smell Napisano 5 Lipca 2007 Napisano 5 Lipca 2007 Witam Wszystkich! Mieszkam stosunkowo blisko Krzesin, codzień widze loty "naszych" F-16. Ostatnio postanowiłem, że skleje sobie model F-16 C/D block 52+(dla niewtajemniczonych jest to dokładny model polskich "Jastrzębi"). Myślełem że nie będę miał problemów ze znalezieniem takigo modelu - niestety pomyliłem się. Z tego co dowiedziałem sie najlepszą "replikę" robiła firma "Revell"-niestety zaprzestała jego produkcję pod koniec ubiegłego roku;-(. Następnie natknąłem sie na model firmy "Mastercraft" - w obu sklepach w których byłem powiedzieli mi, że tak naprawdę nie ma on nic wspólnego z oryginałem - oczywiście, poza kalkomanią. Wczoraj przypadkiem w zabawkowym sklepie "Smyk" znalazłem poszukiwany przeze mnie model raczej mało znanej firmy "Aero", zastanawiam się nad jego kupnem, tylko obawiam, że może być to taka sama lipa jak w przypadku modelu "Mastercraft". Oto i on: F-16 C/D 3ELP Krzesin Dlatego zwracam sie do Was - drodzy współuzytkownicy o pomoc!-czy moze ktos juz testowal model Aero?-jezeli tak, to jaki jest?-co w nim brakuje?-czy jest dobrą repliką?, oraz czy ktos wie czy jak dostać owy model "Revella"? ewentualnie czy moze ktos wie jaki model jest najbardziej podobny i jakie w nim trzeba by było zrobić w nim przeróbki żeby wyglądał tak samo jak te które codziń przelatujące mi nad głową;-) Pozdrawiam Cytuj
Maciek92 Napisano 5 Lipca 2007 Napisano 5 Lipca 2007 Jest jeszcze model F-16 C/D Italeri w 72'ce. Nie wiem czy o taki chodzi http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa_p=1&przedm=113422&grp=&f_pkt= Na efach się nie znam, ale próbuję pomagać Cytuj
smell Napisano 5 Lipca 2007 Autor Napisano 5 Lipca 2007 Jest jeszcze model F-16 C/D Italeri w 72'ce. Nie wiem czy o taki chodzi http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa_p=1&przedm=113422&grp=&f_pkt= Na efach się nie znam, ale próbuję pomagać Dzięki;-), to jest wersja Night Falcon - ona się różni od tej którą poszukuję. Rozumiem, ze chodzi o model w skali 1:72?Tak Cytuj
Lucas HS Napisano 5 Lipca 2007 Napisano 5 Lipca 2007 Ja dostałem od babci 2 modele Modelplasta: PAH-2 "tiger" i Sabb'a "draken" Modele mają mało detali, a linie podziału blach są z reguły wypukłe. Dwie części kadłuba w moim Eurokopterze tak w miejscu styku się od siebie różniły, że ręka mi drętwiała przy szlifowaniu Na końcu model wygląda bardzo przyzwoicie za wyjątkiem braku detali i linii podziału, jakość plastiku też nie jest przednia. Te modele bardzo dużo mnie nauczyły, ale teraz staram się robić tylko modele Italeri, bo są wg mnie tanie i bardzo dobre Cytuj
smell Napisano 5 Lipca 2007 Autor Napisano 5 Lipca 2007 Bez zastanowienia: TYLKO REVELL !!! chętnie ale niestety Revell wycofał ten model ze sprzedaży(tu nasuwa mi sie pewne przekleństwo... jego mać) Cytuj
Majek Napisano 5 Lipca 2007 Napisano 5 Lipca 2007 Ale jeszcze masz szanse go kupic. To, ze Revell wycofal z produkcji, nie oznacza, ze wszystkie te modele na rynku nagle wsiakly i nikt ich nie sprzedaje. Poszukaj po sklepach, sledz aukcje internetowe, a w koncu trafi Ci sie okazja... Cytuj
smell Napisano 5 Lipca 2007 Autor Napisano 5 Lipca 2007 dwa najlepsze w Poznaniu "zwiedziłem";-) - poszukam jeszcze innych. Cytuj
raptorf22 Napisano 5 Lipca 2007 Napisano 5 Lipca 2007 Witaj tak żeby cię załamać , jakiś tydzień, może dwa tem w Tesco na Opieńskiego w Poznaniu widziałem swieżą dostawę Revella i był .... F-16 block 50/52 Nie kupiłem bo już mam, ale poszukaj w sklepach internetowych, lub na aukcjach. Lepiej zwiedzaj e sklepy, może się jeszcze ostało troche sztuk. Model bardzo fajny, ładnie zrobiony ale i tak trzeba nad nim popracować. Z innych zestawów, może byc Italerka,ale czeka Cię trochę przeróbek. Nie zniechęcaj się, napewno są jeszcze gdzieś dostęne. Pozdro Cytuj
Grzes Napisano 5 Lipca 2007 Napisano 5 Lipca 2007 Tak jak piszą chłopaki: model na pewno jest do zdobycia, trzeba tylko poszukać. A jeśli naprawdę Ci zależy na zrobieniu dobrego modeliku naszego Jastrzębia to daruj sobie Aera, czy inne Italerki i TYLKO REVELL Cytuj
riddick Napisano 5 Lipca 2007 Napisano 5 Lipca 2007 Właściwie to nie masz zbytniego wyboru. Italeri (Tamiya - różnica tylko w opakowaniu) – Fatalny podział technologiczny i kiepskie spasowanie. Polecam do nauki szpachlowania! Linie podziału... bez komentarza. Hasegawa – wiele wersji i jeszcze więcej zestawów do waloryzacji no i Hasegawa Najwyższego zrobili chyba block 50, a więc silnik od GE. Revell – wszyscy polecają i w 100% się pod tym podpisuję! Model block 50/52 daje Ci podstawę praktycznie do każdej wersji jednomiejscowej. Poza dyszami do silników GE i PW masz dwa typy stateczników pionowych i dwa typy wlotów powietrza a do tego wszystkiego Revell (gratisowo chyba ) dodaje jedną wypraskę ponad to, co jest w instrukcji a tym samy zyskujesz trochę „złomu” pod skrzydła. Co do krajowych wyrobów to raczej wszystkie bazują na formach łudząco podobnych do Italeri. Jeśli chcesz zrobić naszego „jaszczembia” to i tak czeka Cię wiele pracy, więc nie dokładaj jej sobie kiepskimi wypraskami. Pozostaje Ci więc tylko Revell, ewentualnie Hasegawa i rodzime wyroby jako potencjalni „dawcy” kalkomanii Cytuj
smell Napisano 6 Lipca 2007 Autor Napisano 6 Lipca 2007 Dzięki wszystkim za pomoc;-, postaram sie znaleźć Revella - następnie zapewne jak go ładnie złożę dokupię model "Matrescrafta" za kilkanaście złotych dla samych kalek i będzie dobrze;-) Pozdrawiam Cytuj
Marek Świderski Napisano 6 Lipca 2007 Napisano 6 Lipca 2007 Nie wiem czy dokładnie o ten model chodzi ale.......... znalazłem jakieś http://www.sklej.pl/model280_19625.html http://www.sklej.pl/model280_19047.html Cytuj
Piotrek.S. Napisano 6 Lipca 2007 Napisano 6 Lipca 2007 Witajtak żeby cię załamać , jakiś tydzień, może dwa tem w Tesco na Opieńskiego w Poznaniu widziałem swieżą dostawę Revella i był .... F-16 block 50/52 Nie kupiłem bo już mam, ale poszukaj w sklepach internetowych, lub na aukcjach. Lepiej zwiedzaj e sklepy, może się jeszcze ostało troche sztuk. Pozdro Dzisiaj wieczorem kupiłem chyba ostatniego w tym Tesco. Cena 59,90, został jeszcze F-16B ale chyba nie tą wersję nam chodzi. Rzeczywiście po otwarciu pudła model robi naprawdę dobre wrażenie. Wstępnie jeden minus na szybko to za żółta owiewka. smell a nie lepiej kupić TopShotsa Kagero? Będziesz miał i kalki i trochę dokumentacji zdjęciowej. Cytuj
riddick Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 Dokładnie to chodzi o coś takiego: http://www.ju-ju.com/gallery2/v/Models/F16BoxShots/ Piotrek.S. – Święte słowa! W ostatnim Super Modelu jest promocja i poza nowościami można kupić TopShots-y za 12 PLN Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi