moralezz Napisano 18 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2012 Pffff... OK, czyli generalnie malować wg. tego schematu: Będę próbował to wszystko poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Generalnie tak, choć ten schemat pomija sloty, które na górnych powierzchniach w połowie swojej cięciwy są szare, a reszta - i cały ich spód, niemalowane. To co podlinkowałeś to uproszczony schemat wg. którego pomalowany był Felix 103 na Tomcat Sunset. Czyli typowe retro, ale ciut "przerysowane". Linia biały-szary raczej rzadko miała tak regularną falę (patrz zdjęcie powyżej). Inna sprawa, że czasami ta granica różnie wyglądała. Nie było prawidłowości. Trzeba zawsze zdjęcia oglądać. No i dziób w latach 70ych był biały/radome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2012 Korzystając z przerwy w EURO - poprawiłem malowanie i oznaczenia na skrzydłach. Wyszło średnio. Teraz pomalutku ruszam z budową kadłuba. Oby było już bez przygód jak ze skrzydłami, chociaż nie wierzę aby coś nie wyskoczyło - już trochę nerwów mi ten model zepsuł (z mojej winy jak i ze względu na jakość wyprasek). Jeszcze malutka prośba - gdyby ktoś posiadał niewykorzystane znaki przynależności państwowej US NAVY, takie jak na skrzydłach mojego Tomcata, proszę o info - chętnie odkupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Chętnie Ci podeslę, adres daj na PW. Teraz jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 1 Lipca 2012 Autor Share Napisano 1 Lipca 2012 Żeby nie było, że nic się nie dzieje - walczę z kadłubem (wloty powietrza, dysze, część nosowa). Generalnie - spasowanie tego modelu jest dramatyczne i kiedy już mam chwilę aby podłubać, wszelkie szpary, doły i ranty skutecznie zabijają mój zapał. Pocieszam się tym, że jak już ogarnę cały kadłub, to dalej już powinno pójść gładko. Aktualnie jestem na etapie budowy wnęki podwozia przedniego - składającego się z czterech osobnych ścianek, nijak do siebie i do poszycia pasujących. Jakoś staram się to wszystko dopasować. I taki trochę off-top. Dwie fotki z tego co można było zobaczyć na wczorajszym pikniku lotniczym w Świdwinie na terenie tamtejszej 21 BLT. PS: Już wiem, jaki będzie mój następny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Poparz, to musiałem Cię minąć na tym obwałowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 6 Lipca 2012 Autor Share Napisano 6 Lipca 2012 Poparz, to musiałem Cię minąć na tym obwałowaniu Fakt - było tam tłoczno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 15 Lipca 2012 Autor Share Napisano 15 Lipca 2012 Kadłub Tomcata pomalowany i pryśnięty sidoluxem. Wyszło średnio - jeden plus - w końcu wiem dlaczego czasami robiła mi się "kasza" na pomalowanych powierzchniach. Następny etap przy nim to zakończenie prac przy kokpicie. Ale to za jakiś czas. Tymczasem wziąłem się za usterzenie. Poziome: pomalowane na biało i czeka na zabezpieczenie sido. Pionowe: pomalowane kolorami bazowymi i przygotowane do malowania granatowych elementów. Stwierdziłem, że kalki Academy raczej nie dadzą rady idealnie się położyć na powierzchniach stateczników pionowych, więc najlepiej będzie wszystko co granatowe prysnąć aero, tym bardziej że nie są to jakieś szczególnie trudne wzory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 17 Lipca 2012 Autor Share Napisano 17 Lipca 2012 Stateczniki pionowe gotowe. Przy okazji malowania granatowych elementów, delikatnie zmieniłem ich malowanie na takie jak na tej fotce: Przed kalkami: I finisz: Teraz zabieram się za kończenie kabiny załogi, a później kalki na kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 24 Lipca 2012 Autor Share Napisano 24 Lipca 2012 Aby trochę urozmaicić sobie prace, zabrałem się za podwozie przednie oraz hak (jeszcze nie skończone). Coś tam dodałem od siebie, żeby choć trochę przypominało oryginał. Pomalutku również zacząłem kłaść kalki na kadłub oraz dokończyłem kokpit. W najbliższych planach chcę pomalować owiewkę - wtedy wrzucę zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Stateczniki pionowe gotowe. Przy okazji malowania granatowych elementów, delikatnie zmieniłem ich malowanie na takie jak na tej fotce: na zdjęciu, które zamieściłeś wyraźnie widać inny kolor na krawędziach natarcia stateczników pionowych. Na twoich kolor jak na całości statecznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 24 Lipca 2012 Autor Share Napisano 24 Lipca 2012 Tak wiem - zauważyłem to dopiero jak zamieszczałem zdjęcia na forum:) Będę to poprawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Tempem wakacyjnym - małe postępy: Goleń podwozia przedniego i hak zrobione Kokpit już praktycznie dopieszczony Poza tym: kalki położone, robi się podwozie główne oraz drobnica kadłubowa, a także zbiorniki i uzbrojenie podwieszane (AIM-7 i AIM-9) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Sierpnia 2012 Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Nie moja dziedzina, ale dobrze wygląda - szczególnie stateczniki mi się podobają. Fotkę kokpitu bym prosił trochę z dystansu, bo ta teraz niezbyt miarodajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 6 Sierpnia 2012 Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Taka mała podpowiedź, czerwień na klapie podwozia głównego jak najbardziej, ale tylko na krawędziach nie na wewnętrznej stronie. Tam powinien byc biały, ot tak wg standardów US. NAVY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Przemek - sugerowałem się tym zdjęciem, aczkolwiek na większości innych jest tak jak piszesz, tylko na krawędziach. Ale spoko - poprawimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Eksponat muzealny takimi zdjęciami sie nie wzoruj ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 No, no, no... Chyba zbyt daleko posunięty wniosek Akurat ten samolot - jeśli dobrze rozpoznaję, to "demo bird" z VF-143. Do muzeum zajechał na kołach, ale wcześniej latał w tym malowaniu przez jakiś czas. Ten błąd w malowaniu pokrywy siłownika wydaje się być marginalny. Zwłaszcza, że jej krawędzie są niemal tak grube jak jej szerokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Marcinie, egzemplarz budowany był samolotem liniowym nie demo, malowanie posiada z USS America !!!, Poza tym już różne cuda widziałem, w tym inwencje twórczą restauratorów, dlatego tu sie nie zgodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 8 Sierpnia 2012 Share Napisano 8 Sierpnia 2012 W takim razie muzealnicy w USA dużo mogą, skoro ze swoją, jak napisałeś, inwencją twórczą posunęli się aż tak daleko by przemalowywać samoloty w jednostkach liniowych. Nie napisałem, że moralezz robi model dokładnie tego samolotu, którego zdjęcie podlinkował. Tak się złożyło, że akurat chodzi o tą samą jednostkę i malowanie sprzed lat. Wracając do tej wąskiej pokrywy, to dodam też, że były przypadki, gdzie wcale nie było tam czerwonego koloru, a tylko biały. Reasumując: robiąc model, bez zdjęcia konkretnego egzemplarza, można tą pokrywę pomalować na przynajmniej trzy sposoby i każdy będzie dobry. Choć najbardziej prawdopodobny, to biały z czerwonymi krawędziami. W modelu nie ma więc błędu, tylko rzadziej spotykana odmiana malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2012 Przymiarka do "własnych" nóg - nawet trochę przypomina Tomcata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Wróbelek i sajdłajnder, czyli Kocurek dostał pazurki Już widać światełko w tunelu - jest duża szansa, że skończę Tomcata w tym tygodniu. Zostały do przytwierdzenia: osłony wnęk podwozia, pylony z uzbrojeniem podskrzydłowym, owiewka kabiny załogi, zbiorniki podkadłubowe i wszelkiej maści anteny, rurki Pitota czy inne odbiorniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Czujniki kąta natarcia, rurki Pitota oraz anteny: IFF, radiostacji oraz systemu ostrzegania, to ostatnie detale, które wymagają umieszczenia na kadłubie, a co za tym idzie kończą bądź co bądź fajną przygodę z F-14 ze stajni Academy (tak poza tym to chciałem mieć chociaż jedno zdjęcie z jednogroszówką ). Na koniec pozostanie tylko położenie lakieru matowego i sesja do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Budowę tego modelu uważam za oficjalnie zakończoną, więc zapraszam do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi