Paranoid Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 (edytowane) Witam, serdecznie, w końcu przyszła pora na mój pierwszy czołg. Wybór padł na Bt-5 z firmy Zvezda, wykonany w skali 1.35. Z racji ciągu tematycznego jedyna możliwość jaka wchodzi w grę to pojazd należący do armii Republiki Hiszpańskiej, jeden z wozów zakupionych w ZSRR. Jest to mój pierwszy czołg, więc będę musiał ostro nadrabiać braki, jak na razie celem jest w miarę schludne sklejenie wozu, chociaż przypuszczam wykorzystanie metalowej lufy, bo ta Zvezdowa jest jaka jest. Także aż prosi się o jakaś waloryzację, no ale to wyjdzie w praniu. Przypuszczam, że największym wyzwaniem będą dla mnie gąsienice i ich montaż oraz brudzenie modelu. Wersja kołowa jakkolwiek ciekawa mimo wszystko nie podchodzi mi, a poza tym to i nowe doświadczenia. Legendarne pudełko : Moje aktualne wypociny: A oto armata i grille: Ze spasowaniem modelu są pewne problemy, niemniej jak na razie pomimo sporego szpachlowania przy kadłubie, nie natrafiłem na większe babole. Wieża wykonana będzie w wersji standardowej, bez anteny radiowej. Edytowane 7 Marca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simpl Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Cześć. Jak widzę schludnie Ci idzie sklejanie ale w tym wprawę już masz bo przy samolotach trzeba dużo bardziej uważać. W czołgu ewentualny babol powstały podczas sklejania można maskować podczas procesu brudzenia. Myślę że jeśli lufie poświęci się nieco czasu szlifując i wiercąc to efekt będzie zadowalający a zaoszczędzone w ten sposób parę groszy odłożyć na zakup materiałów brudząco-niszczących. Będę zaglądał do Twojego wątku często i podglądał postępy bo na półce czeka taki sam w kolejce. Więc trzymam kciuki i życzę powodzenia podczas prac. Pozdrawiam Szymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Witaj w pancerce. Z doświadczenia ci powiem, ze choć metalowa lufa z reguły wygląda lepiej za to często odpada z niej farba. Tak więc wszystko ma swoje plusy i minusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 8 Marca 2012 Autor Share Napisano 8 Marca 2012 (edytowane) Cześć. Jak widzę schludnie Ci idzie sklejanie ale w tym wprawę już masz bo przy samolotach trzeba dużo bardziej uważać. W czołgu ewentualny babol powstały podczas sklejania można maskować podczas procesu brudzenia. Myślę że jeśli lufie poświęci się nieco czasu szlifując i wiercąc to efekt będzie zadowalający a zaoszczędzone w ten sposób parę groszy odłożyć na zakup materiałów brudząco-niszczących.Będę zaglądał do Twojego wątku często i podglądał postępy bo na półce czeka taki sam w kolejce. Więc trzymam kciuki i życzę powodzenia podczas prac. Pozdrawiam Szymek Zestaw jest całkiem fajny ( chociaż nie mam zbytnio jak porównać tego, bo z pojazdów mam jeszcze dwa motorki ze Zvezdy i widzę, że firma całkiem fajna jest ), no owszem jest troszkę jamek skurczowych, a te na zawieszeniu przedniej części są hmmm... sporawe, ale jak na mój gust czołg jest całkiem dobrze opracowany, chociaż jest jedno ale, odlany jest w strasznie łamliwym plastiku, który zrobił mi małego psikusa. Sprawdzając układ jezdny, na sucho włożyłem koła w swoje miejsca w kadłubie, no i jedno kolo wyjąłem, no ale bez bolca mocującego, który się ułamał. i pozostał w otworze, teraz będę musiał go rozwiercić i zrobić nowy bolec z jakiejś igły, pręcika albo drutu. Z lufą się faktycznie zgodzę, już troszkę obrabiałem ją, oszlifowałem i poszpachlowałem i wygląda zachęcająco. Lufa z RB-Modelu, to jakieś 3 złote wydatku, więc też nie tak dużo ( w sumie to równowartość browarka jak by nie patrzeć ) i zastanawiam się jeszcze nad tym ( otwarte zamówienie w popularnym warszawskim sklepie modelarskim na literę M ) Mam jakieś trzy pigmenty z Mig-a, jakieś oleje artystyczne i coś tam się jeszcze znajdzie, niemniej nowe zakupy jeśli chodzi o różnego materiały są teraz niezbędne. Witaj w pancerce. Z doświadczenia ci powiem, ze choć metalowa lufa z reguły wygląda lepiej za to często odpada z niej farba. Tak więc wszystko ma swoje plusy i minusy. Ciekawi mnie jedna rzecz, wiesz może jak sprawuje się środek Mr.Metal Primer z Gunze? Bo może on by na to pomógł? Piszę czysto teoretycznie bo nie znam tego środka ale jedynie o nim słyszałem. O i takie pytanie,zastanawiam się nad wykorzystaniem, któregoś z tych zestawów do obsadzenia betjuszki. http://www.mojehobby.pl/products/ITALIAN-TANK-CREW.html http://www.mojehobby.pl/products/FRENCH-TANK-CREW.html http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-tank-crew.html http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-tank-crew-1939-1942.html I tutaj, takie pytanie, bo z każdego jest góra dwie figurki jakie by mi podchodziły z racji umundurowania. Skłaniam się ku sowietom albo francuzom ( ah te berety ) Mam zestaw niemieckich gnatów z dragona, tacy czołgiści jeśli już byli uzbrojeni to chyba jakieś pistolety i pmy-y? Pewnie jakieś Ermy, Mp-28, Bergmanny, PPd, M1928, Nagany,P08 i tak dalej, prawda? Cały czas mówię o Hiszpanii nie o późniejszych latach. Edytowane 8 Marca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Witam! Ładnie się zapowiada. Wiele lat temu rozbabrałem ten model i wymiękłem. Leży gdzieś zapudełkowany i czeka na lepsze czasy... Będę tu zaglądał....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 23 Marca 2012 Autor Share Napisano 23 Marca 2012 Przy Betjuszce troszeczkę udało mi się przez ten czas podziubać, niezbyt dużo bo z czasem nie tak świetnie jest ale zawsze troszkę do przodu. Wieża tryśnięta Primerem Humbrola H1, koła najpierw zapodkładowane, wierzchnia warstwa to Humbrol 102, kupiony kiedyś tam podczas prac nad Migiem-15 Airfixa. W końcu się przydała farba w ilości nieco większej Wieża oczywiście wymagać będzie jeszcze szpachlowania i szlifowania, ale przynajmniej wiem co i jak muszę poprawić. Przy kadłubie doszły podstawy pod przednie światła. Na ostatnim zdjęciu mój sposób na części wycięte z ramek, mniejsze w jednym woreczku a większe w drugim. Pewnie patent powszechnie znany, ale a nuż się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 23 Marca 2012 Share Napisano 23 Marca 2012 Jak ma być Hiszpan to będę śledził kolegi zmagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 Hiszpan powiadasz, taki zdobyczny nacjonalistów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 15 Września 2012 Autor Share Napisano 15 Września 2012 Model betiuszki przez dobrych kilka miesięcy stał niedotknięty i patrzył się na mnie wytęsknionym wzrokiem, gdy siła wzroku była coraz większa a i wyrzuty sumienia się zaczęły, oznaczało to, że trzeba go ukończyć, jakem postanowił tak też staram się zrobić Model jak widać, czeka na gąski, a w sumie bardziej na potrzebne kolory. Kadłub dostał, brudzenie startymi suchymi pastelami nakładanymi na sucho i na mokro. Po założeniu gąsiennic nałożę błoto. Wieżę zostawiłem znacznie czyściejszą, i być może dostanie jeszcze kilka obić z brązu van dycka robionych gąbką oraz krawędzi z ołówka. Dodałem także kilka zacieków. Docelowo betka ma stać na niewielkiej podstawce przedstawiającą drogę, na klapie silnikowej będzie stał jeden czołgista a drugi przed przodem czołgu. Przynależność narodowa czy też stronnicza nie jest mimo wszystko tak do końca określona, niektóre Republikańskie betki miały różnego rodzaju napisy patriotyczne, jak gdzieś wyczytałem, nie jest pewne czy flaga republikańska czerwono żółto fioletowa faktycznie była malowana, narodowcy robili czerwono żółto czerwoną flagę królewską po bokach a na górze czarny krzyż świętego Andrzeja na białym tle. Jak na razie jest to jakiś nie określony egzemplarz, równie dobrze wyląduje może wylądować pod Leningradem czy innym miastem tudzież terenem mocno niehiszpańskim Tak w ogóle, kończąc ten nieco dziwny wywód albo Republikanin albo RKKA. Przy Panzer I Breda albo FT-17 będzie to już konkretny egzemplarz Tak w ogóle to czołgi są fajne, na początku z mocnym dystansem podchodziłem do tego typu modeli ale są całkiem sympatyczne, nie lotnictwa nie rzucę Na pierwszym zdjęciu wieża jeszcze przed czarnym washem, zaciekami z brązu van Dycka, obiciami i suchym pędzlem z rozjaśnionego białym Revellem Humbrolem 102. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Mam go też czeka na warsztat.Dokładność Zvezdy jest taka sobie,mam sklejone T34,IS 2 i SU i te modele też mają z dokładnością niewiele wspólnego.No ale co tam wszystko da się wyprowadzić na prostą.Będę zaglądał do wątku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Jak na mój gust to za mocno go przybrudziłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Co oznacza pojęcie za mocno ubrudzonego? Czy ma być pobrudzony tak aby był podobny innym modelom na tym forum, czy żeby oglądającym się podobał? Popatrz sobie kolego na zdjęcia jak pojazdy wojskowe potrafią być ubrudzone, to wtedy zmienisz zdanie:) Autor miał taką wizje pojazdu i tyle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 16 Września 2012 Autor Share Napisano 16 Września 2012 Mam go też czeka na warsztat.Dokładność Zvezdy jest taka sobie,mam sklejone T34,IS 2 i SU i te modele też mają z dokładnością niewiele wspólnego.No ale co tam wszystko da się wyprowadzić na prostą.Będę zaglądał do wątku.Pozdrawiam. Z perspektywy kilku miesięcy muszę powiedzieć, że Betka, pomimo mojego początkowego entuzjazmu aż tak fajna i składalna nie była, wieża dosyć fajnie się złożyła, z kadłubem a raczej wanną były duże problemy. Przypuszczam, że w ciągu roku, półtora Trumpeter, HobbyBoss albo Bronco weźmie go na robotę, więc miejmy nadzieję, że będzie alternatywa. Jak na mój gust to za mocno go przybrudziłeś. Co oznacza pojęcie za mocno ubrudzonego? Czy ma być pobrudzony tak aby był podobny innym modelom na tym forum, czy żeby oglądającym się podobał?Popatrz sobie kolego na zdjęcia jak pojazdy wojskowe potrafią być ubrudzone, to wtedy zmienisz zdanie:) Autor miał taką wizje pojazdu i tyle:) Jest to możliwe, a nawet mocno możliwe, że wygląd betki odbiega od kanonu czystości ( co też było moim zamiarem ). W sumie chodzi o eksperyment, testowanie nowych technik, nauczenie się czegoś nowego, a taki model lepszy jest do testów niż jakiś Dragon czy coś podobnego. Powinienem wyjaśnić jeszcze kilka rzeczy, jak pisałem wcześniej, gąsiennice będą jeszcze ubłocone. Błotniki i ich górna powierzchnia mogą wydawać się nieco bez sensu, ale przecież to na błotnikach były transportowane zdjęte z układu jezdnego gąski przy jeździe na kołach, więc coś tam pozostać musiało ( tak mi się przynajmniej wydaje i są to tylko moje dywagacje ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 17 Września 2012 Share Napisano 17 Września 2012 Kochanego błotka nigdy za wiele Ładnie, kolega Gizmo ma rację. Jak tylko coś odbiega od utartych schematów jest złe. A ja pytam dla czego wszystkie modele maja być sobie podobne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 17 Września 2012 Share Napisano 17 Września 2012 To jest moja opinia i tyle, po prostu wygląda jak by wjechał w sporą błotnistą kałuże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 To jest moja opinia i tyle, po prostu wygląda jak by wjechał w sporą błotnistą kałuże. raczej w głęboką na 2 metry tylko dlaczego wieża taka czysta skoro reszta tak wysoko usyfiona? pozdr SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 18 Września 2012 Autor Share Napisano 18 Września 2012 Dziękuję wszystkim za opinie, o to właśnie chodzi, o wyrażanie opinii i ich wymianę . slawekmalysek w sumie jak obejrzałem betkę to doszedłem do podobnego wniosku, skoro mówimy o Hiszpanii to raczej tyle syfku nie będzie. Gumka do ścierania idzie w dłonie bowiem te pastele idealnie się wręcz usuwa gumką do ścierania, nie wiem czy to norma czy nie ale wydaje mi się, że warto o tym napisać a nuż ktoś o tym nie słyszał , będzie miał podobne problemy i to się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 O gumce akurat nie słyszałem, dzięki, przyda sie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 Jak już będziesz czyścił model, to warto zdjąć czerwoną farbę z tych niby-lamp z tyłu. To nie lampy tylko podnośniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi