Marcin1970 Napisano 22 Kwietnia 2012 Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Piękny kotek . W merytoryce się nie wypowiadam ( za mało wiem ) , ale z tego co się doczytałem to z fabryki wychodziły w kolorku piaskowym ( Wehrmacht oliv ) . Kamo było nanoszone w jednostkach liniowych , przez załogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 22 Kwietnia 2012 Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Rób jak jest. Zapewne oparli się na materiałach "dowodowych". U Niemiaszków niby wszystko było wg schematu, ale nie do końca. To tak jak z jarzmami kinn tam gdzie producent miał stare jarzma pakowano je aż do wyczerpania zapasów. Podobnie z farbami. Gdzie mieli zieleń tam szła zieleń, gdzie była wehrmacht olive tam do jej wyczerpania była stosowana. Niemcy są narodem do obrzydzenia porządnym i oszczędnym, nie marnowało się nic. Zresztą na stronie której link ci podrzuciłem jest to widoczne. Ponadto rozkaz o zmianie koloru bazowego to listopad 1944, a pojazd "301" przedstawiony na rysunku i fotkach jest z grudnia, zatem należy przyjąć, że nie powstał dzień wcześniej więc śmiało może być w wehrmacht olive. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 22 Kwietnia 2012 Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Ale się zawziąłem! Post za postem. Robert sam wiesz jak jest z Niemcami? Lipy nie było! Jak wózek na rysunku jest z grudnia 1944 to jego produkcja musi być znacząco wcześniejsza. Znasz tok postępowania. Zakład produkcyjny - odbiór techniczny (Waffenamt niczego nie odpuścił) - magazyn przejściowy -jednostka. Taki tok postępowania obowiązywał do końca wojny. To nie "Mateczka Rosja" gdzie KW w leningradzkich zakładach Kirowskich czy T-34 w stalingradzkim STZ schodziły z taśmy i bez grama farby ruszały na wielką wojnę. Dlatego jest praktycznie pewne, że ten "kiciuś" jest jeszcze z produkcji najpóźniej listopadowej. Wal śmiało żółty. Jak pantera to pantera, cętki są na żółtym - no jest jeszcze różowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 22 Kwietnia 2012 Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Moim skromnym zdaniem schemat Manowski więc i koła być powinny zielone ale analiza zdjędcia wykazuje iż na kołach nie ma kamo i przypuszczalnie może to być zielony ale daleki jestem od rozpoznawania kolorów na czarno-bialej fotce z epoki więc zrób Dunkelgelb mocno przykurz i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Więc będzie ,żółta baza a kół już nie będę ruszał dam ,filtry ,łosz ,kurz powinno przy tłumic te plamki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 22 Kwietnia 2012 Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Dokladnie nie ma co się zadręczać zwłaszcza że większość modeli tej Panthery ma własnie kamo na kołach nie wiem czy to ślepa wiara w schemat z instrukcji czy coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 22 Kwietnia 2012 Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Słuszna decyzja bo to zapewne jeden z tych tematów, których bez pól litra nie rozbierzesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Panthera jest "żółta" /Gunze z serii C/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 No pięknie to już tylko "centki" zostały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Robert, a konkretnie który to nr Gunze? C113 RLM04 Yellow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 To jak to malowanie teraz w końcu będzie wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 "Rozgryzaliśmy" go z Robertem wczoraj przy flaszce i ten żółty to baza pod ustalony wcześniej kamuflaż, projekt bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Malowanie będzie pudełkowe bez plamek ambush ,baza żółta tak jak ustalone wcześniej kilka postów niżej. Kolor to : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArekA Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Obawiam się, że ten kolor może okazać się zbyt ciemny do dalszych zabiegów z washem i filtrami. Ja bym jednak proponował Gunze H79, ew. mieszankę tych dwóch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Spoko loko to dopiero baza nic nie rozjaśniałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 No dawaj te rozjaśnienia i maluj ten kamuflaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Jak ci się maluje tymi farbami? I o co chodzi z tymi literami H, G czy jak im tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Gunziakami maluje sie bajecznie to chyba najlepsze farby na rynku ,seria H jest akrylowa na bazie wody a seria C akryle celulozowe /okrutnie śmierdzące/ polecam C . Piotr mam sajgon w domu Tomek wczoraj widział /remont kuchni i przedpokoju/i nie mam możliwości malunków ,dopiero jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Ale na flaszeczkę to czas znaleźliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Na to zawsze czas się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam. Malunki położone po uprzednim zamaskowaniu plasteliną ,2 filtry z Miga do trzy kolorowego kamo,sido kalki i sido /dojdzie jeszcze jedna warstwa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Oj, ładna, ładna! Patrzę, że Fireflay też już na pochylni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Podłubałem troche tez "zpalniczkę" i powiem Ci ,że oj jest różnica w jakości wyprasek w stosunku do Panthery już nie jest taki samo sklejalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 No to żeś pięknie zmalował kociaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi