Skocz do zawartości

Hummel i przyjaciele - Dragon 1:35

Stojkovic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w kolejnym wątku warsztatowym.

Tym razem wykorzystam stary model Hummela do dioramki.

Projekt ma przedstawiać załogę w trakcie przygotować podczas postoju.

Scenkę zamierzam umiejscowić podczas jesieni.

Do dioramnki wykorzystam zestaw Dragona z zerii Premium oraz roślinność od firmy Polak.

DSC00768.jpg

A oto i stary Hummel

DSC00769.jpg

DSC00770.jpg

DSC00771.jpg

DSC00772.jpg

Hummel nie jest mojego autorstwa, więc traktuje go raczej jako bazę dioramki której głównymi punktami będą figuranci.

Proszę o wszelkie sugestie i pomocne opinie.

No niestety nie jest najlepszej jakości, ale chcę podszkolić się w figurkach, więc nie ma znaczenia jak wygląda z grubsza ten hummel. Ważne by hummela przypominał

• 2 weeks later...

Witaj musze napisać że ta trawka wyglada tak sobie ja proponuję ci taką.Sam takiej używam i jest o niebo realistyczna niz ta twoja. Potraktuj to tylko jako radę,jeśli trawa bardzo dobrze wygląda to wszystko w tedy gra na dioramce.

http://www.drim.pl/NOCH-07404-mata-22-X-20-Natur-JESIENNA-LAKA(3,17185,17806).aspx

Dzięki za komentarze i uwagi.

Model jedynie postawiony na trawce.

Oczywiście łączkę wzbogacę o inne roślinki.

Myślę, że jako wyjściowa baza można zaakceptować tę trawę.

Teraz skupiam się na załogantach, bo środowisko chcę zgrać pod ustawienie finalne figurek.

• 2 weeks later...

Powolne postępy, ale sukcesywnie brnę w kolejne etapy dioramki.

Wstępnie bardzo pomalowany pierwszy członek załogi. Radiooperator - dowódca.

Kurtka na fotkach wygląda na białą, ale w rzeczywistości jest to łososiowy odcień z palety vallejo dedykowany do wykonywania kamuflażu na kurtkach dwustronnych - jesiennych. Spodnie jedynie pokryte bazowym kolorem, nakładał na nie będę dwukolorowy kamuflażowy wzór. Całość uzupełniają rękawiczki. Głowa na etapie produkcji będzie ostatnim elementem figurki.

DSC00854.jpg

DSC00855.jpg

Przy malowaniu zawsze pomocna jest fachowa literatura. W tym przypadku podpieram się wydaną bardzo bogato ilustrowaną książką "Deutche Soldaten", którą z czystym sumieniem polecam w szczególności jeśli chodzi o dobór kolorów przed malowaniem.

DSC00856.jpg - fot. "Deutche Soldaten" wyd. Vesper

Tymczasem pozdrawiam i zachęcam do komentowania.

• 3 weeks later...

Witam.

Mam pytanie odnośnie wykonywania washa na figurkach.

1. Czy poobnie jak w pancerce trzeba figurki pokryć sidoluxem przed nakładaniem washa?

2. Czy washa wykonać farbami olejnymi, emaliami, dark washem firmy Mig czy też akrylami vallejo?

3.Wash brązowy czy czarny?

Washować chcę białą kurtkę i spodnie kamuflażowe takie jak na fotografii powyżej.

Bardzo prosze o jak najkonkretniejsze podpowiedzi (najlepiej krok po kroku co robić).

Pozdrawiam

washa sobie ew. daruj

masz parę tutorialów tutaj na MW ew. figurki org.

sam jestem w trakcie poznawania tematu więc moje uwagi traktuj

Hummel słabiutki jak również trawa a wiem że stać Cię na więcej

Dzięki za odzew.

Hummel nie spod mojej ręki wyszedł, więc pisałem wcześniej że traktuje go jako "addon" do figurek.

Oto postępy prac. Wykonane pierwszy raz cieniowanie figurki. Pas będzie wykonany osobno, więc go nie modyfikuję narazie. Pomalowane wstępnie buty i spodnie dostały pierwszą barwę kamuflażową. Dzisiaj kolejne etapy no i najtrudniejsza twarz...

DSC00857.jpg

DSC00858.jpg

DSC00859.jpg

DSC00861.jpg

DSC00863.jpg

DSC00864.jpg

DSC00868.jpg

DSC00869.jpg

DSC00872.jpg

DSC00873.jpg

To tyle jeśli chodzi o efekty...

Posiadam kilka różnych rodzai farb. Zakupiłem taki oto zestawik...

DSC00874.jpg

Czy można wykorzystać coś z tej palety by figurki jeszcze lepiej wykonać i jeśli tak, to poproszę o "step by step".

Zawsze ten sam problem, warsztat rozbudowany tylko umiejętności za tym nie nadążają...

Pozdrawiam

Tylko jak tego dokładnie użyć. Farby akrylowe są dla mnie nowością.

Dotychczas malowałem jedynie emaliami i teraz muszę się wszystkiego od zera uczyć.

Figurki to dla mnie zupełnie inny świat niż zwyczajowe modele pancerne...

Nie wiem jak zrobić dobrego washa czym i na jakim etapie zabezpieczać warstwy itp.

Jak narazie postaram się wykonać jak nejlepiej figurki, to wprawdzie 2 zestaw w ogóle jaki robię, więc pewnie kołon 6-7 będzie lepiej i sprawniej...

Witam,

Kolejne mozolne prace nad figurą za mną.

Początki nie są łatwe...

Poprawione:

- wykonany nowy pas ze sprzączką

- drugi kolor kamuflażowy na spodniach

- poprawiona klapa od kurtki

DSC00877.jpg

DSC00878.jpg

Teraz zabieram się za głowę i malowanie twarzy.

Pozdrawiam

Kolejne ciałko dostało kolorów.

Oto efekty.

DSC00916.jpg

DSC00917.jpg

DSC00918.jpg

DSC00919.jpg

Podmalować trzeba jeszcze pomalować:

- spodnie i pocieniować po malowaniu.

- jedną z rękawiczek

- buty tego "hipka"

Twarz już na warsztacie.

DSC00920.jpg

Pozdrawiam

• 2 months later...

Zwracam się do wszystkich starszych fachem i wiedzą kolegów na forum, o pomoc.

Mam nie lada problem z pomalowaniem "łbów" tych szwabów.

Twarze chciałem pomalować farbami dedykowanymi do malowania twarzy od vallejo, ale nic nie wychodzi.

Nie potrafię ich pocieniować a nawet porządnie pomalować.

Dlatego postanowiłem etapami razem z wami to wykonać, oczywiście sugerując się waszymi radami, na które liczę mocno...

Niestety, ale potrzebuje łopatologicznego poprowadzenia za rękę przez wszystkie etapy. Oczywiście kupić gotowe i pomalowane na allegro figurki łatwo, ale ja za ambitny na takie rozwiązania jestem.

Do tej pory malowałem emaliami MM, więc przesiadka na akryle jest dość nowym doznaniem...

Ale do meritum.

DSC01572.jpg

DSC01574.jpg

DSC01575.jpg

Głowy na ramkach odtłuściłem w wodzie z ludwikiem i pokryłem podkładem białym od vallejo.

Teraz powinienem położyć bazowy kolor. Szykuję akryl vallejo. Co zrobić, by było dobrze to zrobione?

Proszę o etapowe porady i jak najprościej się da.

Pozdrawiam

Rewelacyjne efekty na twojej figurze.

Powiedz jak zabrać się za malowanie rozjaśnień?

Jaka musi być konsystencja farb vallejo?

Nie udało mi się uzyskać płynnych przejść z farbą którą chciałem rozjaśniać, jak najlepiej to zrobić?

Wiem, że mało szczegółowo opisuje mój problem, ale w figsach jestem zielony.

dzisiaj z aero psiknę basic skintone i pokaże fotki. łatwiej będzie wam pomóc mojej skromnej osobie...

Dzięki

Farby Vallejo ja mieszam z czystą wódką 40% do konsystencji mniej więcej rzadkiego mleka,lepiej zrobić rzadsze i pomalować kilkakrotnie niż za gęste i zalać szczegóły,poza tym rzadką farbą łatwiej zrobić płynne przejścia.Po drugie i najważniejsze po WSTĘPNYM cieniowaniu i rozjaśnianiu Vallejo poprawiam całą twarz (oraz inne elementy ciała) olejnymi-tu polecam serię Van Gogh lub Rembrandt-przy ich pomocy dopiero mogę zrobić płynne przejścia i dopracować szczegóły.Są tacy którzy robią to znakomicie przy pomocy samych akryli ale to wyższa szkoła

Acha,do tak małych rzeczy jak twarze nie musisz odpalać aero,wystarczy dobry pędzelek i 2-3 warstewki akryli.Potrzebujesz też cieniutkie pędzelki z dobrym szpicem,do oczu,brwi i do nanoszenia później minimalnych ilości olejnej (jeśli się zdecydujesz na taki sposób) oraz do rozprowadzania olei i mieszania ich na figurce w płynne przejścia.

Trudno tak radzić:zrób to i to a później tamto,najlepszą drogą jest sporo malować i uczyć się na błędach,jak przy 9-10 buźce byłem w miarę zadowolony z tego,co zrobiłem.

Po pierwsze to dziękuje za wszelkie wsparcie.

Uwierzcie, że niełatwo jest pokazać swoje początki przy tak wysoko rozwiniętych umiejętnościach modelarskich kolegów prezentujących swoje prace na tym forum.

Serdeczne podziękowania dla Pankot'a za udostępnienie filmiku "łopatologicznego".

postanowiłem pokazać pierwszego skończonego bohomaza...

Dupy nie urywa jak to mawiają, ale najważniejsze to chyba próbować i nie zrażać się...

Figurka wymaga zmatownienia.

efekty prac:

DSC01577.jpg

DSC01579.jpg

DSC01580.jpg

DSC01583.jpg

Prosze tylko bez bluzgów

Niestety trzeba się wszystkiego nauczyć.

Każdy kiedyś zaczynał...

Ja nie mam zwyczaju rozpoczynać wątków na forum i ich nie kończyć.

Kwestia czasu jak skończe ten zestaw i pewnie zabiorę się niedługo za następny...

Vallejo malowałem samą twarz.

Rozcieńczałem je rozcieńćzalnikiem Lifecolor dedykowaną akrylowym farbom tego producenta.

Co do munduru to są to emalie Model Mastera.

Dodatkowo figurka była psiknięta sidoluxem, bo próbowałem ją washować jak czołg...

Co mnie podkusiło? Nie wiem, ale wyszło nienajgorzej...