Jump to content

Boeing 787 DREAMLINER

Marcin Witkowski
 Share

Recommended Posts

No z tego co obejrzełem na tych zdjęciach to w porównaniu to A380 nie jest czymś innym wyróżniającym się...Ten niewielki Airbus'ik wyróżnia się i jest na co popatrzeć..

Ale i tak Boeing jest ciekawy..

pozdrawiam Artur Radkiewicz

Jakiś taki plastikowy
Bo w 3/4 z kompozytow. Rozmawiamy tu o aspektach estetycznych, a w tej kwestii nowe dzieciatko Boeinga niczym szczegolnym sie nie wyroznia. A rozwiazania techniczne, polityka i aspiracje firmy to zupelnie inna bajka...

A fajne jest to, ze PLL LOT bedzie jednym z pierwszych europejskich odbiorcow 787.

Hej,

Co do kwestii estetycznej ... Boeing jak Boeing. Podobny do 777 (z zewnątrz - lekko zmieniony dziób), okazjonalne malowanie ciekawe, czekam na malowanie linii United (zresztą pewnie będzie podobne do tego "prezentacyjnego" biało-niebieski) no i oczywiście miło będzie widzieć "LOT" na 787.

Co do kwestii ważniejszych dla pasażerów. Cieszy mnie, że klima będzie pracowała w końcu "po ludzku" z wilgotnośc wyższą od "0", pociesza większa przestrzeń i zapowiadany mniejszy hałas.

pozdrawiam,

k.

• 2 years later...

Podoba sie, nawet bardzo. Wyróżnia się szczególnie poprzez linię skrzydeł, czekam na odnowionego 747.

Marcin dzieki za foty, przydadzą się - znalazłem model takiej maszyny pod choinką

Ja tam uważam ten samolot za wyjątkowo ładny i udany. W czasie kryzysu i po kryzysie strategia Boeinga jest o niebo lepsza od Airbus-owej. Ludzie nie chcą latać wolno i w luksusie ale chcą tanio i możliwie jak najszybciej dostać się z punktu a do b. Boeing 787 rulezz. :]

Kadłub, skrzydła, gondole silników. Klasyka. Nic fascynującego. Zupełnie inaczej wygląda A380. Wyróżnia się sposród innych Airbusów tak jak 747 wśród Boeingów. Poza tym A 380 jest europejski i dlatego jest wg mnie fajniejszy.

A ja sobie podyskutują z tą opinią.

Przede wszystkim porównywać 787 do A380 to tak, jakby oceniać jedną miarą ciągnik siodłowy i rodzinne kombi ;). Zupełnie różne kategorie.

Ze klasyczny układ konstrukcyjny? Równie klasyczny co we wspomnianym A380 - wybór podyktowany ergonomia i funkcjonalnością, ciężko znaleźć w konstrukcji samolotu pasażerskiego miejsce na awangardę, choć jest ono właśnie w konstrukcji skrzydeł. Na tym zdjęciu tego nie widać, niemniej jednak, zamiast winglet'ów wykorzystane są końcówki na dużym kącie skosu z minimalnym wzniosem. Rozwiązanie skuteczniejsze niż klasyczne już winglet'y, czyli nie taka tu znów klasyka.

Co do oceny samej sylwetki, pięknie dopracowana, czysta aerodynamicznie linia kadłuba w okolicy oszklenia kabiny załogi.

Pozdrawiam