Skocz do zawartości

BTR 80-A Zvezda 1/35

grzes430

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mieliłem ten model prawie 5 miesięcy...

Może dlatego wydaje mi się, ze nie był najgorszy.

Jeśli chcesz wiedzieć, to największa kaszana i padlina to firmy SKIF i Mirage... zarazem najtańsze.

Natomiast nie zmienia to faktu, że z każdego modelu można coś wyskrobać. Mój BTR-80A prezentuje się całkiem fajnie, fakt zblachowany i z wnętrzem, ale prosto z pudła jak dla mnie 8/10.

Co do ciebie, to nic się nie przejmuj. Każdy kolejny model jest dużo lepszy i ważne jest to, by nieustannie się uczyć i przyjmować na klatę krytykę, bo to pozwoli spojrzeć bardziej obiektywnie na swoje umiejętności i modele.

Cały czas kibicuje!

• Odpowiedzi 120
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pobawiłem się przed chwilą aerografem. Mam nadzieję, że nabiorę do tego wprawy. Czytałem jak po malowaniu czyścić aerograf ale jednej rzeczy nie rozumiem. Cofanie powietrza - jak to wykonać?

Po każdym malowaniu wystarczy jedynie wypłukać (w moim przypadku) cleanluxem, czy rozebrać te wszystkie części typu igła, dysza itp itd i dokładnie je wymyć? Czy te dokładne mycie wystarczy raz na kilkanaście malowań?

Ja porządnie zawsze po emaliach przepłukuje aerograf rozpuszczalnikiem/rozcieńczalnikiem do momentu, aż nie wytryskuje jakichkolwiek pozostałości farby i tyle. Raz na miesiąc całość myję.

Zacznę od farb.

1. Mogę mieszać ze sobą akryle z emaliami? Tzn. 1 kolor kamo będzie akrylem, a drugi kolor emalią?

2. Do mojego malowania potrzebuję farbek Modelmaster: 1749, 1764 i 1716. 1749 - czarny, mam z tamiyi. 1764 - mam, nr 149 z humbrola emalia. No i ta bazowa, nieszczęsna 1716. Mam koło 5 odcieni zielonej, ale żadna nie pasuje do Pale green. Sklep z farbkami u mnie w mieście już zamknięty bo sobota, a specjalnie zamawiać przez internet i płacić za przesyłkę mija się z celem, dodatkowo przyjdzie w połowie tygodnia dopiero. Myślę więc nad wymieszaniem białej z tą humbrola 149. Myślicie, że da radę?

Ewentualnie z akryli mam nr 88 vallejo i FS34102 pactry.

Posiada ktoś zdjęcia BTR-a w malowaniu Federal Security Service Moscow ? Znalazłem tylko takie coś http://warfare.ru/?catid=245&linkid=1788&image=2021

Ewentualnie zostaje 1-kolorowe kamo malowane emalią. Na początku przygody z aero chyba to malowanie byłoby lepsze.

Czekam na sugestie.

Teraz przechodzę do podkładu - pierwszego w mojej karierze.

Zacząłem od kół. Efekt? Od razu pierwsze zalane przez podkład i moją rękę. Przy następnych nabrałem więcej dystansu między sprayem, a plastikiem. Efekt? Najważniejsze, że nie ma grubej warstwy podkładu. Natomiast widać gołym okiem, że na modelu są miejsca, w których prześwituje plastik. Ale trudno. Najważniejsze, że nie zalany.

IMG_9331.jpg

IMG_9330.jpg

IMG_9329.jpg

IMG_9332.jpg

IMG_9326.jpg

IMG_9327.jpg

IMG_9328.jpg

Wczorajsze popołudnie spędziłem nad stojakiem do aerografu. Postanowiłem kupić wieszaczek w Auchan za 4zł z groszami. Reszta to znalezione w domu przedmioty. Trochę kleju topliwego, poprzycinać ściankę i gotowe:

IMG_9325.jpg

Grześ ale wieżę to mógł byś poprawić.

Te szpachlowane miejsca psują cały efekt;

img9329q.jpg

By pankot13 at 2012-05-06

I jedna mała uwaga jeśli można,używasz stanowczo za dużo kleju.Ilość kleju nie przekłada się na trwałość połączenia.

Poprawię, obiecuję.

Można, można. Właśnie czekam na uwagi. Z klejem masz całkowitą rację i będę próbować mniej tego kleju dawać.

Całe szczęście, że nie miałem farby bazowej, przypomniało mi się, że jest takie coś jak preshading . Przy odrobinie czasu zaczynam malowanie bo majówka właśnie się skończyła.

Tamiya Extra Thin to wg. mnie pozycja obowiązkowa u każdego modelarza. Idealny do sklejania małych detali, łatwy do aplikacji. W przypadku, gy nałożysz go za dużo, to wystarczy dać mu odparować i nie ma widocznych śladów.

O Revellu zapomnij w większości operacji.

Kup sobie- i naucz się stosować Tamiyę Extra Thin (zielona nakrętka)- jak to Koledzy pisali...

A emalię Tamiyi rozcieńczaj najlepiej oryginalnym rozcieńczalnikiem (X-20A z białą nakrętką).

Z braku oryginału można poużywać mieszankę: alkoholu = isopropyl (używany w elektrotechnice- można go kupić w internecie), wody- najlepiej demineralizowanej (sklepy z akcesoriami samochodowymi lub stacje benzynowe) i retarder do farb akrylowych np. Talens lub van Gogh (sklep zaopatrzenia plastyków).

Taki skład praktykuję od paru lat.

Używam do rozcieńczania wszelkich akryli- np. pactry lub agamy- działa nawet na Vallejo.

Powodzenia!

Ok, dzięki za informacje. Na pierwszy rzut oka to farba tamiya nie wygląda by wołała o rozcieńczanie.

A klej kupię przy najbliższych zakupach w internecie. Jeszcze został jeden model w poczekalni, więc przy okazji kupna nowego zaopatrzę się w klej.

Kup ten rozcieńczalnik o którym pisał Rhinoceros. Może nie wygląda, ale uwierz bez niego nie pomalujesz. Jendak do malowania detali pędzlem używam wody, bo już mi się zdażyło że po rozcieńczeniu farby tym rozcieńczalnikiem poprzednia warstwa zmywała się.

Zacząłem malowanie. Na początku zrobiłem preshading choć co z tego wyszło na prawdę nie mam zielonego pojęcia. Ani to preshading ani malowanie farbą bazową. Przeżyję. Jak na początku pisałem, model jest po to by nauczyć się malować. Dodatkowo ręka mi się trzęsie z tym aerografem, w niektórych miejscach zauważycie rozlaną farbę- to moje karygodne błędy bo czasem zbyt blisko trzymałem aerograf modelu. Doszła jeszcze zbyt szeroka linia farby. Jak macie ustawione wychylenie igły podczas tego zabiegu? Bo rozumiem, że im bardziej odkręcam tym farba leci większym strumieniem?

IMG_0108.jpg

IMG_0109.jpg

IMG_0110.jpg

No i położony również kolor bazowy. W trakcie malowania zostałem wyrzucony z pokoju na balkon by rybki w akwarium przeżyły (dla ryb wszelkie chemikalia źle działają na ich zdrowie i życie) . Tak czy inaczej ukończyłem malowanie kolorem bazowym(przez to szaleństwo z przenosinami zapomniałem o pomalowaniu 1 włazu i "ochronników" na okna, będę musiał coś pokombinować z resztą kolorów kamuflażu lub jeszcze raz przejadę te części). Efekt - jak na pierwsze malowanie aerkiem jestem średnio zadowolony. W niektórych miejscach zbyt jasne plamy - być może zbyt słabo pokryłem je farbą lub jest to efekt mojego preshadingu.

IMG_0112.jpg

IMG_0118.jpg

IMG_0114.jpg

IMG_0113.jpg

IMG_0117.jpg

IMG_0116.jpg

Na wieży zrobiłem co mogłem. Ciężko w te jedno miejsce wejść z papierem ściernym.

Problem będę miał z kołami. Już maskując je przed kolorem bazowym Blu Tackiem odchodził gdzie nie gdzie podkład(a trochę czasu czekałem aż wyschnie). I mam obawy co do maskowania miejsc gdzie teraz położyłem bazową by pomalować opony oraz na samym modelu zrobić 3-kolorowe kamo. No właśnie, ile poczekać czasu by farba dobrze wyschła czy to akryl czy emalia(tutaj malowane emalią)?

1.5 godziny maskowania -> 10 minut malowania -> 0.5h mycia narzędzi. 2 czynności totalnie zniechęcają by malować aerografem.

Drugi kolor położony. Nie obyło się bez wpadek oczywiście. Chodzi o to, że zbyt słabo zamaskowałem model lub taśma tamiyi przepuściła farbę(w co sam wątpię). Powstały przez to ciemne miejsca, które trzeba będzie poprawić. Najbardziej widoczne to z prawej strony. Dodatkowo podczas maskowania urwałem przednie, prawe światło.

Przed malowaniem:

IMG_0120.jpg

IMG_0121.jpg

Po malowaniu- jeszcze mokre dlatego nie zdjęta taśma i blu-tack :

IMG_0122.jpg

IMG_0126.jpg

I tak oto wygląda cały model przy ukończonym w 2/3 malowaniu:

IMG_0127.jpg

IMG_0128.jpg

IMG_0129.jpg

IMG_0130.jpg

Pozostaje jeszcze położenie czarnego, drobne poprawki i malowanie będzie ukończone.

Pozostaje jeszcze sprawa kół. Przy odklejaniu Blu-tack podkład dosłownie odklejał się w raz z tą masą.

IMG_0135.jpg

IMG_0134.jpg

Nie znam powodu takiego obrotu spraw. Odpada przyczyna nie do końca wyschniętego podkładu bo czekałem z malowaniem dość długo. Może Blu-tack swoją nowością jest zbyt silny na taki podkład? Przy maskowaniu modelu na bazowej farbie wszystko było w porządku.

No i jak widać nie wyszło mi zbyt dobrze te maskowanie kół. Będę musiał poprawić zielonym te felgi i zastanawiam się nad malowaniem pędzlem opon. Już na samym modelu widać miejsce gdzie odeszło kawałek podkładu, a że aerograf cienką warstwą maluje nie zakryła tego miejsca bazowa. Z oponami będzie podobnie, a malowanie pędzlem w moim wykonaniu zakryje nawet te ślady po wyrwaniu podkładu.