Skocz do zawartości

Pz.Kpfw.III Ausf.M - Dragon 6558 1:35

woto

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...

Witam

Montaż prawie skończony. pozostały tylko gąski i zakończenie błotników. Chciałem jeszcze wstawić wycior, ale nie znalazłem odpowiedniego zdjęcia i nie wiem czy w ogóle był mocowany do kadłuba ?. Czas więc zacząć malunki. A tak przedstawia się modelik w całości zmontowany.

boklewy.jpg

bokprawyu.jpg

przodco.jpg

79068298.jpg

perspektywa.jpg

perspektywa2.jpg

a tu próbowałem zmontować instalację do granatników i wyszło jak widać

wiea.jpg

• 4 weeks later...

Witam

Prawie miesiąc trójeczka przestała na półce. Malowanie w domu a potem euro więc na malunki czasu zbrakło. Ale wreszcie powrót i dzisiaj malnąłem podkładem i kolorem bazowym i powolutku będę go lekko modulował.

20507.jpg

10507.jpg

Zacząłem go trochę rozjaśniać i na takim etapie pozostałem, żeby nie zrobić go całkiem niebieskim. Malnąłem też parę plamek, że to niby Charków 1943 ( tak podpowiada instrukcja). Trochę aero źle psikało i dużo rozprysków ale po kurzeniu będą niewidoczne. Podobne plamki pojawią się jeszcze na błotnikach i bocznym pancerzu. Mam nadzieję, że efekt końcowy wyjdzie znośny bo na razie to tak średnio. Jeśli macie negatywne wrażenia to proszę o opinie, bo na tym etapie dużo można jeszcze poprawić i zmienić.

Zdjęcie słabej jakości bo nie chciało mi się ustawiać lamp, tylko skorzystałem ze światła dziennego.

31007.jpg

21007.jpg

11007.jpg

41007.jpg

Instrukcja coś takiego proponuje jako malowanie 8.Pz.Rgt.2"Das reich" Charków 1943. Plamy koloru gelbbraun czyli jakiś jasny brąz. Szukałem podobnego malowania po necie ale na trójce nie udało mi się znaleźć. Spróbować można, zobaczę jak to będzie wyglądać jak naniosę plamki na błotniki, spód wanny i boczny pancerz.

Instrukcja coś takiego proponuje jako malowanie 8.Pz.Rgt.2"Das reich" Charków 1943. Plamy koloru gelbbraun czyli jakiś jasny brąz. Szukałem podobnego malowania po necie ale na trójce nie udało mi się znaleźć. Spróbować można, zobaczę jak to będzie wyglądać jak naniosę plamki na błotniki, spód wanny i boczny pancerz.

Moja opinia- zostaw jest super

Zobacz to skan z wyd. militaria.

Nie wiem na ile jest to prawidłowe a na ile jest prawidłowa instrukcja Dragona ale wątpię, żeby w okresie zimowym, czołg nosił takie plamy.

beztytuuwdg.png

Dzięki za skan.

Od gąsienic w górę skan zgadza się z instrukcją. A jeśli chodzi to co poniżej gąsienic to nie wiem czy rysownik z militarii ubłocił całą wannę, a na czysto miała takie plamy czy w taki sposób cała wanna była wymalowana. Pewnie zostawię tak jak zrobiłem a po pokryciu wanny warstwą błotka zbliży się wyglądem do tego ze skanu

Witam.

Mnie niestety się te plamy nie podobają. Powinno by chyba tak jak Konrad mówi czyli bez plamek. Jeśli nawet takie kamo było to i tak te plamki w większości znikną jeśli go będziesz brudził.

No to mamy typowy konflikt pomiędzy sercem i rozumem. Mnie się te plamy podobają i chętnie bym zobaczył całego w takim kamo, ale skoro mówicie że takiego nie było to co zrobić. Albo słuchać, albo S-F.

Dzięki za skan.

Od gąsienic w górę skan zgadza się z instrukcją. A jeśli chodzi to co poniżej gąsienic to nie wiem czy rysownik z militarii ubłocił całą wannę, a na czysto miała takie plamy czy w taki sposób cała wanna była wymalowana. Pewnie zostawię tak jak zrobiłem a po pokryciu wanny warstwą błotka zbliży się wyglądem do tego ze skanu

Po mojemu niemożliwe, żeby namalowali tylko plamy na podwoziu a dwa, zamaluj to bo ukrywać coś przy tak porządnie zlepionym modelu to wstyd.

http://books.google.pl/books?id=Q9oLHzg4zBMC&pg=PA131&lpg=PA131&dq=WALTER+TESSMANN+Panzer+III&source=bl&ots=6rymG_ZIBy&sig=03DSscz8ASCdQq0-q6Gmh95j_dg&hl=pl&sa=X&ei=40n9T8jMLoTdtAb4y7C-Cg&ved=0CFkQ6AEwAw#v=onepage&q=WALTER%20TESSMANN%20Panzer%20III&f=false ja znalazlem ten pojazd pod tym linkiem i wynika że zimowe kamo raczej odpada a co do podwozia hmmm... nie widać tych plamek(może to być cokolwiek)na pancerzu ich nie widać

Witam

Zrezygnowałem w końcu z tajemniczych plam. Pobrudziłem wannę, i pewnie tak zostanie - chyba, że na zawieszeniu dołożyć więcej papki ?. Jeszcze pozostało zamalować plamy na kółkach i powinno być bez SF .

21207.jpg

11207e.jpg

Pokaż wannę z przodu i z tyłu ;)

Kolorystycznie podoba mi się to zaschnięte błoto, technicznie jak dla mnie też dobrze położone. Ciekawe tylko jak będzie się komponowało w całości, z kołami oraz górą czołgu.

Robienie takiego błota, to stąpanie po grząskim gruncie. Jak już zaczniesz, to musisz syfić większość modelu, żeby realistycznie i efektownie wyglądał. Jeśli nie przesadzisz, to osiągniesz i realizm, i wizual.

Dlatego chętnie zobaczę, co przekminisz.

Trzymam kciuki.