Worius Napisano 10 Lipca 2012 Share Napisano 10 Lipca 2012 Jest to mój pierwszy warsztat (i czołg) więc proszę owyrozumiałość. Niedługo wkleję kolejne zdjęcia z warsztatu. Mam pytanie dot. farbek jakiego koloru lepiej użyć humbrol light olive(86) czy olive drab(155). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Lipca 2012 Share Napisano 10 Lipca 2012 Maluj Olive Drab Humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 10 Lipca 2012 Autor Share Napisano 10 Lipca 2012 Mam pytanie.Czy koła w czołgi maliujemy odzielnie czy w tej skali najpierw przyklejamy?A gonsienice lakierujemy na modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 10 Lipca 2012 Autor Share Napisano 10 Lipca 2012 Troszkę pomajsterkowałem i oto kolejne zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Lipca 2012 Share Napisano 10 Lipca 2012 Kolejny Shermi na forum. Dla mnie skala za mała, ale poprzyglądać się można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 10 Lipca 2012 Share Napisano 10 Lipca 2012 Czy koła w czołgi maliujemy odzielnie czy w tej skali najpierw przyklejamy? Maluj koła jak Ci wygodnie, każdy modelarz ma inne podejście w tej kwestii. A gonsienice lakierujemy na modelu? Ja bym polakierował gąsienice już na modelu. Przy zakładaniu możesz zetrzeć lakier i farbę, zwłaszcza przy tych dostarczanych przez Italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 12 Lipca 2012 Autor Share Napisano 12 Lipca 2012 Mam jeszcze pytanko czy kolor wood brown, humbrola nada się do zrobienia błota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Lipca 2012 Share Napisano 12 Lipca 2012 Błoto zazwyczajrobię z gładzi szpachlowej (dłużej schnie), piasku i pigmentów (u mnie to MIG Productions). Ale to w skali 1/35. W twojej piach może mieć za dużą ziarnistość. Ogólnie z błoceniem to bym poczekał aż model będzie po wszystkich zabiegach, bo może szkoda go będzie paskudzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 13 Lipca 2012 Autor Share Napisano 13 Lipca 2012 Oto kolejne zdjęcia modelu.No... jeszcze pierwsza warstwa farby, ale powoli, powoli do przodu Mam jedno pytanko. Pomalowałem te "koła" i jedne niewiadomo dlaczego wyszły matowe ale błyszczące, a inne całkowicie matowe.Oto zdjęcie A i jeszcze jedno dlaczego gonsienice przy złączeniu "odchodzą" od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 13 Lipca 2012 Autor Share Napisano 13 Lipca 2012 Kurczę troszkę się zdjęci pomieszały . Tutaj kilka: Czy dobrze by to wyglądało jeśli, najpierw pomalowałbym gąsienice black matt, wood brown, a potem drybrush srebrnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 13 Lipca 2012 Share Napisano 13 Lipca 2012 Do realistycznego wyglądu gąsek, warto by użyć czegoś, czym mógłbyś je zabrudzić, przykurzyć. Typu pigmenty czy suche pastele. Ja przynajmniej zawsze gąski czymś takim brudziłem. Jeśli chcesz się obejść bez tego, to nie wiem czy wood brown będzie realistycznie wyglądał w jakiejkolwiek formie na gąskach. Pobaw się z bazowym kolorem gąsek i zrób drybrusha, ale nie przesadź. W każdym razie kombinuj, zwłaszcza że to Twój pierwszy czołg. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 13 Lipca 2012 Autor Share Napisano 13 Lipca 2012 A jakie kolory mogły by się jeszcze przydać do gąsek (tylko z kolorystyki revella).czy matt black HUMBROLA będzie dobry na bazę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 13 Lipca 2012 Share Napisano 13 Lipca 2012 Mam jedno pytanko. Pomalowałem te "koła" i jedne niewiadomo dlaczego wyszły matowe ale błyszczące, a inne całkowicie matowe.Oto zdjęcie Zazwyczaj tak się dzieje kiedy za słabo wymieszasz farbę. A i jeszcze jedno dlaczego gonsienice przy złączeniu "odchodzą" od siebie. Jednym ze słabych punktów modeli Italeri są właśnie winylowe gąsienice. które nie do końca do siebie pasują i ciężko się je zakłada. Musisz z tym jakoś powalczyć. Czy dobrze by to wyglądało jeśli, najpierw pomalowałbym gąsienice black matt, wood brown, a potem drybrush srebrnym? Tak jak napisał Matthew, do brudzenia gąsienic najfajniejsze są pigmenty/suche pastele. Jednak jeżeli na razie nie chcesz inwestować w chemię i wolisz je pomalować farbami to możesz użyć każdego koloru zbliżonego do koloru ziemi (czyli głównie ciemne brązy i szarości). I jeszcze jedna rzecz, przy tym typie gąsienic nie używaj srebrnego przy elementach na zewnątrz w kształcie litery V, gdyż te części były wykonane z gumy, czyli będziesz musiał je lekko wytrzeć czarnym. Srebrnego/Gun metal możesz użyć przy zębach znajdujących się po obu stronach gąsienicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 14 Lipca 2012 Autor Share Napisano 14 Lipca 2012 Czy jest gun metal w palecie revella, a jeśli tak to jaki numerek? A jaki kolor revella byłby dobry na błoto? I jeszcze apropo tej niezmatowiałej farbki.Wymieszałem bardzo dokładnie i wrzuciłem śrubkę aby zbijała pigment ze ścianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Trochę samodzielności. W internecie jest pełno przeliczników farb. Co do błota to poobserwuj otoczenie, place budowy, zdjęcia innych modeli i sam dojdziesz do tego jaki kolory Ci odpowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 15 Lipca 2012 Autor Share Napisano 15 Lipca 2012 Skórki że ciągle pytam ale chcę aby wyszedł jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 Nie szkodzi że pytasz. Jednak zanim zadasz jakieś pytanie, postaraj się najpierw poszukać odpowiedzi na forum (przy okazji zapoznając się z nim), bo są duże szanse, że pytanie które chcesz zadać pojawiało się już wcześniej. Taka rada na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 17 Lipca 2012 Autor Share Napisano 17 Lipca 2012 Oto kolejne zdjątka mojego modelu. Tym razem skleiłem podwozie(tylko bez gąsek ponieważ, muszę dokupić farbki). Pomalowałem też wieżę i dokleiłem lufę. Podwozie Wieża A z górą bez zmian Gąski pomalowane matt black-iem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 A co się stało na pokrycie silnika? Używasz stanowczo za dużo kleju. Mogłeś też wymienić uchwyty na druciane,albo chociaż rozwiercic zestawowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 18 Lipca 2012 Autor Share Napisano 18 Lipca 2012 Chodzi o te drzwiczki z tyłu czy klapę na górze. A z tą klapą to jakoś tak mi się ciapło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 18 Lipca 2012 Share Napisano 18 Lipca 2012 Ta z tyłu. Ciężko to będzie doprowadzić do porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 26 Lipca 2012 Autor Share Napisano 26 Lipca 2012 Witam ponownie. Na razie nie wstawię zdjęć modelu ponieważ użądzenie którym robiłem te zdjęcia zostało zabrane ... Ale jak coś wykombinuję to od razu je wstawię. Mam pewien problem z gąskami i potrzebuję pomocy. Próbowałem założyć pomalowane już gąski lecz one po prostu nie chcą się skleić.Kleiłem je budaprenem do gumy, i zaciskałem w imadle, i nic przez cały czas się rozczep. Mam jeszcze zapasowe plastikowe. Co mam zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 Cześć. Spróbuj miejsca łączenia gąski oczyścić z farby, a jak to nic nie da to zrób z plastiku gąski. Trochę roboty jest, ale efekt moim zdaniem lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 26 Lipca 2012 Autor Share Napisano 26 Lipca 2012 Podczas tego całego zamieszania farba sama zeszła a i tak sie nie przykleiło. Oczyszczę lekko koła z farby i spróbuję.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 Ale Ty chcesz skleić same gąski, a później nałożyć na model, czy od razu nakładać na model i dopiero później skleić je na łączeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi