Skocz do zawartości

Grzesiek Kowalski . Modele samolotów

kowal76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Chciałbym zaprezentować moją skromną gablotkę z modelami. Modele były sklejane w okresie od 2002 roku do dzisiaj z 4 letnią przerwą . Wszystkie modele malowałem pędzelkiem . Modele z okresu jak zaczynałem sklejanie czyli w latach 80 (rocznik 76) niestety nie przetrwały do dnia dzisiejszego. Mam gdzieś w piwnicy ich czarno białe fotki które robił mój Tata jak odnajdę to pokażę na forum.

Wiem że wszystkie moje samoloty jakością daleko odbiegają od Waszych prac ale co tam chciałem je pokazać .

Tak naprawdę dopiero teraz zbieram się do kupna aerografu, praca nim przyniesie zapewne o wiele lepsze efekty .

Dzięki internetowi który mam od niecałego roku i forum dowiedziałem się trochę o budowie modeli i Wasze wspaniałe modele nakłoniły mnie do powrotu do sklejania .

Sory za jakość zdjęć.

Pozdrawiam Grzesiek

bypicasa2html.gifcreated by

CAM00210.jpg

DSC00031.JPG

DSC00045.JPG

DSC00111.JPG

DSC00114.JPG

DSC00126.JPG

DSC00326.JPG

DSC00334.JPG

DSC00667.JPG

DSC00688.JPG

DSC00692.JPG

DSC00702.JPG

DSC00710.JPG

DSC00712.JPG

DSC00723.JPG

DSC00733.JPG

DSC00739.JPG

DSC00745.JPG

DSC00749.JPG

DSC00767.JPG

DSC00774.JPG

DSC00783.JPG

Edytowane przez kowal76

Jakby się własne półki oglądało . Bardzo przyjemna kolekcja i kilka rodzynków. Dobrze, że inwestujesz w aerograf, to jest jednak skok jakościowy (chociaż wcale niełatwy).

A ten Fin to Blenheim zdaje się... O! Kolega KRYSTEK też zauważył..

Witam

Banny napisał

Troszkę mydło i powidło: różne skale, różne okresy, cywilne i wojskowe... Spróbować można wszystkiego, ale lepiej wyglądają kolekcje tematyczne, także pomyśl o tym.

Masz rację nie przywiązywałem wagi do kolekcji tematycznych , kupowałem i kupuję modele które podobają mi się i mam ochotę je skleić . Zbieram się do stworzenia kolekcji pasażerów w 1/144 .

Ale to bardzo dobrze że robisz to na co masz ochotę, ale fajnie by wyglądało jakbyś to poukładał tematycznie tak jak na pierwszej półce.

Tak , tylko wtedy wszystkie modele nie zmieszczą się w gablocie . Na początku gdy było ich mało to były poukładane skalami i tematycznie , gdy ich przybyło musiałem jakoś zagospodarować miejsce i dlatego tak to wygląda. Zamierzam zrobić jakąś drugą gablotkę na modele . Nie chcę stawiać poza gablotą ponieważ strasznie się kurzą.

• 2 weeks later...

Półka modelarza... odwieczny problem i dylemat pomiędzy ilością modeli, spójnością / wielością kolekcji i ograniczonym miejscem. Kolega Kowal76 zaprezentował swoje zbiory w sympatyczny sposób, ale zarazem nostalgiczny, przywołujący wspomnienia. Z drugiej strony, każdy z modeli zasługiwałby na podziwianie go z osobna...

• 3 months later...
  • 2 weeks later...
Witam wszystkich

Chciałbym zaprezentować moją skromną gablotkę z modelami. Modele były sklejane w okresie od 2002 roku do dzisiaj z 4 letnią przerwą . Wszystkie modele malowałem pędzelkiem . Modele z okresu jak zaczynałem sklejanie czyli w latach 80 (rocznik 76) niestety nie przetrwały do dnia dzisiejszego. Mam gdzieś w piwnicy ich czarno białe fotki które robił mój Tata jak odnajdę to pokażę na forum.

Wiem że wszystkie moje samoloty jakością daleko odbiegają od Waszych prac ale co tam chciałem je pokazać ....

patrzę że rocznik 76 działa miałem podobny "zestawik" ale przez swoją głupotę sprawdzałem z 4 piętra czy latają

--- nie chciały totalna głupota ale też wróciłem do klejenia i malowania

• 3 weeks later...

Witam

Odnalazłem stare fotki moich modeli z lat 80 robione przez mojego Tatę . Oczywiście czarno-białe bo tylko takie fotografie robił Tata. Modele to oczywiście Kp,Novo, Plastyk , Plasticard itp. Niestety żaden z modeli nie dotrwał do czasów dzisiejszych , a była by fajna pamiątka .

Na jednej z fotografii jestem ja przy Ił 28 gdzieś 30 lat temu z hakiem w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie.

bypicasa2html.gifcreated by

DSC00284.JPG

DSC00285.JPG

DSC00286.JPG

DSC00287.JPG

DSC00288.JPG

DSC00289.JPG

DSC00290.JPG

DSC00291.JPG

DSC00292.JPG

DSC00293.JPG

DSC00294.JPG

DSC00295.JPG

DSC00296.JPG

DSC00297.JPG

DSC00298.JPG

DSC00304.JPG

Edytowane przez kowal76

Na widok tych fotek ożywają wspomnienia! Niektóre z modeli Twojego Taty sam sklejałem (Si-204, spitfire, Mig-15UTI, P-61), a inne (np.MB-200) oddałem za darmochę synowi kolegi kilka lat temu. Było tam parę rarytasów, ale nie wiedziałem wtedy, że jeszcze wrócę do modelarstwa.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Witaj!

Wrócę na chwilkę do Twojego pierwszego postu, czy to jest Ił-14?

il14.jpg

Grzegorz - cała kolekcja bardzo mi się podoba!

Pozdrawiam bardzo serdecznie,

Paweł Stępiński

Witaj , tak to Ił 14 z zestawu Amodel 1/144 .

• 2 months later...