Skocz do zawartości

Czołg 35T Skoda skala 1/72 ESCI

czak45

Rekomendowane odpowiedzi

Model pachnący historią modelarstwa.

Żółte obwódki kalek, gąski do niczego itp. klimaty.

Jest radość.

oVYTu.jpg

5EkaO.jpg

Myślę żeby gąski wymienić nad te od Panzer 4 Mirage.

Ewentualnie trochę je zmodyfikuje.

5Uj16.jpg

IbGkA.jpg

Pozdrawiam.

...a zakup przerośnie cenę modelu

Nikt nie mówił, że to tanie hobby. Ja, jak widać jak ostatni kretyn, kupiłem do ISU-152 z PST blachy Parta, linę Eureki i lufę RB, zamiast udawać, że model jest cacy. Dodatki oczywiście są droższe od samego modelu, a o figurkach z MIGa nie wspomnę nawet...

Czarek a co chcesz z gąskami zrobić? Przede wszystkim powstaje pytanie, czy ten przeszczep w ogóle się przyjmie biorąc pod uwagę różnice w szerokości gąsek w obu pojazdach. Na dodatek musisz te przeszczepy wcisnąć między pierści9enie na kołach napędowych i napinających.

z uwagą będę śledził ambitne przedsięwzięcie, znając Czarku twoje zdolnosci to i tak z tego złomu coś wyczarujesz.

Panzer4, zastanów się czy dodatki które kupiłeś do ISU-152 PST nie lepiej użyć do modelu od Italeri - jak dla mnie zdecydowanie lepszego.

Zastanowiłem się po dokładnym zapoznaniu z recenzjami obu modeli - Italeri jest daleko za krótkie i za wąskie i na dobrą sprawę to jest to model w skali 1:76. Ale to chyba nie miejsce na opinie o innych modelach...

Model ten ma jakies 25 lat.

Aby dobrze spasowac trzeba po wszystkim "reanimowac" prawie wszystkie nity.

Gasienice tez sa do niczego, o zgodnosci ze skala nawet nie wspomne.

Lepiej bylo zainwestowac w Attack

• 1 month later...

Przepraszam, że nic nie odpisałem na wasze posty.

Model dostałem do zrobienia więc teraz marudzić nie mogę.

Faktycznie z wymiarowanie modelu już gołym okiem oszacowane pozostawia wiele do życzenia.

Dodałem gąsienice od panzer IV Mirage, które podciąłem z jednej i z drugiej strony.

Wygląda to tak:

JC0Pi.jpg

Dsj4M.jpg

Pozdrawiam.

"Współczesne" modele w skali 1/72 mają zazwyczaj odlane w całości elementy takie jak wieża i kadłub.

Stary model ESCI został zaprojektowany inaczej i niby nie jest niedokładny, ale idealne spasowanie części wymaga sporego nakładu czasu i cierpliwości. Tak jak już było pisane wypadało by wszystko dokładnie po szpachlować i wyszlifować. Potem zrobić nity od nowa. Szczerze to dla mnie za dużo pracy poświęconej na takiego "gniota".

Zęby to były jeszcze lyty spawane to można by było wykonać fajne spawy na łączeniach.

Połatałem dziury szpachlą w płynie, a potem pomalowałem całość żeby zobaczyć jak to wygląda.

Potem farbę zmyłem.

Z przodu jest w miarę, a z tylu już sprawa przedstawia się gorzej.

exhuF.jpg

6iNT0.jpg

FV6R3.jpg

LrorY.jpg

uFMtb.jpg

j0fgx.jpg

Pozdrawiam.

Nie wiem czy to dobry pomysł. Attack to też Mercedes nie jest. Czak będziesz musiał z tyłu wieży ratować się chyba jakąś flagą, szmatą, czymkolwiek.

• 2 weeks later...

Tak jak pisałem model dostałem i chce go skleić bez względu na to jaki będzie efekt końcowy.

Nie chcę inwestować w kolejny.

Dorobiłem-dokleiłem kilka detali z przodu.

95seA.jpg

nHLPY.jpg

Pozdrawiam.

Dorób jeszcze okablowanie do reflektora.

.... i gumowe fartuchy na błotnikach z przodu

Zawsze z przyjemnością oglądam Twoje modele i jestem dla nich pełen podziwu, ale tym razem muszę trochę "ponarzekać" :( ( oczywiście nie chodzi mi o krytykowanie tego co robisz)

To,że model 35T ESCI nie należy do górnej półki i jak sam wspomniałeś nie masz zamiaru w niego inwestować nie oznacza, że nie należy mu poświęcić więcej uwagi i skorygować znaczne błędy popełnione przez Producenta. Głównie chodzi o układ jezdny co obrazowo przedstawiam poniżej. O co chodzi? Zdjęcie chyba mówi wszystko (Przyjąłem rozmiar i rozstawa kół napędowych i napinających wg modelu)

czak1.jpg

Druga sprawa to umiejscowienie płyty czołowej ( czerwone kółka). Nie wydaje Ci się, że w modelu jest ona za nisko w stosunku do błotników?

czak2.jpg

Tyle mojego ględzenia. Nadal z zaciekawieniem obserwuję postęp prac