Skocz do zawartości

IS-2 Zvezda 1/35

revicess

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Siamanko gąski doszły niestety gumisie pęknięte w połowie ;///

I tu moje pytanie do was jak sklejać te plastiki żeby było dobrze to pomalować potem, pierw rozumiem że muszę skleić wszystkie kółka??

• 2 weeks later...

Siemka wszystkim teraz dioramka odsapnie chwilke biore się za ISa

Skleiłem do kupy dolną i górną część wieżyczki martwi mnie troche ten spaw łączący te dwie części nie zabardzo mam pomysł co z nim zrobić postarałem się zrobić dokładne zdjęcia więc jak widzicie miejsca do szpachlowania to pisać faktura odlewu będzie poprawiana

93c031d31916b8dcgen.jpg

b6c8796140d87952gen.jpg

0aef06fc0d36ef1agen.jpg

9f3bc9796e1b9949gen.jpg

b748aee7d66b1b6bgen.jpg

e2bb7f00016d8143gen.jpg

5ce4abba841de1bdgen.jpg

3054f6b7a8a571f1gen.jpg

5acf5168c3eb5815gen.jpg

I ogólnie prosze o wszelki porady co powinienem poprawić w tym modelu pytanie o składanie tych plastikowych gąsek w poście wyżej nadal aktualne

no cóż tylnej płyty nie poprawiłeś a pisałem, wywal te plastykowe siatki i wstaw np. z edka nie zapomnij o kratkach w środku, lufa też do kosza kup z rb, do ogniwek powinieneś dostać rynienki to ułatwia montaż ale wcześniej usuwanie sladów po wypychaczach, klapy wlewu paliwa również nie dorobiłeś...wieża...poszukaj zdjęć w necie i sam zobaczysz co jeszcze do poprawy ew. na innych forach jeśli nie chcesz robić w/w po[rawek to zrób z pudła i też będzie w miarę ok.

• 1 month later...

małe postępy

c01fb6f9fb251c60gen.jpg

10c33f74e8df71d4gen.jpg

0735366381e81213gen.jpg

b2eed405b4a05470gen.jpg

235b17c8f53ac01dgen.jpg

Wiem co Sławek powiesz tylna płyta nie poprawiona ale mam zamiar musze tylko kupić drucik jaka to grubość musi być ??? A i dalej nie wiem o co chodzi z tym wlewem paliwa w którym miejscu to się wogóle znajduje i co tam jest nie tak ;p

Wiem co Sławek powiesz tylna płyta nie poprawiona ale mam zamiar musze tylko kupić drucik jaka to grubość musi być ??? A i dalej nie wiem o co chodzi z tym wlewem paliwa w którym miejscu to się wogóle znajduje i co tam jest nie tak ;p

ok. 0.5mm nie więcej ,ale oprócz mocowań masz do poprawy siatki, bo ten badziew razi w oczy i inne detale-poszukaj w necie fotek jest tego mnóstwo!!! pisałem

szkoda robić zvezdę z pudła bo to jednak wbrew wszelkim opiniom dobry model wymaga jednak trochę pracy...popraw fakturę odlewu na wieży i spawy...u ruskich zawsze było -"gniotsa nie łamjotsa"

szukaj fotek i działaj dalej...

czyli jednak opłaci się zainwestować w blaszki i inne bajery do tego modelu? Nastepnym razem juz jak bede kupowal model to nie zrobie takiego bledu kupie wypasionego dragona a nie bede inwestował w zvezde ( bład niedoswiadczonego)

tylko siatki i lufa resztę zrobisz sam, dragon-no nie nie IS-2 jeśli już to tamiya

jedyne co skopała zvezda to zawieszenie+ wspomniany wlew paliwa i oczywiście zapasowe zbiorniki paliwa

wystukaj sobie IS-2 tamki na moje hobby masz in-box i sobie porównaj-musisz zacząć SAM zbierać materiały co się opłaca na przyszłość-no chyba że wszystko lepisz z pudełka jak leci...

małe postępyc01fb6f9fb251c60gen.jpg

Dlaczego poszpachlowałeś te łączenie, skoro w oryginale ono tam występowało? Cały przód wieży, wraz z jarzmem armaty i samą armatą był od środka przykręcany do reszty wieży, za pomocą sporych rozmiarów śrub.

Poprawiłem dziś fakture odlewu na kadłubie wydaje mi się że jak na ruską maszyne to jest troche za mało ziarnista robiłem to nitro czy można coś dodać by ta faktura była bardziej widoczna ??

Pojawił sie problem bo w miejscach gdzie szpachlowałem np na tej wieży jak chce popawić fakture nitro to on mi rozpuszcza szpachle czym moge zastąpić nitro w tym miejscu ?? A może robić fakture od nowa jakimś innym specyfikiem co polecacie ??

68daf96747fc38c0gen.jpg

4779836a4798865dgen.jpg

0c71f5d3b628dbc7gen.jpg

409d3989055f8023gen.jpg

masz dwie opcje:

surfecer 500 lub farbę fallera o nazwie beton

popraw też wizjer przedni kierowcy też był odlewany a u Ciebie gładki jak d..a niemowlaka

i "dziabaj" mocniej pędzlem w niektórych miejscach bo ta faktura jest zbyt jednolita...

A może by tak zrobic fakture odlewu szpachlówką ??? tylko moja humbrola raczej się na to nie nadaje bo jest strasznie gęsta i szybko zasycha :[

a słyszałem też robią z wikolu ale to modelarze kartonowi czy na plastiku też się da ?? Bo ten nitro to słaby efekt daje na shermana było z nim dobrze bo tam jest taka drobna faktura a tu nie daje rady i chyba z niego zrezygnuje bo mi miejsca szpachlowane rozpuszcza ;//

Co wy na to

Sorki że zaśmiecam ci wątek zdjęciem. Ja robiłem na KW-1 właśnie szpachlą humbola. Szarą i wysycha naprawdę szybko. Nakładałem partiami i dziabałem, czesałem starą szczoteczką do zębów. Teraz wydaje mi się, ze trochę przesadziłem i powinna być chyba łagodniejsza - wystarczy tylko jej mniej nakładać, ale chcę ci pokazać efekt jaki mi wyszedł. Tak to wyszło:

Img_0019.jpg

Bazylms nie zasmiecasz !!! dzięki że pokazałeś fotke no i za fotki ISa też wielkie dzięki w moim mieście w muzeum też stoi ten czołg byłem ostatnio oglądnąć i wydaje mi się że ma jeszcze ''grubszą '' fakture odlewu niż ten

No nic będe próbował

Mam jeszcze jedno pytanko jaką mase na spawy polecacie bo jak zauważyłem w realu to tych spawów jest dużo więcej niż w modelu zvezdy

Ja polecam robić fakturę odlewu mieszanką szpachlówki humbrol i nitro. Im wicej szpachli tym ostrzejsza faktura, więcej nitro delikatniejsza.

mieszałem no i bede mieszał bo jak narazie to tylko ta czesc zrobiona w metalowym pojemniczku i nakładałem pędzelkiem czekałem pare sekund i jazda ze szczoteczką ;] tylko jeszcze musze troche popracować na najlepszą konsystencją na początku próbowałem samą szpachle dawać to nakładałem żyletą ale było troche za grubo ziarniste