Przemosto Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 Znacie jakiś zestaw albo konwersję żeby zbudować su-20? Cytuj
em Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 Zestawu ani konwersji dedykowanej nie ma . Jednak jest mozliwosc ,,uzyskania ,, prostym sumptem Su-20 poprzez tzw kompilacje Su-7 oraz Su-17M4. Cytuj
young Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 Też nad tym kiedyś myślałem, powinno się udać. Na którejś rosyjskojęzycznej stronie już coś takiego widziałem... Cytuj
imt Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 obawiam się, że tak prosto nie będzie. Temat chodził już za mną jakiś czas i faktycznie wiele elementów z obu zestawów da się wykorzystać bezpośrednio, lub po drobnej adaptacji. Natomiast kadłub zrobiłbym od podstaw. Z przeróbkami mogą być problemy, a jego kształt (Su-20) to chyba jest najprostszy ze wszystkich. Cytuj
em Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 Z Su-7 trzeba wziasc przod kadłuba ,ja wykorzystałem 11,7 cm plus do tego wlot powietrza . Z Su-17pozostała czesc kadłuba,stateczniki poziome , statecznik pionowy ,nalezy go sciac u gory i nadac kształt .To z grubsza najwazniejsze ingerencje . Cytuj
em Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 Kazdy z nas ma swoje wyobrazenie o tym jak to ,,pozenic,, Znam ta strone i zauwaz że modelarz rosyjski uzył tyłow Su-22 do konwersji na Su-17 i na odwrót ,tyły Su-7 połaczył z kadłubami Su-22 dostajac wariant z silnikiem R-29. Mozesz cos wiecej o tym powaznym bledzie w tyle kadluba? Cytuj
em Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 Arek ,dzięki za inspiracje ! Na szybko ,chyba potne wzdłuz czerwonych linii a na poziomej montazowej wkleje 1-2 mm pasek plastiku co podniesie gore i bedzie mozna wyszlifowac ? Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 em a czy to na modelu aż takie widoczne jest ,zeby takie sztuczki czynić? Cytuj
imt Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 hmmm. Robert nie traktuj tego jak uwagę do Ciebie, ale dziwi mnie jak czytam posty "czy to aż tak widać" a w innych jest walka o odcień farby, czy też ślady eksploatacji/zabrudzeń. Dla mnie ważne jest wszystko. Zarówno kształt jak i malowanie. Zarówno jedno jak i drugie jeśli jest zrobione w oparciu i jakieś materiały i autor podaje źródło to porównujemy i oceniamy wg tego źródła (choćby miało odstępstwa od oryginału). Do takich materiałów autor dotarł i wg nich zrobił. Wracając do tematu. Su-20 to jest bardzo wdzięczny model do startu z własnymi przeróbkami itp. kadłub jest idealny do takiej pracy. Nie` ma jakichś zawirowań, tylko jedna symetryczna rura. Pewne zmiany kształtu w części przed niej i tylnej. Największy problem do rozwiązania to mocowanie skrzydeł do kadłuba. A tak przy okazji. A może projekt grupowy. Budowa Su-20 w skali ... . Ale nieco inny niż wszystkie. Taki naprawdę grupowy. Wybieramy plany wg. których robimy. Dzielimy na uczestników części do zrobienia. Odlewamy dla wszystkich uczestników. I mamy Su-20. Ja bym tak chciał. Jak by byli chętni to będziemy rozmawiać. Pozdrawiam Ireneusz Tyczyński Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 hmmm. Robert nie traktuj tego jak uwagę do Ciebie, ale dziwi mnie jak czytam posty "czy to aż tak widać" a w innych jest walka o odcień farby, czy też ślady eksploatacji/zabrudzeń. Spokojnie az taki czuły nie jestem po prostu tylko zapytałem bo na modelu różnicy może nie widac a i plany też nie wiadomo czy pewne Cytuj
Tukidyndas Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 Dla mnie ważne jest wszystko. Zarówno kształt jak i malowanie. Zarówno jedno jak i drugie jeśli jest zrobione w oparciu i jakieś materiały i autor podaje źródło to porównujemy i oceniamy wg tego źródła (choćby miało odstępstwa od oryginału). Do takich materiałów autor dotarł i wg nich zrobił. Filozofia dobra jak każda inna, ale podobnie jak pozostałe nie stanowi to modelarskiego absolutu. Co do tematu. Sam miałbym ochotę na Su-20. Może nawet nie polskie. W skali 48 coraz ciężej o Suczki, a co dopiero je, aż tak przerabiać. Nie mówiąc o tym, że nawet bez przerabiania na Su-20 roboty nie brakuje. Gdyby ktoś spłodził zestaw do zrobienia Su-20 w 1:48 chętnie bym nawet zapłacił. Póki co zostaje przy stercie niezobowiązujących Master Craftów. Cytuj
em Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 Największy problem do rozwiązania to mocowanie skrzydeł do kadłuba Jesli myslisz o nowym kadłubie ,to moze dwa dzwigary ? Cytuj
Cinekf1 Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 Panowie gdzie były zamieszczone te plany Suczki Grzegorza Skowrońskiego? Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 Panowie gdzie były zamieszczone te plany Suczki Grzegorza Skowrońskiego? Mini Replika Cytuj
Cinekf1 Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 mam prawie wszystkie, brakuje mi kilka numerów. Przejrzałem dokładnie ale nie znalazłem. Może dokładniej, w którym numerze? Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 mam prawie wszystkie, brakuje mi kilka numerów. Przejrzałem dokładnie ale nie znalazłem. Może dokładniej, w którym numerze? nie pamietam w których/były 2/ mam te numery ,jak zeskanuje dla Smialusa to moge podesłac Cytuj
GEM Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Dobrze że zwróciłeś na to uwagę. Przy następnym Su muszę to poprawić. Cytuj
Przemosto Napisano 6 Lipca 2012 Autor Napisano 6 Lipca 2012 Jak by ktos zrobil taka konwersje to tez bylbym zainteresowany Cytuj
Mikele Napisano 7 Lipca 2012 Napisano 7 Lipca 2012 Klientów było by sporo, bo seria Su-7/20/22 to pozycja obowiązkowa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi