drago101 Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 A Pantera Którą robi Robert? No cóż kolejne cudeńko z jego stajni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Witaj Drago101. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się skorzystać z twojej wiedzy. Mam w garażu parę niemiaszków w pudełkach, a planuję jeszcze kilka w przyszłości. A co do modelu robionego przez Roberta - no cóż osobiście go wprawdzie nie znam, ale z tego co widziałem na forum (np. Scout) o efekt końcowy jestem raczej spokojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Zdecydowanie tak. Widziałem wiele jego prac w realu. Sam też kiedyś zamierzam powiercić mu dziurę w brzuchu o "popełnienie" dla mnie Tygrysa w 1/48 z Tamki. Robią taką wczesną wersję produkcyjną z pustynnymi filtrami powietrza "Pfeifel". Miód! Sam już nie zrobię, a mieć bym go chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Witaj Tomek na forum Dzięki chłopaki za dobre słowa ,nie chciał bym was zawieść Pokolorowałem troche i gąski zaczynam lepić.Koła jeszcze nie skończone nie będę ich cieniował ,zrobie filtry i łosz powinno wystarczyć no i otarcia do żywego tam gdzie w Pantherze powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 No i super wygląda, fajny ten dunkelgelb ma odcień. Czym maskowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Dunkel jest od Gunze ,reszta pactra a maskowałem kawałkami plasteliną UHU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 I prawa gotowa ,przepraszam za fotke z fleszem ale już na balkon nie chciałem go targać co by nie uszkodzić .Na dzisiaj koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Ładnie siadły, jutro malujesz góre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Ładnie siadły, jutro malujesz góre? Dzieki Jutro druga strona i do kończę wieże ,może podkład i 5 dniowa pauza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Robert, czy te koła masz luzem? Jak tak, to jak je zabezpieczałeś przed spadaniem w czasie montażu gasienicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Krzychu są luzem tylko zewnetrzne " skleiłem" na maskol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Te wanny są metalowe w 1:48 Tamki Robert? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Widziałem wczoraj ten model, zanim Robert się do niego dobrał, wanna kadłuba jest faktycznie metalowa. Nakleja się jedynie na nią płytę czołową i silnikową oraz pms-y wykonane z plastiku. Nie jest też ona dlatego perfekcyjnie doskonała, ale daje nam za to jak dla mnie przyjemny efekt ciężkiego modelu. Z tego co widzę "kotek" zaczął pięknie mruczeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Model tej Pantery pozwala na wykonanie dwóch wersji G. Jedna to produkowana w okresie wrzesień 1944 - grudzień 1944, a druga od grudnia 1944 do końca wojny. Robert robi tę drugą, późniejszą. Moim zdaniem jest ona ciekawsza. Jarzmo armaty typu Kinn, wysoki lewy wentylator stanowiący jednocześnie ogrzewanie przedziału bojowego i wydechy Flammvernichter. Druga ma zwykłe jarzmo, jednakowe wentylatory i zwykłe wydechy. Obie są bez zimmeritu co wskazuje na produkcję po 14 września 1944. Mogą być wyposażone w schurzen. Co ciekawe schurzen o różnym kształcie i sposobie mocowania zależnym od wersji i partii produkcyjnej był standardowym wyposażeniem w zasadzie do końca wojny. Wozy opuszczające hale produkcyjne miały je z reguły zamontowane. Stan ten najczęściej zmieniało pierwsze starcie. Same schurzen w Panterze były rozwiązaniem użytecznym jednak mimo niemieckiej przysłowiowej solidności ich mocowanie było konstrukcyjnym bublem. Przejechanie w ferworze walki przez gęste zarośla, płoty lub jakiś budynek powodowało, że 'kiciuś" wychodził z tego "oskalpowany". Pół biedy jeśli teren utrzymano, wtedy ekrany w lepszym lub gorszym stanie można było założyć ponownie. Jeśli teren utracono to najczęściej również z ekranami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Świetnie - oprócz wątku artystycznego będzie też merytoryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Wanna tak jak Tomek powiedział ,metalowa nie jakoś super z detalowana ale w/g mnie w tej skali do przyjęcia,w ogóle cały model jest fajnie z detalowany ,gąski też ładne nie jakieś tam gumisie.I co najfajniesze to model samo sklejalny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Robert nie wiem czy to się przyda ale warto zerknąć. http://www.youtube.com/watch?v=d9bXPwXTSLs&feature=related http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=JQLv4cJqqYw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Ciekawym uzupełnieniem tej wcześniejszej wersji Pantery jest zestawik blaszek Eduarda ED28020 z zimmeritem. Co by tu dużo nie mówić te "drapanki" dodają smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Dzieki Tomek za filmiki ,zawsze można coś nowego podejrzeć. Panthera posklejana do kupy,oba kapcie gotowe ,uchwyty w postaci płaskich odlewów wymieniłem na wykonane z cienkiego drucika cynowego, całość pryśnięta podkładem Mr.Motip Śnieżna Panthera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Kwietnia 2012 Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Goni z tematem. W następny weekend to chyba koniec będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Goni z tematem. W następny weekend to chyba koniec będzie. Krzychu jakie goni ,tydzień nic nie robienia był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Przepraszam ,że post pod postem ale to dla mnie dość istotna kwestia a mianowicie kolor bazowy ma być :zielony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 22 Kwietnia 2012 Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Wiesz Robert może być nawet śnieżna, ale i tak jak dla mnie to najfajniejszy wózek w historii broni pancernej. A w realu jak brzmiał jej Maybach! http://www.youtube.com/watch?v=26cSk60Aj3Y&feature=related Wszystko wygląda świetnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 22 Kwietnia 2012 Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Robert w zasadzie tak http://www.warandtactics.com/smf/panzer-v-its-variants-panther/panzer-v-panther-camouflage-patterns-earl-grey-collection/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) No własnie na tym schemacie z Kagero jest "żółty" ,koła też ,w instrukcji Tamki koła mają łaty i tak też zrobiłem ,jeśli zle to jest czas to poprawić puki nie są wklejone http://www.warandtactics.com/smf/panzer-v-its-variants-panther/panzer-v-panther-camouflage-patterns-earl-grey-collection/20/?PHPSESSID=v3s82ii6mj43k6lgnlg5polda1 Edytowane 22 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi