Mikolaj75 Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 A nie mogą na jednym panelu w różnym stopniu płowiec dwa kolory ? Może i mogą, ale dlaczego słoneczko omija granice kolorów, skąd o tym wie? Trochę szkoda Roberto, że pomijasz słuszne uwagi Bannego i Ostacha. Klimat malowania zmierza z jednej strony w kierunku sprawności technicznej - której Ci odmówić nie można, a z drugiej w kierunku ostentacyjnego braku respektu dla realiów. Wiem, że to wolny wybór i ma tu znaczące poparcie szerokiej grupy użytkowników, ale jest trudny do zrozumienia w stosunku do gościa, który ze swoimi umiejętnościami mógłby pomalować model jak samolot, a nie tylko jako ładny obiekt estetyczny - jak to określił jeden z kolegów na innym wątku. Roboty nie byłoby więcej... PS. ponieważ temat był niedawno poruszany, mocno się zastanawiałem, czy wpisać tę uwagę. Ale właściwie nie tylko ja zapomniałem, że jeden z kolegów zabronił pytać Cię o motywację sposobu malowania. Toteż w zasadzie nie pytam, a jedynie daję uwagę pod rozwagę... Kropla drąży skałę (uwaga - nie każę nikomu robić detali ) Pozdrawiam i czekam na pierwsze ruchy z Lublinem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 Mikołaj ustosunkowałem sie do uwag Darka i Ostacha Dzieki za wiare w moje umiejetności ,ciagle sie uczę . Z kierunku który sobie upatrzyłem /wiem robię (staram się ) modele efekciarskie ,chodzi o samoloty /nie zamierzam zboczyc i nadal będę brnął mimo ,ze modele nie bedą jak prawdziwe samoloty /zwyczajnie tak mi sie nie podoba/ maja przyciagac wzrok i mam nadzieje że tak będzie z czasem Z lublinem rusze w łykend bo jak sobie pomysle o wycinaniu zywicy to mnie k..wiaca bierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 OK - masz jasne stanowisko. I tylko jeszcze jedna mała uwaga - model pomalowany jak samolot może być bardziej efekciarski od triumwiratu presz-sido-łosz, jeśli tylko zechcemy go zrobić zgodnie z realiami - masę tego rodzaju fotek współczesnych samolotów można znaleźć, a do szaleństwa doprowadzają mnie np. barwy greckich Phantomów - żadnymi schematycznymi technikami tych efektów się nie osiągnie, a jedynie zaplanowaną kombinacją różnych technik. A ja nie robię żywic (przynajmniej na razie) i mam łatwiej, ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 A nie mogą na jednym panelu w różnym stopniu płowiec dwa kolory ? Chodzi o niekonsekwencję w malowaniu. Błąd techniczny. Na całym modelu widać, że wypłowienia rozchodzą się na środkach paneli. W efekcie wygląda to tak, że równie silną barierą dla wypłowienia jest granica kolorów w porównaniu z podziałem blach. Brak wypłowienia na granicy kolorów można na siłę próbować usprawiedliwiać większą grubością farby. Ale wtedy należało by zrobić wypłowienia również przechodzace przez podziały blach. To jak to teraz wygląda jest widocznym błędem w malowaniu. Zwłaszcza jeśli mówisz, że robisz model żeby wyglądał (ja też tak robię) a nie był 100% wierny. Zrobisz jak uważasz. Spójrz jak tu jest zrobione, zwłaszcza ogon, lewe skrzydło: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 Przy nastepnym zrobie jak mówisz i wtedy ocenie które bardziej mi podchodzi,tego juz nie bede poprawiał bo ma kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 Spójrz jak tu jest zrobione, zwłaszcza ogon, lewe skrzydło: Na co mam patrzeć czytając "ogon" i widząc to zdjęcie? Ja tu widzę obydwa skrzydła i stateczniki poziome ze sterami wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Lutego 2013 Share Napisano 7 Lutego 2013 Na co mam patrzeć czytając "ogon" i widząc to zdjęcie? Ja tu widzę obydwa skrzydła i stateczniki poziome ze sterami wysokości Domyśl się panie czepialski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Lutego 2013 Autor Share Napisano 7 Lutego 2013 Kalki naklejone /pieknie sie kładły ,wspomoglem je trochę czerwonym płynem Microscale /zostały jeszcze napisy eksploatacyjne ,amelinium wycieniowane ,klapy przyciemnione /smoke Tamki / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 7 Lutego 2013 Share Napisano 7 Lutego 2013 ,amelinium Co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Lutego 2013 Autor Share Napisano 7 Lutego 2013 ,amelinium Co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 7 Lutego 2013 Share Napisano 7 Lutego 2013 Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 7 Lutego 2013 Share Napisano 7 Lutego 2013 Hehe, ale ja wole bardziej modelarskie wypowiedzi fuhrera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Lutego 2013 Autor Share Napisano 7 Lutego 2013 a po polsku nie masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Lutego 2013 Autor Share Napisano 7 Lutego 2013 Kamil co do cieniowania aluminium to uczciwie wymaskowałem tylko klapy ,na te małe okragłe wzierniki trysnołem z reki tak sama z tymi dwoma duzymi w okolicy działek tam mogłem machnąć tasmą ale juz był krzyż i balem sie go zerwac no moglem kalki błyskiem fuknac i wtedy maskowac ,w sumie to moje pierwsze cieniowanie sreberka przy MiGu postaram sie bardziej i bede malował Super Metalikiem .W sumie jestem i tak zadowolony z efektu bo przy niewielkim nakładzie pracy smokiem mozna cieniowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Lutego 2013 Autor Share Napisano 7 Lutego 2013 bo mi sie poj..bał schemat myslałem że tam ma byc RLM 76 i tak wymalowałem na poczatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Lutego 2013 Autor Share Napisano 11 Lutego 2013 Kalki położone ,sido ,łosz mieszany z farb dla plastykow i WS ,mat z Vallejo,okopcenia pigmenty,lufy z igieł które osydowałem /rozgrzane nad palnikiem do czerwonosci i zanurzone w oleju/ pitot równiez z igły/do poprawy w niektorych miejscach łosz Foty robione przy świetle dziennym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 11 Lutego 2013 Share Napisano 11 Lutego 2013 Cóż, ładna Dora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 Jak dla mnie sam samolot brzydki jak noc listopadowa ale wykonanie PRO. Działaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi