Mikolaj75 Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 A ja mam pytanie do Roberta i kolegów pancerniaków - zauważyłem (choć oczywiście mogę się mylić), że w pojazdach w zasadzie wszystko co się da jest montowane przed malowaniem (mam na myśli - gąsienice, jakieś kanistry, łopaty, sprzęty). Czy to nie utrudnia? Przecież Don Roberto nie przykleiłby podwozia do MiG-a przed malowaniem, prawda? Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 1 Maja 2012 Autor Napisano 1 Maja 2012 Mikołaj to na tyle jest duże ,że da się wymalować cieniutkim pędzelkiem wszystkie detale ,nie mówie tu o gąsienicach bo te akurat ja zawsze zdejmuje do malowania/w tym Shermanie też sa do zdjęcia a i góra k-ba też jest oddzielnie ,a wracając do MiGa to tu Cię zaskoczę w bo w konkursowym eRku podwozie wkleiłem przed malowaniem /bez kół/ Cytuj
pan_piotrek Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Ja zazwyczaj nie montuję gąsek przed malowaniem. Ale wszystko inne zupełnie nie przeszkadza, elementy typu łopaty itd można bardzo łatwo pomalować przy użyciu pędzla. A przyklejanie po pomalowaniu może uszkodzić farbę. A co to za podkład Motip? Wygląda zachęcająco ;) Cytuj
pankot13 Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Po podkładzie wygląda prawie jak "królewska" 35-tka. Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 1 Maja 2012 Autor Napisano 1 Maja 2012 MOTIP Podkład szary numer 00101 ,używam go od kilku modeli i jest rewelacyjny daje satynową bardzo gładką powierzchnię ,tak samo jak surfacer z Gunze ujawnia wszelkie niedoróbki ,szybko schnie,można lać jak z przysłowiowego kranu i nie zalewa detali ani nie robią się zacieki /jak zaczyna robić sie zaciek to pod żadnym pozorem nie dotykać aż wyschnie i wszystko wraca do normy/ 200ml za 13 zł Cytuj
Mikolaj75 Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Dzięki za wyjaśnienia. A z tym eRem to rzeczywiście jakoś mi umknęło - traktuję to jako wyjątek od reguły A Ty Robert uważaj, bo jak tak dalej pójdzie, to staniesz się jakimś kiwi czy innym emu Cytuj
Vis13 Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Jeżli dasz jeszcze radę popraw pistol port, zaszpachlować. Tamiya daje do przyklejenie tą część i... wygląda jak przyklejony, natomiast w oryginale stanowi "jedność" ze skorupą wieży. źródło primeportal.net Cytuj
templess Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Witam. Motip jest rzeczywiście rewelacyjny. I to nie tylko podkład ale lakier też. Psikam go prosto z puchy i jest git. Od pewnego czasu używam go zamiast sido. Robert zapalniczka wygląda rewelacyjnie. Będe obserwował z uwagą. Ostatnio mam fazę na pojazdy używane przez Polaków i wszelkie merytoryczne wypowiedzi koduję i obserwuję pilnie. Trochę ciężko się połapać w tych wszystkich różnicach w pojazdach i na starość przyszło się uczyć Cytuj
pan_piotrek Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Nie mogę znaleźć dokładnie tego podkładu o którym pisałeś. Ten będzie się nadawał? http://allegro.pl/podklad-do-plastiku-na-plastik-400-ml-motip-i2294009177.html Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 1 Maja 2012 Autor Napisano 1 Maja 2012 Nie Piotr to jest primer do plastiku i jest:bezbarwny ten o którym ja pisze to normalny do karoserii ,nie masz u siebie w mieście sklepu z farbami ? Tu masz 200ml http://allegro.pl/podklad-lakier-podkladowy-szary-200-ml-motip-wroc-i2296262403.html i 500ml http://allegro.pl/motip-podklad-akrylowy-szary-lakier-spray-500ml-i2303812833.html Cytuj
pan_piotrek Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Nie mieszkam w mieście ;) Ale podjadę w tygodniu do jakiegoś lakierniczego i zakupie. Teraz dokładnie wiem już co Cytuj
Panzerart Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Witam Robert - "Świetlik" całkiem całkiem...Tak jak wspominał VIS13, wyprofiluj szpachlą ten pistol port, żeby nie wyglądał jak doklejony. Druga sprawa, to osłona transmisji. Masz zostawioną szczelinę pomiedzy tą śrubowana listwą a osłoną. W rzeczywistości był to jednolity odlew Pozdrawiam Andrzej Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 1 Maja 2012 Autor Napisano 1 Maja 2012 Andrzej czy chodzi o ten element zaznaczony na fotografii? jesli tak to jeszcze wanna z górą nie jest ześrubowana i sklejona ,muszę najpierw podwozie pomalować ,jak skleje to podszpachluję ten rejon pistol port zaszpachlowany Cytuj
Panzerart Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Witaj Tak - to ten "region" Pozdrawiam Andrzej Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 2 Maja 2012 Autor Napisano 2 Maja 2012 Kolorek położony Pactra A88 ,pierwszy raz /za radą Kolegi z forum/ rozcieńczałem Thinerem Gunze do serii C ,malowało sie super, rozjaśnienia bazowy plus biały na to jeden filtr Miga do trzy kolorowego kamo,jeszcze jakiś zielony zarzucę Cytuj
pan_piotrek Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Nie wiem czy z tą bielą nie przesadziłeś. Jakoś się odznacza jakby trochę zostało po zimowym kamo. Pewnie to wrażenie przejdzie po washach i filtrach. Pracuj dalej Cytuj
Marcin1970 Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Pięknie wycieniowany . Ciekawy jestem efektu po zapowiedzianej obróbce . Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 2 Maja 2012 Autor Napisano 2 Maja 2012 Nie wiem czy z tą bielą nie przesadziłeś. jesli masz na myśli podwozie to tam białego nie ma a kurz z AK:) ,a jeśli górę to zdjęcia może ciut za jasne . Cytuj
bazylms Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Robert, jak nanosisz ten kurz a AK - jak filtr, wash? Jaka powierzchnia pod niego? Mam go, ale jakoś nie byłem przekonany poprzednim razem. Może bym go wrzucił na Granta. Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 2 Maja 2012 Autor Napisano 2 Maja 2012 Ja kłade na połysk ,tak jak łosz ,jeśli za dużo to mozna benzynką do zapalniczek zmyć ,zmienic kształt ,nasycenie . Cytuj
drago101 Napisano 3 Maja 2012 Napisano 3 Maja 2012 No i kolejny bardzo sympatyczny produkt. Świetnie idzie! Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 5 Maja 2012 Autor Napisano 5 Maja 2012 Zielony filtr ,sido ,zadrapania i ubytki farby /jasne to rozjaśniona baza w srodkach ciemne farba olejna dla plastyków/sido,kalki,łosz /MIG/ ,zacieki /AK/gloss akrylowy z puszki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi