KRYSTEK Napisano 6 Sierpnia 2012 Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Klej o który piszesz służy do zapuszczania sklejonych wcześniej szczelin, nie do klejenia powierzchni. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Ale to nie extra thin tylko taki jak ten : http://plastmodel.pl/p/15/5812/tamiya-limone-cement-40ml-87113--kleje-narzedzia-modelarskie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 6 Sierpnia 2012 Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Dodam też otwarty luk z akumulatorem z lewej strony i przedział klimatyzacji. Nadmieniam, że luk akumulatorów jest na przestrzał- po jednym akumulatorze z każdej strony kadłuba. Czy wersja D zawsze miała "pociętą" osłonę apu ? Zawsze. Kolory butli niepoprawne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Nadmieniam, że luk akumulatorów jest na przestrzał- po jednym akumulatorze z każdej strony kadłuba. Ok, ale otwarty będzie tylko z jednej strony. (najprawdopodobniej) Kolory butli niepoprawne: Idą do przemalowania. A jak to jest z przekładnią, zwykle jest szara a na zdjęciach wyżej dwu kolorowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 6 Sierpnia 2012 Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Zwykle jest jasno szara. Niebieski to podmalówki na tym egzemplarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Sierpnia 2012 Share Napisano 6 Sierpnia 2012 kolor babiny ,nie do przyjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Robert, już wspominałeś o tym parę razy. Myślę, że Czesio to zauważył i nalezy jego decyzję uszanować. Jak tam twoj 21-szy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Robert, już wspominałeś o tym parę razy. Myślę, że Czesio to zauważył i nalezy jego decyzję uszanować. Jak tam twoj 21-szy? I będę wspominał do bólu A MiG sprzedany ,tak jak pozostałe z magazynu i oba su 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Tak, tak, Robert - trzeba wspominać. Nie do końca rozumiem ten dość powszechny opór przed turkusem interiorem, zwłaszcza jeśli się planuje ciekawy zdetalowany model, a i z warsztatu widać, że jest potencjał, który potem krok po kroku jest trwoniony na drobne ustępstwa, pomimo szerokiej pomocy komitetu doradczego Robert - czy ja dobrze czytam, że nie pokażesz nam Złotego? Nie godzi się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Ja się z tym zgadzam. Ale skoro kolega Czesio nie chce / nie może, to dlaczego musimy wpierać w niego naszą koncepcję, choćby była słuszna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Oczywiście, że nie możemy Autorowi nic narzucać. Ale wtedy uważałbym za rzetelne zaznaczenie na początku warsztatu, że Autor nie prosi o wskazówki. Komitet doradczy podejmuje bowiem wysiłki w postaci szukania zdjęć, podawania receptur na kolory, informacji o technicznych zagadnieniach statku powietrznego, który to wysiłek okazuje się zbędny, czego skutkiem dla innych modelarzy może być to, że nikomu w przyszłości nie będzie się chciało udzielać pomocy, bo i po co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Ale wtedy uważałbym za rzetelne zaznaczenie na początku warsztatu, że Autor nie prosi o wskazówki. Komitet doradczy podejmuje bowiem wysiłki w postaci szukania zdjęć, podawania receptur na kolory, informacji o technicznych zagadnieniach statku powietrznego, który to wysiłek okazuje się zbędny, Jak już pisałem po prostu NIE MOGŁEM jechać po farbki bo wyniosły by nie one więcej niż model z tegoż powodu że straciłbym dniówkę, jeśli nie pracowałbym teraz to nie było by problemu z pojechaniem i kupieniem wymienionych przez Pana Roberta farbek w celu namieszania odpowiedniego koloru. Dziś mam wolne z powodu złej pogody więc popracuję trochę nad silnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Robert - czy ja dobrze czytam, że nie pokażesz nam Złotego? Nie godzi się... Niestety Mikołaj ,nie pokaże bo sprzedałem wszystko ,ale spokojnie kupię w 48 i tego juz pokażę/sprzedałem bo jednak przechodzę na 48kę/ sory za offtopa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anioł Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 a najlepiej z tych farb:http://studiogekko.blogspot.com/2011/04/eduard-mig-21-cockpit-colour.html A ja mam wrażenie że gościu tam próbuje dobrać kolor do EDKOWEJ blaszki / który i tak jest skopany / , niż dorobić oryginalny kolor . To co edek proponuje to SF . Wystarczy porównać jej kolor np, z Migiem-21 w Łasku ... Po przebarwieniu , odrapaniu i łoszu też nam się zmieni odcień .Można by się kłócić jeśli chodziło by o kamo , choć i tu kolor się zmienia w miarę upływu czasu .Najlepiej było by pomalować całość GUNZE Gross Seablue i na to nanieść delikatnie Pale Green , tym bardziej że ten kolor miał wiele odsłon i rzadko trzymał się wyznaczonych ram . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 a najlepiej z tych farb:http://studiogekko.blogspot.com/2011/04/eduard-mig-21-cockpit-colour.html A ja mam wrażenie że gościu tam próbuje dobrać kolor do EDKOWEJ blaszki / który i tak jest skopany / ,... to jest pewne że tak zrobił tyle że ten edkowy jest znacznie bliższy oryginałowi niż ten MM który jest kompletną porażką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Dobra skończmy już temat farbki,jest taka inna nie będzie. Dziś posiedziałem przy przekładni i silnikach. Co do przekładni starałem się uzyskać układ przewodów taki jak na zdjęciach stronę wcześniej. Silniki na razie bez waloryzacji. Malowane najpierw metalizerem model master brass. potem przód Stainless Steel i dysza Burnt Iron. Wyszło nieźle moim zdaniem teraz fotki : Fotki nie najlepsze z powodu słabego oświetlenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2012 Witam Posiedziałem trochę przy modelu i zrobiłem jeden silnik. Muszę poprawić czerwony bo jest straszny ale to już nie dzisiaj, idę spać... I hope You like it Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Witam Powoli kończę silniki i jutro najprawdopodobniej zamknę kadłub. Mógłbym prosić o jakieś zdjęcia aiszki ? Jeżeli się uda model dostanie blaszki z edka do kokpitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Chyba jestem ślepy ale widzę tylko zdjęcia samych osłon a mi chodzi o zdjęcia samego agregatu Ivchenko AI-9 ( sory jak coś przekręciłem), google wyrzuca mi tylko jedno zdjęcie a w książkach które mam ( a mam 6 ) zwykle mało widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anioł Napisano 11 Sierpnia 2012 Share Napisano 11 Sierpnia 2012 No i od razu wszystko jasne, dzięki Panowie ! Edit: sorka pisałem z taty laptopa i zapomniałem się przelogować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Witam Miało być bez szpachli, szkoda tylko że miało, nad silnikami brakło mi ok. 1,5mm, kadłub na każdym łączeniu musiał dostać szpachlę...Już mam go powoli dosyć. Kokpit dostanie na 99% blaszki. Dorobiłem też coś co ma przypominać Ivchenko Ai-9 (będzie jeszcze poprawione). wytoczyłem to z wypraski na tokarce yy tzn. wiertarce w imadle Kabelki dostanie po pomalowaniu i będzie jako tako wyglądać (te białe kropki to surfacer) Przez ostatnie dni właściwie tylko szpachluję, szlifuję, klnę, znowu szpachluję itd... Silniki są lżejsze o kilka kabli, przykleję je na końcu bo i tak je urwę podczas prac. Dobra teraz fotki : To be continued..... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczekan Napisano 19 Sierpnia 2012 Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Jaką techniką wykonałeś walcowatą konstrukcję silników, czy były one w zestawie? Skąd wytrzasnąłeś, jeśli robiłeś sam, rysunki silników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Były w zestawie tak jak i przekładnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczekan Napisano 19 Sierpnia 2012 Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Ja od tygodnia kartkuję google w poszukiwaniu rysunków do B-25. Pierwszy raz przeszukałem około 200 for i walaroundów( tych drugich było mniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi