crustian Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 do pactry też można stosować H2O oraz C2H5OH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 pilex7 o ile mi się wydaje to do model mastera można swobodnie wode destylowaną lać Mi tam nic nie zasychało Druga sprawa to stosuję patent z rapidografów tak na zaś Tak, to prawda, można rozcieńczać wodą, chociaż większe prawdopodobieństwo, że powstanie Ci piasek, a pytanie było o rozcieńczalnik dedykowany. Jaki patent stosujesz z rapitografów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 crustian mówisz o mieszance wody z alkoholem czy też o tym, że można stosować wodę LUB alkohol? Może uratuję niektóre Pactry pilex7 a co się robiło, żeby tusz nie zasechł w rapidografie? Trzeba zanurzyć końcówkę rapidografu w wodzie i wtedy tusz nie zasycha na końcówce Tak samo z aero, podczas malowania zamaczam końcówkę co jakiś czas w rozcieńczalniku, a w tym czasie kompresorek się chłodzi Tak, to prawda, można rozcieńczać wodą, chociaż większe prawdopodobieństwo, że powstanie Ci piasek, a pytanie było o rozcieńczalnik dedykowany. Możliwe że coś takiego się zdarzy, ale do tej pory (odpukać w niemalowane) było OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 pomóżcie zidentyfikować ten kolor w pactrze siedzę od wczoraj nad tym : http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=16314 mówisz o mieszance wody z alkoholem czy też o tym, że można stosować wodę LUB alkohol? Smile Może uratuję niektóre Pactry Smile na myśli miałem to : spróbuj mi się udaje ratować,natomiast jak jest za gęsta zwyczajnie to stosuje H2O lub mieszanki obu płynów i to w różniastej konfiguracji i proporcji "na oko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 (edytowane) Napisz do czego potrzebujesz ten kolor? Tak na oko to najbiżej mu do A40 z zestawu poniżej: http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=16314+36270+36307+36320 bo A39 Neutral Gray FS36270 A40 Light Sea Gray FS36307 A41 Dark Ghost Gray FS36320 Jak popatrzysz na MM 2037 Flint Gray FS36314, to jest ona najbardziej zbiżona też do A40 (A40 jest "ciut" ciemniejsza) Potwierdzam, jak Pactra zgęstnieje, to dolewam wody destylowanej i mieszam mikserem. Jak już wyparuje tak, że się robi prawdziwy "twardy" glut to u mnie z reguły nic nie pomaga (aceton, spirytus, Wamod, itp). Inne pytanie to czy taka farbka "z odzysku", będzie coś warta jako farbka, tzn. czy nie odpadnie po pomalowaniu Edytowane 21 Stycznia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 nie no jak jest total glut to do kosza idzie. Pilex 7 dzięki za upewnienie mnie,że to 40-stka po kilku godzinach miałem już totalny oczopląs .a potrzebuje do foteli w b-36 i od spodu jest w jednym miejscu zasadniczo już malnąłem fotele 40-stką,pomyślałem,że w środku i tak ciemno będzie a jest ona najbliżej tego koloru.jednak na zewnątrz będę musiał dać kapke innej by dopasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 pomóżcie zidentyfikować ten kolor w pactrze siedzę od wczoraj nad tym : http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=16314 1 - gloss 6 - szary a 314 to nie wiem :( Co do trunku to dziś kupię małpkę bo większa bateria może się szybko rozejść poza modelarstwem :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 crustian mówisz o mieszance wody z alkoholem czy też o tym, że można stosować wodę LUB alkohol? Może uratuję niektóre Pactry Jak już stanęło na gorzałce to ja tez mam pytanie - stosujecie czysty czy mieszany z wodą, a jeżeli "chrzczony" - to do jakiej "procentowości" ? Bo kupiłem sobie w sklepie dla plastyków 98% i po dodaniu do Valejo Model Color.... zważyło mi farbę (pojawiły się kłaczki a pigment zaczął zbijać się w grudki). Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Jak już stanęło na gorzałce to ja tez mam pytanie - stosujecie czysty czy mieszany z wodą, a jeżeli "chrzczony" - to do jakiej "procentowości" ? Bo kupiłem sobie w sklepie dla plastyków 98% i po dodaniu do Valejo Model Color.... zważyło mi farbę (pojawiły się kłaczki a pigment zaczął zbijać się w grudki). Ja stosuję zwykła najtańszą wódkę. Do malowania areografem dodaję dodatkowo kilka kropel retadera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Jak już stanęło na gorzałce to ja tez mam pytanie - stosujecie czysty czy mieszany z wodą, a jeżeli "chrzczony" - to do jakiej "procentowości" ? ja odpowiedziałem z 6postów wyżej jeśli dobrze liczę po trzeźwemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Jak już stanęło na gorzałce to ja tez mam pytanie - stosujecie czysty czy mieszany z wodą, a jeżeli "chrzczony" - to do jakiej "procentowości" ? Zdrowie Twoje, w aerografy moje: Swoją drogą ten "trunek" śmierdzi tak, że nigdy bym go nie łyknął. Używałem jeszcze Sobieskiego i różnic nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 BIZNESOWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 No to będe musiał kupić taki trunek :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czes881 Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Wódeczka podchodzi również bardzo dobrze do vallejo air, tamyiki i gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 28 Stycznia 2010 Share Napisano 28 Stycznia 2010 Mam problem z farbkami Vallejo MC. Pierwszy raz maluję nimi aerografem, rozcieńczam je spirytusem z dodatkiem Retardera Talensa. Problem tkwi w prawidłowym rozcieńczaniu. Raz aero psika glutami, a gdy dodam więcej spirytusu to farba kryje powierzchnię nierównomiernie i niezbyt dobrze kryje. Nie potrafię trafić z mieszaniem. Jak Wy rozcieńczacie farbki Vallejo i w jakich proporcjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 28 Stycznia 2010 Share Napisano 28 Stycznia 2010 Spróbuj wódką. Proporcje bardzo szerokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 Spróbowałem z wódką i też nic... ale tylko z jedną farbką. Sprawdziłem z pozostałymi Vallejo i wszystko cacy Może muszę lepiej zmieszać, albo farbka ma po prostu "defekt". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Zdrowie Twoje, w aerografy moje Hej. "Ochrzciłem" spirytusik i farfocle przestały się tworzyć. Znaczy 98% to ociupinkę za dużo , ale jakieś 40 ma zbawienny wpływ na farbę (o modelarzu nie wspominając) Dzięki za poradę. ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz15770 Napisano 2 Lutego 2010 Share Napisano 2 Lutego 2010 Mam pytanie odnośnie farb potrzebnych do pomalowania modelu. Czy można uzyć zwykłych farb akrylowych takich jak np. http://allegro.pl/item903011345_promocja_farby_akrylowe_phoenix_24_x_12_ml_rabat.html na tej stronie??????? Prosze o odpowiedź gdyż 1 primo chciałbym pomalować model lecz nie stać mnie na zwykłe farby modelarskie Revella lub Pactry a po 2 primo nie mam gdzie ich kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Lutego 2010 Share Napisano 2 Lutego 2010 Takie farby nie nadają się do malowania po plastiku. To po primo. A po drugo, musiałbyś mieszać kolory żeby osiągnąć zamierzone odcienie- co łatwe początkowo nie jest i trudno uzyskać powtarzalność w kolejnych próbach. Prędzej się sfrustrujesz nędznymi efektami niż wciągniesz w hobby. Przy pierwszych modelach trzeba się skupić np. na jednym rodzaju pojazdów i jednym teatrze działań, np. amerykańska czy radziecka pancerka II WŚ, albo lotnictwo w Afryce - wtedy pierwszy zakup farb (polecam Pactry na początek) da się ograniczyć do paru sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz15770 Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 I tak nie mam kasy na 11 puszek. Na allegro za farby wychodzi ponad 40zł . Jeszcze gdybym miał w okolicy sklep modelarski to jeszcze ,ale jak na złość najbliższy 80 km od chałpy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Allegro to nie jedyny "sklep" w internecie. W każdym sklepie modelarskim sąfarbki PACTRA w cenach ok 4zł. Kup potrzebne farbki na chwile obecną, np do kokpitu, a jak poskładasz cały model to resztę farbek. Rozbijesz koszty i nie będziesz musiał wydawać za jednym razem sporo pieniędzy. Sprzedawcę ze sklepu internetowego zapytaj, czy Ci wyśle kilka farbek listem priorytetowym, koszt 6zł plus 2,5zł za przelew. Ja tak zrobiłem. List dotarł do mnie, powiedzmy po 7dniach, w których możesz skołować sobie PLN'y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz15770 Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Jeszcze jedno pytanie jak dopasować kolory farb pactry do instrukcji revella????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 viewtopic.php?t=8310 Tu użytkownicy forum uzupełniają tabelkę zamienników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz15770 Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Pare farbek mi potrzebnych nie ma odpowiednika Pactry. I co tera??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi