki temat. Czy ten model Plastyka to czasem nie jest przepak modelu Fujimi?

Cześć jkorjat, ale co rozumiesz przez inny profil lotek i skrzydeł? Zwróć też uwagę, iż przy wychyleniu jednej lotki w dół, druga powinna pójść w górę - w wyjątkowych przypadkach niektóre samoloty mają tzw. klapolotki, ale raczej nie Val.

o masz niepomyslałem o tym... rozumiem że aktualnie mój model prezentuje uszkodzonego vala :(

a co do lotek, to nie wiem jak to opisać, zdaje sie że po przyklejeniu delikatnie zmienił sie skos skrzydła w związku z tym wycięte lotki będą nieco odstawać.

Bardzo lubię japońskie samoloty i chciałbym się zapytać, skoro już taki temat. Czy ten model Plastyka to czasem nie jest przepak modelu Fujimi?

nie przepak, ino nędzna kopia . Ma sporo niedoróbek, tragiczny nie jest ale raczej trzeba skilla żeby go skończyć na dobrym poziomie. Niestety mi tych umiejętności jeszcze brakuje :(

Dzięki za odpowiedz, w takim razie chyba kupię Fujimi.

niby jest jeszcze airfix ... hehehe a tak poważnie to przejrzyj konkursowe relacje z tym modelem plastyka, sam się przekonasz. kosztuje z 15 zł , może warto spróbować ;)

Hmm, to nie tyle skos się zmienił co obrys. Po wycięciu lotki na surowo i wklejeniu jej bez obrobienia musi wystawać. Robiłeś przymiarkę przed wklejeniem? Trwa to kilka sekund...

Jeśli mogę coś zasugerować - nie narzekaj na zestawy, skille, przepaki i spasowanie, tylko spokojnie zaplanuj czynności do budowy np w punktach po kolei. Tak patrzę i za każdym razem wychodzi lepiej, z Jedenastką było całkiem, całkiem. Val też zapowiada się dobrze, tylko nie trzeba się spieszyć. Na Pearl Harbor i tak się już nie wyrobisz

Hmm, to nie tyle skos się zmienił co obrys. Po wycięciu lotki na surowo i wklejeniu jej bez obrobienia musi wystawać. Robiłeś przymiarkę przed wklejeniem? Trwa to kilka sekund...

przymiarki były ech ale jak widać, koślawe oko czy jak ;) val ponownie stracił lotki, trochę szpachli i je odzyska wyrównane ;)

Tak patrzę i za każdym razem wychodzi lepiej, z Jedenastką było całkiem, całkiem. Val też zapowiada się dobrze, tylko nie trzeba się spieszyć. Na Pearl Harbor i tak się już nie wyrobisz

Na Pearl Harbor i tak się już nie wyrobisz no rozwaliło mnie to i dzięki za wiarę w moje zdolności

pomaziałem biedaczka light ghost gray z pactry juz widzę że to nie to więc czeka mnie spacer po gunze h062 ija gray. Dorobiłem rurkę pilota, antenę i wyloty silnika. Generalnie spędziłem 2 h a efekty są nieproporcjonalne do poświęconego czasu ;) czy tylko mnie to tak powoli wychodzi ? :P

dsc05495n.jpg

dsc05498r.jpg

teraz po farbie widzę gdzieniegdzie że papier pójdzie w ruch, ale to już po weekendowym urlopie

Pozdrawiam

Jacek

czy tylko mnie to tak powoli wychodzi ? :P

W zasadzie w modelarstwie wykonanie jakiegoś elementu powinno trwać tyle czasu ile powinno. Potrzebujesz pięć minut na jakiś wlot - OK. Trzy godziny na kolejny? Zatem trzy godziny. Liczenie czasu przy budowie modelu może doprowadzić tylko do pogorszenia efektów. Doskonałe przykłady takiej sytuacji można dostrzec we właśnie zakończonym tu na forum konkursie.

No, pomarudził i zadowolony

Lotka wycięta ze skrzydła modelu trochę nowszego samolotu niemal w każdym przypadku nie będzie pasować. Z natury rzeczy jej profil jest zupełnie inny niż gniazda w skrzydle i i w obu przypadkach nijak niepodobny do tego co zostaje w plastiku po odcięciu elementów.

.

No no, dobrze Ci idzie. Grunt to nie spieszyć się i być starannym. Pamiętaj czasem lepiej jest coś zrobić dwa razy nisz potem pluć sobie w gębę, patrząc na gotowy model, że czegoś się nie poprawiło. I kolejna ważna rada. Jeśli nie masz ochoty na sklejanie to sobie odpocznij od tematu i schowaj model do pudła na jakiś czas. Ja kiedy coś składam na siłę to zawsze coś spieprzę. Powodzenia.

• 1 month later...

Witam po dłuższej przerwie ;)

w temacie modelarskim nie próżnowałem jeno w ramach odpoczynku od Val`a zlepiłem z papieru takie oto maleństwa;)

dsc05914e.jpg

do Vala wróciłem

miałem z nim bardzo złą przygodę której glównym bohaterem jest słoiczek farby gunze... jakbym jej nierozrabiał ile wódy bym nie lał, to zostają paskudne ślady kropki jakieś a schnie... chwyciłem go po dwóch dniach i zostawiłem odciski dla przyszłych pokoleń :(

2 zdjęcia opisujące porażkę:

dsc05915q.jpg

dsc05916b.jpg

teraz dosłownie narysować linie podziału blach, potem ostra polerka i jeszcze raz polerka potem poprawki drobne gdzieniegdzie farbą , już raz zmywałem z niego farbę prędzej zrobię z niego samolot kamikaze niż ponowie ten proces ;)

• 1 month later...

Witam

Skończony. Model to klęska, właściwie wszystko co mogło pójść w nim źle , to poszło Dlatego też niebede zakładał galerii bo i nie ma poco:( nie będe się rozpisywał oto efekt końcowy :

dsc06169c.jpg

dsc06170k.jpg

dsc06165l.jpg

dsc06167a.jpg

dsc06168z.jpg

dsc06166p.jpg

Mocno mnie zniechęcił, ale trudno, przynajmniej jest szansa na to że kolejny model bedzie lepszy

Pozdrawiam

Jacek