Karol_Max Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Witam Zakładam kolejny wątek warsztatowy, choć miałem tego nie robić, obiecałem sobie że najpierw muszę skończyć choć trochę tego co zacząłem, jak już siedzę w modelarstwie od paru lat, obiecywałem to sobie wiele razy i nigdy nie wyszło. Też się wyłamałem z tym modelem bo miałem wszystkie bombowce do kolekcji robić razem,i znów nie wyszło To teraz trochę o modelu, zacząłem go głównie z jego pięknych kształtów i rozmiarów. Na początku nie miałem wstawiać relacji i dlatego nie będzie zdjęć wnętrza, bo po prostu nie mogłem się powstrzymać żeby posklejać całość do kupy. No czyż ona nie ma pięknych kształtów Klejony żywicą ze wzmocnieniami z ramek, tak dla pewności i szpachlowany szpachlą samochodową ze względu na dość spore ubytki i słabe łączenie elementów. I kilka szczegółów które mam zamiar poprzerabiać czyli podwozie i komory, ma parę niejasności co do tylnych goleni, ale chyba będę zmuszony improwizować bo przekopałem cały internet i tego akurat nie znalazłem Jak na razie wygląda to tak: Przednia komora: I to co będzie widać Tylna: I takie małe porównanko I jeszcze takie małe wlociki W sumie założyłem ten wątek w celach uzyskania informacji czysto technicznych. W sumie to do tego etapu jeszcze daleko, ale już można się zapytać, czy na białym malowaniu robi się czarny presheading czy inny to jak narazie moje największe zmartwienie. No nic mam nadzieję że wielka miłość do tego samolotu pomoże mi go szybko ukończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Piękny , ogromny i bardzo szybki samolot . Nie przejmuj się, faktem, że masz pół szafy rozgrzebanych modeli a zaczynasz kolejny. Prawie wszyscy tak robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Tak, sam niedługo popełnię kolejny taki występek Ja tam nie wiem za bardzo, ale podobno na czarnym podkładzie biały najlepiej kryje. Ja bym go zapodkładował czarnym i malował białym, na środkach paneli bardziej kryjąc, a na liniach mniej. Swoją drogą jakoś strasznie styrane, to te Valkyrie nie były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Swoją drogą jakoś strasznie styrane, to te Valkyrie nie były. Różnie to bywało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 12 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2012 Dzięki dumapolski na pewno skorzystam, no właśnie styrane nie były i dlatego trzeba czym innym nadrabiać, żeby to jakoś wyglądało i nie było całych hektarów białej farby Co do zdjęcia no.tips to moim zdaniem nie było to w wyniku zużycia tylko poprostu farba odlazła bo raczej nie starali się malować prototypu jakimiś super drogimi farbami. Co do postępu prac zaszpachlowałem całość i wypiłowałem gdzieś jedną trzecią, ogólnie szpachla samochodowa to super sprawa maksymalnie po pół godzinie można ją było już polerować,polecam do tak dużych modeli A poza tym analizuje zdjęcia podwozia oj będzie przerabiania oj będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axel Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 .... to moim zdaniem nie było to w wyniku zużycia tylko poprostu farba odlazła bo raczej nie starali się malować prototypu jakimiś super drogimi farbami. Z tego co kojarzę to tak on właśnie wyglądał po pierwszym locie z prędkością ok. Ma 3.0.... Piękna maszyna sam mam ten zestaw tyle, że na razie miejsca brak na tak dużego ptaka. Poza tym widziałem na jednym z forów zagranicznych walke z tym zestawem i trochę mi się odechciewa. Nie mniej jednak jest w planach:) P.S. Odnośnie goleni to mam parę publikacji na temat tego samolotu jak wrócę z pracy to zobaczę jak to wygląda i dam znać jeśli jesteś zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 .... poprostu farba odlazła bo raczej nie starali się malować prototypu jakimiś super drogimi farbami. To był tak zaawansowany technologicznie samolot, że wszystko w nim było potwornie drogie i super przemyślane. A, że farba nie wytrzymała wysokich temperatur... wcale nie oznacza, że prototyp pomalowali wapnem dla oszczędności. W każdym razie materiał zdjęciowy dostępny w necie pokazuje, że samolot trochę się brudził, zwłaszcza na spodzie w okolicy gondoli silników. Trzymam kciuki, bo to piękny samolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 I jeszcze takie małe wlociki Oczywiście śladu po wypychaczu tak nie zostawisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 O Moses wrócił . Miło Cię widziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Skoti mi też miło, chociaż na chwilkę, zobaczyć co fajnego klecicie. Ja niestety zalatany mocno jeszcze przez najbliższe 3 tygodnie. Po zmianie stanu cywilnego wrócę pełnom gembom, jak to się mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 a to kondolencje składam. Jam w żałobie od 12 lat ;). Do napisania po drugiej stronie. Przepraszamy za offtop. już się zamykamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2012 Axel Nie ma się co zniechęcać trochę szpachli i pójdzie, a najwyżej jak skończysz to pod łóżko schowasz , a co do publikacji to oczywiście z wielką chęcią no.tips Nie o to mi chodziło, miałem na myśli fakt że jeśli były by one w produkcji seryjnej dali by załóżmy więcej warstw farby podkładu i innych zabezpieczeń. Moses No oczywiście wiadomo że nie, jak na razie to zaszpachlowałem teraz tylko muszę wypiłować Skoti Jeśli kolejna wizyta dopiero za 3 tygodnie to wiadomo trzeba pogadać Dzisiaj już chyba nić konkretnego nie zdziałam bo jutro sprawdzian z chemii poprawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axel Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 a co do publikacji to oczywiście z wielką chęcią poszło PW:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 19 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2012 Chwile mnie nie było bo musiałem piłować szpachelkę ale ja to akurat najbardziej lubię robić Dzięki Axel wielkie dzięki znalazłem tam zdjęcie którego szukałem jakieś dwa tygodnie nawet nie wiesz jak się ucieszyłem nie miał byś jeszcze czegoś takiego? I to co wyszpachlowałem: I taki mały problem chyba trzeba będzie zrobić wlocik na nowo. I zrobiłem małe co nieco przy zawieszeni, kilka fotek prawdziwego: Moje nie jest to jeszcze skończone, trzeba dorobić perę szczegółów i zaszpachlować: Przed I po Przed I po Teraz też krótka przerwa bo muszę przeryć linie, a trochę tego jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axel Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 nie miał byś jeszcze czegoś takiego? Jest jeszcze ta książka, na którą podesłałem Ci namiary. Mam ją, ale leży sobie w innej lokalizacji:) gdzie wybieram sie nieprędko niestety. Tutaj masz jeszcze online udostepnioną jakis czas temu "instrukcje obsługi" - zdjęć nie uświadczysz, ale są dobre rysunki kokpitu: http://books.google.pl/books?id=-Ms999eFtPcC&dq=xb-70+%22flight+operating%22&printsec=frontcover&source=bl&ots=pzofF2UZxh&sig=BJKCp17MyIJp0GwXYKejrwgUrqs&hl=en&ei=ehg9S8fzEYzWNf-y6aoE&sa=X&oi=book_result&ct=result&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2012 No dzięki W sumie już wszystko wiem, ale wiedzy nigdy za mało A jak się samolocik podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Podwozie wystrugałeś pięknie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axel Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 A jak się samolocik podoba Pierwsza klasa. Aż mnie korci, żeby swojego rozgrzebać ale przy obecnych warunkach lokalowych to coś czuję, że któreś z nas (albo ja albo Valkiria) musiałoby nocować na balkonie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 21 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2012 Dzięki Axel Zaczynaj swoją, jak zaczniesz i posklejasz to może znajdziesz jakiś kawałek miejsca do przechowania, a jak już skończysz to najwyżej jakąś półeczkę dorobisz albo weź zawieś na suficie i będzie jeszcze lepiej wyglądać I mam jeszcze sprawę do ciebie na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 1 Lipca 2012 Autor Share Napisano 1 Lipca 2012 Tak jak mówiłem była krótka przerwa, co prawda mogłem wstawić zdjęcia 2 dni temu ale jakoś czasu nie było. Przeryłem linie na górnym pokładzie, nie wiem tylko czy to będzie dobrze na zdjęciach widać: I uszki Jakby co to wszystko było kompletnie gładkie, linie robiłem "na oko" z planów, więc może być trochę asymetrycznie, ale na takich powierzchniach nie bardzo to widać Odciąłem także sterolotki, bo trzeba zrobić taką fale I dokładny rysunek mechanizmu poruszającego Narazie wygląda to tak I mam jeszcze pytanie, nie wiecie może jak zrobić żeby linie były takie równe, bo u mnie jest mnóstwo jakiś frędzli i za bardzo nie wiem jak ich się pozbyć, ma ktoś może pomysł lub już przetestowaną metodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 Czyść linie, już po trasowaniu, szpilka, ale bardzo delikatnie,zeby ich nie pogłąbiać, tylko właśnie wyciągnąć te wszystkie wióry. Na koniec możesz czałość jeszcze wyczyścić szczoteczką do zębów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 1 Lipca 2012 Autor Share Napisano 1 Lipca 2012 No dzięki z pewnością przetestuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 Chodzi mi po głowie zakup tego modelu, myślę że poniższe linki będą pomocne: http://www.primeportal.net/hangar/howard_mason2/xb-70/ http://www.primeportal.net/hangar/howard_mason3/xb-70_valkyrie/ http://www.primeportal.net/hangar/howard_mason4/xb-70_detail/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 No, no fajny modelik się szykuje A mam pytanie odnośnie zdjęć oryginałów, dlaczego on ma srebrne opony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 15 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2012 r.kalkowski Wielkie wielkie dzęki, na pewno się przydadzą Czesio Bo zwykła guma nie wytrzymała by takich temperatór jakie się wytwarzają przy prędkości 3 machów, więc dodali do nich jakich innych związków chemicznych, chyba magnez i coś jeszcze ale dokładnie nie pamiętam Trochę dawno mnie tu n9e było ale może jeszcze dziś wrzucę fotki, jakoś okazji nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi