Skocz do zawartości

MiG-15 1/72 od Eduarda

Cinekf1

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie jeszcze trochę poczekamy na nowe formy i modeleMiGów-15 Eduarda! Ci którym udało się nabyć zestaw na E-Dayu są w posiadaniu tzw. kolekcjonerskiej wersji (collector item), które już wystawiają na licytacje np. na e-bayu. Wyprodukowano niecałe 120 szt.

Z tego co widać na obrazkach okienka sygnalizatora przelotu i radiokompasu w bisie tylko zaznaczone liniami. Wylot rakietnicy takoż. Dla "15" brak reflektora we wlocie i okienka na górze kadłuba. Trochę słabo. Skrzydła "15" i "15bis" nie były takie same, czy instrukcja to uwzględnia?

Kadłub "15" ma linie dla okienka radiokompasu - tak miały jakieś późne "15", czy to jest dla czechosłowackiej mutacji MiG-15SB?

Właśnie przeczytałem w pażdziernikowym wydaniu EDUARD INFO (www.eduard.com), że w tej chwili listopadowa data wydania modelu MiG-15/bis jest zupełnie nierealistyczna, nowej daty nie ustalono, w zamian pan Sulc, prezes Eduard zapowiada, że jakość modelu będzie w standardzie ich Me-110 w skali 1/72. Jest wykonywana nowa i nowoczesna forma, a dotychczasowo wyprodukowane MiGi były wykonane starą technologią i forma, jak wiadomo, uległa destrukcji. W mojej opinii na 2012 nie ma co liczyć, podobnie jak z poprzednich wypowiedzi p. Sulca nie ma co liczyć na inne, w tym dwuosobowe, wersje MiGa-15. HobbyBoss wraca do łask.

W mojej opinii na 2012 nie ma co liczyć, podobnie jak z poprzednich wypowiedzi p. Sulca nie ma co liczyć na inne, w tym dwuosobowe, wersje MiGa-15. HobbyBoss wraca do łask.

A ja się zastanawiam jak interpretować słowa p. Szulca ... on w zasadzie powiedział, że "w tej chwili" koncentrują się na wersji jednomiejscowej, może to jednak znaczyć, że zgodnie z pierwotnymi zapowiedziami (tymi sprzed lat) dwuosobowe piętnastki się pojawią? ...

Fotel KK-1 nadałby się do Iskry ale trzeba go trochę zmodyfikować.

KK-1 z Pavli zmodyfikowany pod Iskrę:

PC280011.jpg

Leszek - tak z ciekawości -to jest skala 1;72 -jaką szerokośc mają pasy w tym fotelu ? Może to kwestia złudzenia , ale w naturze pasy parciane miały ok 4,5 cm szerokości , to w tej skali ile to by było ? Wydają mi się za szerokie .

Choc fotel ładny , ale pasy mi nie pasują [ może to moje subiektywne odczucie ]

• 3 weeks later...

No to mamy nowe wiadomości o MiG-15 od Eduarda.

Po primo po pierwsze model będzie nie wcześniej niż latem przyszłego roku ... (pozostawię to bez komentarza )

Za to druga wiadomość jest lepsza - będzie MiG-15UTI (choć nadal nie wiadomo kiedy )