DARTH Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 Witam wszystkich serdecznie. Dziś przybyła wreszcie długo oczekiwana paczka czas więc na pierwszą całą relację na tym forum. Pojazd będzię przedstawiał egzęplaż rosyjski z ? - i tu właśnie trumpek nie napisał, jeśli ktoś wie to proszę o pomoc ( jednostka, miejsce). Jest to pierwszy model w którym mam zamiar wykonać wszystkie czynności typu filtry, washe, obicia, lakierowanie (Sidolux), tak jak robi to większość z was. Trochę was tu nawet podpatrywałem i moja teoretyczna wiedza i wizja tego jak to się powinno wyglądać nie jest już tak marna jak jakiś czas temu, jednak bardzo proszę wszystkich o wszelaką pomoc. To mój pierwszy model Trumpetera ( do tej pory tylko Italeri), jednak rużnica kolosalna, ilość części i jakość ich wykonania to przepaść między tymi firmami. Do zestawu dokupiłem blaszki Voyagera (uparłem się że wykonam nawet najdrobniejszą ) Doszły również oleje których mam zamiar użyć do zrobienia filtrów oraz gotowy wash odpowiedni do koloru tego czołgu Od siebie powiem że dam z siebie wszystko i postaram się żeby tetka wyszła dobrze. Teraz kilka pytań na których odpowiedzi bardzo liczę; 1-Jaki pojazd przedstawiony jest w instrukcji malowania (Jednostka,miejsce. To pytanie do tych z was którzy mieli do czynienia z tym modelem)? 2-Czy te farby(502 Abtejlung) będą odpowiednie do robienia filtrów i washy? 3-Maluję humbrolem lub revellem, czy filtry na bazie olejna+terpentyna nie naruszą kolorów humb. lub rev? 4-Czy wash Sira Hobby który zakupiłem to dobry produkt? POZDRAWIAM i liczę na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 3-Maluję humbrolem lub revellem, czy filtry na bazie olejna+terpentyna nie naruszą kolorów humb. lub rev? 4-Czy wash Sira Hobby który zakupiłem to dobry produkt? POZDRAWIAM i liczę na pomoc Temat zacny ,ciekaw jestem jak Ci wyjdzie ,jakim kolorem bazowym masz zamiar maziać czołga? i odpowiem na po wyższe pytania: ad1 oczywiście ,że naruszą ,musisz albo całość prysnąć matowy-satin bezbarwny albo przejść na akryle ad2 jak dobrze widzę jest na bazie wody a więc akrylowy ,trochę słabo bo czas schnięcia radykalnie spada ,masz abteilungi i ich terpentynę : zrób sam łosza tylko nie zapomnij pomalować lakierem akrylowym błyszczącym najpierw /lepiej na akryle przejsc / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 21 Maja 2012 Autor Share Napisano 21 Maja 2012 Kolorek to Light Green jak w instrukcji, i jako że jeszcze nie zakupiony to faktycznie posłucham cię i kupię acryl. W opisie jest Model Master 1713, zdaje się że to farby akrylowe popraw mnie jeśli się mylę. Co do washa to racja Robert, wykonam je na bazie Abtejlungów. W późniejszym czasie podpytam tylko o kolorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 Ten Model Master to farba olejna http://www.toratoratora.com.pl/pl,model-master-1713-medium-green-fs34102,3,40,286,307,14174.html#.T7qvrsUxZzU polecam gunze seri C 136 russian green http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=C136&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 21 Maja 2012 Autor Share Napisano 21 Maja 2012 Ok dzięki bardzo, popatrzę co mają w sklepach, jednak co bym nie znalazł wezmę akrylowe. PS. Słyszałem że Valeio czy jakoś tak robi dobre akryle, czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 Bierz Gunze i do tego ich thiner a będziesz mega zadowolony /cena farb gunze -valleyo bardzo podobna/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 21 Maja 2012 Autor Share Napisano 21 Maja 2012 Kurcze Robert co to takiego ten thiner jam zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 kupuj ten żółty ma od razu opozniacz http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=T-106&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 21 Maja 2012 Autor Share Napisano 21 Maja 2012 Czyli to jakiś rozcienczalnik do akryli a zarazem opużnia schnięcie dobrze rozumiem? Czy to potzebne jest do każdych farb akrylowych? do tej pory malowałem tylko olejnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 Farby akrylowe bardzo szybko schną ,jeśli do Gunze C dasz ten levelling thiner to będziesz malował bez problemu ,jest dobry temat o opózniaczach viewtopic.php?f=40&t=33166 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 21 Maja 2012 Autor Share Napisano 21 Maja 2012 Dobra już kumam dzięki za pomoc na to właśnie tu liczyłem. Co do farb to posłucham twojej rady i szukam Gunze C136 oraz Mr. Color Leveling Thiner. Podaj mi jeszcze jak możesz odpowiedniki Gunze to kupię już wszystkie potrzebne kolory a potrzebuję jeszcze Tire Black Metal Black i coś naturalnego koloru drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 czarny za pewne do bandaży ,ja "maluję " transparentnym markerem /legat jestem/ a w teciaku /jest na warsztacie/ pomalowałem aero bez maskowania czarnym z vallejo ,ale jak chcesz prawie czarny to z Tamki taki jest http://www.fusionhobbies.com/Tamiya-XF69-Nato-Black-p/ta81769.htm co do drewna :maluje piaskowym /np dunkelgelb /i nakładam brąz olejny dla plastyków z tuby ,wycieram zostawiając ala słoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 21 Maja 2012 Autor Share Napisano 21 Maja 2012 Ok zapisane, do zakupu co do teciaka to- widziałem, aż zazdrość bierze może kiedyś i mi się tak uda hehe A, i jeszcze jedno ja maluję pędzlami (aero niet), a poczytałem w tym temacie który podałeś, że wyżej wymieniony Thiner z farbą 1:1 daje również to że nie zostają smugi po pędzlu na płaskich powierzchniach co było koszmarem przy humbrolkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 A, i jeszcze jedno ja maluję pędzlami (aero niet), w takim razie moje produkowanie sie nie ma zastosowania trza było od razu pisac ,że nie masz psikadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 21 Maja 2012 Autor Share Napisano 21 Maja 2012 Kurcze pisałem przy DUKW a tu zapomniałem sory, ale "twoje produkowanie" ma jak najbardziej sens ponieważ w temacie który mi podałeś ktoś nadmienił że używa thinera mimo malowania pędzlami- spowalnia mu schnięcie - brak śladów pędzla Więc twoje rady jak najbardziej na miejscu, po pierwsze już decyzja o zmianie farb na akryle, zakup thinera oraz jako takie pojęcie o firmach produkujących akryle, więc myślę że dzięki twojej pomocy wiem więcej jak godzinę temu a to już postęp hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 Nie do końca Ja wiele razy próbowałem malowac /duperele/ gunzami z thinerem ,niestety porażka.Do pędzla polecam Pactre rozcieńczna wódeczką 40% ,kolor musisz sam dobrac w/g przeliczników albo valleyo air ,mimo nazwy pędzlem kładą sie bardzo dobrze.Zaznaczam ,to moje doświadczenia i nie muszą sie pokrywac z innymi uzytkownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 21 Maja 2012 Autor Share Napisano 21 Maja 2012 A co działo się z farbą kiedy pedzlowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 nie dało sie malować pedzlem ,za szybko wysychała ,to nie sa farby pod pędzel przynajmniej dla mnie ,rozejrzyj sie jednak za Pactra lub valleyo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 21 Maja 2012 Autor Share Napisano 21 Maja 2012 No tak ten forumowicz pisał że do tego thinera używał Pactry tylko teraz gdzie znależć jakiś przelicznik bo ja mam tylko do emali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 22 Maja 2012 Autor Share Napisano 22 Maja 2012 Podłubałem trochę w nocy i takie tego efekty Jak na razie wszystko pasuje, jedyny problem to, na tyle kadłuba po usunięciu elementu który miał być zastąpiony fototrawką powstała dziura, a jako że mój szpachel młodzieńcze lata ma już za sobą szpachlowałem to na trzy razy ale chyba się udało No i trochę kombinacji przy tych "wielkich" częściach. Ale jak postanowiłem że wykorzystam wszystkie elementy to tak robię Dodam tylko że w porównaniu z poprzednimi modelami zmieniło się to że więcej uwagi poświęcam poszczególnym elementom i nie kleję już na szybkość, starając się dbać o jakość-POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 22 Maja 2012 Autor Share Napisano 22 Maja 2012 Efekty dzisiejszej pracy, nie ma tego wiele jednak to bardzo czasochłonne elemęty To są obejmy na drewniany kloc, pewnie wykonam go z drewna bo ten z pudła jest marny. Widać też przygotowane otwory na uchwytach do beczek, tu też będą stalowe obejmy Ato najbardziej pracochłonne dziś elementy, wizjery kierowcy. Wielkość elementów to masakra jednak najtrudniej było usunąć te z modelu( brak dostępu).Co do wykonania elemętów trumpka to, poza imitacją drewnianego klocka nadal jestem zadowolony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 23 Maja 2012 Autor Share Napisano 23 Maja 2012 I jeszcze trochę nocnej roboty, a właściwie to trochę kombinowania. Trumpeter dał ciała z przednimi lampami. Mianowicie w mocelu są one przymocowane do kadłuba, a powinny być do płaskowników a te z kolei do osłon lamp. Poprawiłem te elementy i wygląda to tak( z boku osłona Trumpetera jest za gruba i ma nieodpowiedni kształt A tu fotka oryginału widoczne płaskowniki do mocowania lamp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 23 Maja 2012 Share Napisano 23 Maja 2012 Tutaj masz wzornik kolorków. Możesz sobie porównać różne farby; http://scalemodeldb.com/paintcharts/tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 23 Maja 2012 Autor Share Napisano 23 Maja 2012 Tutaj masz wzornik kolorków.Możesz sobie porównać różne farby; http://scalemodeldb.com/paintcharts/tamiya Dzięki bardzo przydatne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 23 Maja 2012 Autor Share Napisano 23 Maja 2012 WITAM kolejne elementy powoli lądują na kadłubie a całość prezętuje się tak na obecną chwilę Wkleiłem równierz siatki na osłonach silnika tylko teraz tak myślę że mogą być problemy z malowaniem tego segmentu (pędzel). Cóż coś pokombinuję Przód pojazdu: Oraz ogólny widok. Bandaże są częściowo wytarte na powierzchniach styku z gąskami, bieżnik wiecznie się nie utrzyma Zachęcam do komentarzy, z racji tego że mam takie sobie doświadczenie chciałbym usłyszeć opinie starych wyjadaczy. Być może coś robię nie tak i o tym nie wiem-Pozdrawiam modelarską brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi