michukosa Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Witam serdecznie! Będzie to mój pierwszy warsztat na Modelwork'u, a także pierwszy samolot. Padło na wchodzącego w przyszłym roku do służby Airbusa. Cóż mogę powiedzieć o opakowaniu i wypraskach. Jeśli chodzi o ,,box'' to jest on zrobiony ze zbyt miękkiej tektury, powinien być co najmniej kartonowy jak w przypadku nowych modeli Zvezdy. Jakość wyprasek jest bardzo dobra. Do tej pory nie znalazłem strasznych bubli, oczywiście są drobne nadlewki, ale bez problemu można je usunąć, jednakże niezłym zaskoczeniem były niesymetryczne połówki kadłuba. Zapraszam do obserwacji moich postępów, Michu. Tutaj chciałbym zrobić ruchome zawiasy, ale nie mam pojęcia jak. Porównanie kadłubów z robionym przez brata Boeingiem 747 ze Zvezdy 1:144. I tutaj jest jakby to nazwać ,,niedoskonałość'', niesymetryczność, którą będę musiał zlikwidować. To tyle na dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 no to ja zasiadam bo to strasznie interesująca maszyna,spodobała mi się gdy zobaczyłem ją w czasopiśmie Lotnictwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 No ja tez podpatruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Cześć ;) Będę śledził warsztat z ciekawością. Życzę powodzenia z tym 'spaślakiem'. Swoją drogą, to bardzo ładny samolot. Jeszcze tylko pytanko małe - na czym polega owa 'niesymetryczność'? Bo nie jestem w stanie wywnioskować? Linie podziału się nie 'schodzą'? Połówki kadłuba są krzywe? Czy też masz na myśli to, że jest szpara po złączeniu obydwu części kadłuba? Pytam, bo po prostu niczego 'niesymetrycznego' nie widzę na tym dolnym zdjęciu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michukosa Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 Na jednej z połówek jest więcej plastiku, ale już rozwiązałem ten problem. Troszeczkę zniwelowałem szparę i później załatam to szpachlą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Dzięki. Kolosalny jest ten model. Zvezdowy B748 wygląda przy nim wręcz filigranowo. Jakie malowanie zrobisz? Testowe, czy jakieś inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michukosa Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 Hmm... Jeszcze nie zdecydowałem, ale waham się pomiędzy armią francuską lub niemiecką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Ależ bydle! Może od razu dorób zawartość w postaci kilku pojazdów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michukosa Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 Ze względu na to, że nie mam go gdzie postawić, robię wersję ,,lecącą''. Zastanawiałem się nad zrobieniem Leosia 2A6 wyjeżdżającego z ładowni, ale ostatecznie ta koncepcja poległa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Ze względu na to, że nie mam go gdzie postawić, robię wersję ,,lecącą''. Zastanawiałem się nad zrobieniem Leosia 2A6 wyjeżdżającego z ładowni, ale ostatecznie ta koncepcja poległa. No to zawsze możesz zrobić 'Leosia' wypadającego ( ) z ładowni )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Ależ wielkie bydle ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michukosa Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2012 Może ma ktoś pomysł jak zrobić zawiasy przy tej klapie od ładowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Patent dość prosty. Wykonaj 3 takie elementy (wymiary według potrzeb): Przez otwór przewlecz drut, między dwa skrajne elementy wklej kawałek plastiku (grubośći tej samej, co element środkowy), drug wklej w zewnętrzne elementy, dotnij na wymiar i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Ze względu na to, że nie mam go gdzie postawić, robię wersję ,,lecącą''. Zastanawiałem się nad zrobieniem Leosia 2A6 wyjeżdżającego z ładowni, ale ostatecznie ta koncepcja poległa. Mysle ze leopard 2 jest duzo za ciezki na ten samolot. Wiec nie wiem czy jest sens eksperymentowac. Zamiast Leoparda wez jakis pojazd pancenrny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Hej, trochę nie łapię koncepcji tego modelu. Raz lecący, raz z otwartą rampą, zastanawiasz się nad zawiasami, czyli sugeruje to otwarcie wnętrza ergo sporo pracy w środku. Czy jest jasny plan budowy? Czy warto model mogący być ozdobą kolekcji robić w sytuacji braku miejsca i ryzykować los dyndasa na żyłce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michukosa Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2012 W sumie już sam nie wiem, jeszcze nic nie jest zaklepane (śmigła nie przyklejone, ani podwozie nie zrobione). Zdaję sobie sprawę z ryzyka jakim jest podwieszenie go. Wszystko ze względu na ciężar. Muszę przemyśleć sprawę i brnąć na przód. Dzięki za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michukosa Napisano 8 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2012 Drobne postępy. (Spowodowane oczekiwaniem na nowy nożyk.) Do porównania dwie wersje śmigieł. Zarówno dla wersji ,,stojącej'' jak i ,,lecącej''. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi