Skocz do zawartości

MiG-23MF/ML/MLD i UB - 1/48

Marek Świderski

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wasze zestawy Mig-23 Trumpka mają też po jednej ramce WA i WB, powinny być podwójne. Podejrzewam, że do Polski, a może nie tylko, trafiła jakś trefna dostawa !

Pozdrawiam

Leszek

• Odpowiedzi 93
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

WA i WB faktycznie powinny być podwójne, o ile rakiety są, to nie ma odpowiedniej liczby belek, nie tylko APU-23 ale i do R-60.

I to chyba nie tylko partia do Polski tak trafiła, na Hobby Search też mają po jednej ramce (przynajmniej na fotkach)

Rozmawiałm telefonicznie z IBG, który jest importerem, mają zapytać Chińczyków jak to się stało, mam informację, że nie tylko mój model nie ma tych podwójnych ramek.

Pozdrawiam

Leszek

Chińczyk nie zapomniał wyciąć otworu na ustalacz, Polak nie pomyslał, że zakryty otwór jest mu potrzebny do wersji ML.

Jasne, w ogóle mogli parę jeszcz einnych rzeczy nie wyciąc albo i wyciąc, skoro kiedyś mogą na tej samej podstawie wykonać i pakować inne wersje...

Jasne, w ogóle mogli parę jeszcz einnych rzeczy nie wyciąc albo i wyciąc, skoro kiedyś mogą na tej samej podstawie wykonać i pakować inne wersje...

Nie czepiaj się pierdół tylko dlatego, że nie lubisz Trumpka. Wycięcie tej dziury zajęło mi 20 sekund, miejsce jest dobrze przygotowane, a producent w prosty i nieszkodliwy dla wyglądu modelu sposób ma formę, którą może wykorzystać dla różnych wersji.

Czym innym jest brak ramek, albo ktoś niedopatrzył pakowania, albo komuś się wydawało, że tyle wystarczy. Pytanie, co z tym zrobią? W sumie nie spodziewam się uzupełnienia tych ramek, ale kto wie?

Bez drugiej ramki WA mamy tylko po 1 szt. pocisków R-23R/T i R-24R/T tak, że nie można podwiesić pary i co najważniejsze mamy tylko 1 pylon dla tych pocisków !

Bez drugiej ramki WB mamy tylko 1 pylon pojedynczy dla R-60 i tylko 2 pociski R-60, tak że nie zapełnimy dwu podwójnych pylonów dla R-60 co jest chyba b. istotne

Pozdrawiam

Leszek

Chyba nie tylko w Polsce, na ARC też ktoś narzekał, że nie ma tych ramek.

Faktycznie ciekawe, co zrobi IBG i Trumpeter.

Kiedyś, jak Eduard poprawił skopaną osłonę silnka do I-16, to w sklepie można było dostać poprawioną ...

Kiedyś, jak Eduard poprawił skopaną osłonę silnka do I-16, to w sklepie można było dostać poprawioną ...

Heh, Eduard to w porównaniu z Trumpkiem manufaktura. Oni sobie mogli pozwolić na taki 'myk' z osłoną. Jak Bronco Models skopało wieżę z M24 w 1/35, to też szybko zrobili korektę. Można sobie ją było.... dokupić osobno. Wcale nie tak tanio ))

Ponieważ ten 'trumpkowy' MIG jest na mojej 'wishlist', to jednak poczekam na kolejną dostawę. Najprawdopodobniej 'pakowacz' dał ciała.

Wszystko to jednak nie zmienia faktu, że do sprzedaży trafił model w jakimś stopniu niekompletny, więc producent powinien zareagować. Co innego, jeśli dany element jest kiepsko odwzorowany w zestawie (ale jest!). Wtedy niezwykle miłym gestem ze strony producenta jest jego korekcja i bezpłatna wymiana. Jednak jest to wciąż dobra wola - niekoniecznie obowiązek. Tutaj natomiast brakuje ramki. A co, gdyby to trafiło nie na uzbrojenie, a części z usterzeniem ;) ? Jestem przekonany, że Chińczycy w trosce o wizerunek sypną tymi częściami w ramach uzupełnienia. Bardziej jednak obawiam się innej rzeczy - że ów nieszczęsny pakowacz został już rozstrzelany ;)

Bardziej jednak obawiam się innej rzeczy - że ów nieszczęsny pakowacz został już rozstrzelany ;)

Jak chińczyki poczytają fora obawiam się, że tak się może skończyć

D-ca pary 2x R-23R + 4x R-60 + 200 dzialko skrzydlowy 2x R-23T + 2x R-60 + 200 dzialko[bez wzgledu na to czy byla podwieszona wyrzutnia APU-60 czy APU-60IIM]

Dzięki!

Zdarzało się, że podwieszano do tego jeszcze zbiornik podkadłubowy?

Czy kolorowe waskie paski za ,,konusem,, S-23E np biały na 117;456, ciemnozielony na 152, jasno-niebieski na 153 coś oznaczały ,klucz, eskadre itp czy tez to była inicjatywa techników poszczególnych samolotów?

Panowie, "nie chwaląc, się jam to uczynił" jak powiedział Zagłoba, byłem pierwszy, który zauważył pomyłkę Chińczyków, zgłosił problem do IBG i na bieżąco monitorował, mnie to zawdzięczacie !!! , ale jestem skromny, prawda?