Piotr_P Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 A ja myślę,ze wcale nie za mocne cieniowanie wyszło...wszystko może inaczej wygladac po pomalowaniu całości i nałożeniu kalek,choc wtedy moze sie wtedy nic juz nie dac zrobic...dla mnie git to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Piękna foczka powstaje Z malowaniem spokojnie dasz radę, już fajnie to cieniowanie wygląda Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Dzięki greatgonzo Dzisiaj położyłem preszajding z czarnej gunze i pierwszy kolorek RLM 76 z Pactry ,może troszke za mocne cieniowanie wyszło ale ja tak lubie po czołgowemu No to weź mu doklej lufę, gąsienice i pomaluj na ruski zielony. Co się będzie pierdzielił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 dzięki Kamil i Piotr ale to najłatwiejszy kolor był ,jutro pomaluje od spodu część płata na zielony i górę skrzydeł. Konrad nie zrobię tego bo to piękny model jest Edek odwalił kawał dobrej roboty . I mam pytanie czy odpowiedniki z Pactry :RLM 82 pactra A 99 i RLM 83 pactra A 100 będą dobre do tego malowania? RLM 83 to jest dark green a w słoiczku pactry jest jasno zielona RLM 82 to jest green a w słoiczku ciemno zielony /ciemniejszy od RLM 83 Nie wiem czy przypadkiem numery nie są pozamieniane porównanie Gunze i Pactry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 ...ale ja tak lubie po czołgowemu Ciągnie wilka do lasu . Powoli napięcie rośnie. Dajesz dalej, ale powoli a będzie dobrze. Jak zawsze zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 z pactrą to mam trochę zgryzu,kiedyś kupiłem do malowania pierwszego modelu po długiej przerwie (AR-234) i po malowaniu trudno było poznać gdzie się zmienia kolor...były niemal identyczne.....dopiero sido pokazał gdzie był który kolor....ten RLM 82 w rzeczy samej był mocno jaskrawo zielony po sido ,prawie jak trawa w maju ....poza tym RLM 82 ma chyba lekko brązowawy odcień czego w pactrze w ogóle nie widać Z tego co się szuka w google to chyba jednak Gunze zamienił numerację odcieni ... http://www.art-paints.com/Paints/Acrylic/Floquil/Military-Model/Dark-Green-RLM-82/Dark-Green-RLM-82.html http://www.art-paints.com/Paints/Metal/Testors/Model-Master/Dark-Green-RLM-83/Dark-Green-RLM-83.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 siema, zaznaczam że nigdy nie malowałem aerografem ale te linie preszejdingu wydają się jakby... jakby trzeba było setkę najpierw "coby się ręka nie trzęsła" pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Piotr widziałem tę stronę i dlatego numeracja w Pactrze wydała mi sie podejrzana. siema,zaznaczam że nigdy nie malowałem aerografem Polecam zakup i wymalowanie prostej i równiutkiej linii na modelu Po za tym to nie ma żadnego znaczenia czy ona równiutka czy krzywiutka ,w tej technice chodzi o cieniowanie . Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) witam Cię ! Polecam zakup i wymalowanie prostej i równiutkiej linii na modelu wiem wiem - dlatego zaznaczyłem że z aerografem jeszcze nie miałem kontaktu. ale tak mi się rzuciło w oczy no... kibicuję ! pozdrawiam !! Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Po za tym to nie ma żadnego znaczenia czy ona równiutka czy krzywiutka ,w tej technice chodzi o cieniowanie oryginalna teza, będę musiał zapamiętać.. Rozwin Kamil swoją myśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Masz racje Kamil,przy tych swoich serpentynach musiałem trochę więcej uwagi poświęcić na malowanie kolorem ,jakoś tak równiutko nie umiem tej linii pociągnąć ale bazowym da sie to skorygować ,myślę ,że aż tak zle nie wyszło. Dzieki za sugestię co do malowania góry k-ba ,myslę ,że maskowanie plasteliną w okolicy dziobu będzie wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Parkinsona chyba nie mam ,nerwowo też aerkiem nie ruszałem zapewne wina poświątecznego delirium tremens Co preszajdingu to staram sie go robic na każdym modelu i naście ich zrobiłem ale jakoś równo nie chce mi wychodzić ,w tym przypadku może to wina rozcieńczenia ,czarną Gunze mieszałem z ich thinerem /nie żółtym/ i często zapychała mi sie dysza w Ultrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 no to setka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2012 No i dałem dupy z malowaniem,na szczęście da sie to jeszcze poprawić,w zaznaczonych miejscach ma byc aluminium a nie RLM 76/zle odczytałem schemat malowania/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelblitz Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Nie wiem czy przypadkiem numery nie są pozamieniane Stary i znany problem. Tu jest odpowiedź: Years ago, a source mislabeled RLM 82 as Dark Green, and RLM 83 as Light Green. This mis-numbering was followed by many manufacturers, but is incorrect. This is information that I got from an Eagle Cals sheet, and I've since read it elsewhere. This is what it actually is: RLM 82 = Light Green RLM 83 = Dark Green. Ignore the numbers and use the Dark Green. (Model Master also made the same mistake) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Dokładnie tak RLM82 jasna zielona RLM83 ciemno zielona już mi to jeden Kolega wyjaśnił. Niestety na tydzień zamykam warsztat Dory bo na biegu mam pilna robote /Pantherę/a od poniedziałku remoncik w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelblitz Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 ,czarną Gunze mieszałem z ich thinerem /nie żółtym/ i często zapychała mi sie dysza w Ultrze. A to dziwnym nie jest, trzeba levelling thinnera kupić albo retardera dodawać. LT jest najlepszy bo lejesz i malujesz. Gunze szybciutko schną same z siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Kamil ma racje ,gunziakami maluje nie od dzisiaj ale problem tkwił w doborze rozcieńczenia, choc zastanawiam się nad tym żółtym rocienczalnikiem i farbami do kamo z gunze bo te malunki na k-bie spędzają mi sen z powiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 4 Lutego 2013 Autor Share Napisano 4 Lutego 2013 witam dzisiaj mnie naszło za malowanie foki ,kilka godzin z aerem w reku ,wszytkie farby pactra rozcienczane Levelingiem Gunze oprócz brązu /LC/ .Jutro jak obejrze dokonam poprawek w rozjaśnieniach szczególnie brąz bo lipnie wyszło ,dół nie skonczony tam jeszcze aluminium /trójkat na górze i wstawka w k-bie tez aluminiowy/ zielony na spodzie pomalowany z zapasem .tasma zerwała mi na lotkach i belce farbe razem z motipem trzeba bedzie podmalowac sory za lipne fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 4 Lutego 2013 Share Napisano 4 Lutego 2013 Fajnie wychodzi . Będę musiał spróbować tych rozjaśnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 Wypłowienia poprawione ,sreberka domalowane ,sido na całosć .dzisiaj drobne poprawki lakiernicze /pylon bo poszedł odkurz z amelinium/ kalki ,glos Gunze C i może łosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 Robert, mam spore wątpliwości co do tych dośc mocnych wypłowień. Nie chodzi mi o ich techniczne wykonanie, tylko o uwarunkowania historyczne. W ogóle Dory służyły krótko (około pół roku), a "przemiał" był w tym czasie tak duży, że trudno było znaleźć egzemplarz mający za soba więcej służby niż miesiąc-dwa. No chyba, że to trening albo robisz sztukę ze szrotowiska ad 1946... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 Darek ani jedno ani drugie Robie tak bo modele mocno wycieniowane mi sie podobaja ,po za tym te wypłowienia troche sie jeszcze zmniejsza po dalszych udziwnieniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 Ja mam za to uwagę techniczną. W obrębie jednej blachy wypłowienie powinno układać się na środku. Jeśli przez środek blachy przechodzi granica kolorów to wypłowienie powinno rozkładać się na oba kolory a u Ciebie jest jedno wypłowiałe miejsce na jednym kolorze i drugie na drugim, a powinno być jedno na obu. Widać to zwłaszcza na skrzydłach. Uważam to za błąd techniczny bo widzę, że starałeś się robić wypłowienia regularnie na środkach blach a nie w losowych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 A nie mogą na jednym panelu w różnym stopniu płowiec dwa kolory ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi