Skocz do zawartości

Sd.Kfz.171 Ausf.G Panther

Mateus_z

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Wracam po dłuższej przerwie. No to tak, gąsienice, które otrzymałem faktycznie nie miały otworów . Musiałem coś z tym zrobić i zabrałem się za ich wycinanie. Nie są idealnie równe, ale można to wytłumaczyć napchanym piaskiem, brudem. Inna sprawa to ogniwa na pancerz, które myślę, że będą poprawne.

13092012042.jpg

13092012041.jpg

13092012045.jpg

Otrzymałem kilkanaście ogniwek MT od szanownego kolegi z forum.

13092012043.jpg

• 1 month later...
  • 2 months later...

Witam ponownie! Po bardzo długiej przerwie powróciłem do modelu. W międzyczasie położyłem podkład z surfacer'a, leciutki preshading, a dziś kolor bazowy. W najbliższym czasie postaram się nałożyć kamuflaż.

imgp2620q.jpg

imgp2619x.jpg

imgp2621.jpg

Pozdrawiam, Mateusz

slawekmalysek: "...też pisałem spaw trochę za szeroki i za płaski jeśli możesz zrób od nowa, co do reszty narazie trudno powiedzieć" (1. strona)

W kwestii spawu chyba wkradł Ci się jakiś schemat myślowy. W tym szczególnym miejscu spaw był bardzo szeroki. Wypełniał zagłębienie w płycie i praktycznie był płaski, dość gładki i zlicowany z jej powierzchnią, czasem nawet lekko wgłębiony. Owszem, to co zrobione, nie jest dobre, ale w odwrotną stronę. To wygląda na spaw, jaki wielu chętnie nazwałoby "radzieckim", czyli jakby napaskudzony przez ucznia spawacza .

slawekmalysek: "...też pisałem spaw trochę za szeroki i za płaski jeśli możesz zrób od nowa, co do reszty narazie trudno powiedzieć" (1. strona)

W kwestii spawu chyba wkradł Ci się jakiś schemat myślowy. W tym szczególnym miejscu spaw był bardzo szeroki. Wypełniał zagłębienie w płycie i praktycznie był płaski, dość gładki i zlicowany z jej powierzchnią, czasem nawet lekko wgłębiony. Owszem, to co zrobione, nie jest dobre, ale w odwrotną stronę. To wygląda na spaw, jaki wielu chętnie nazwałoby "radzieckim", czyli jakby napaskudzony przez ucznia spawacza .

czytaj ze zrozumieniem-piszac płaski miałem na myśli że spaw wogóle nie zachodzi na kopułke MG tylko jest wokół niej obsmarowany..ot tyle wyjaśnień

Że tak powiem..., wolnego, kolego. Muszę "odbić" propozycję czytania ze zrozumieniem. Wiem, dlaczego dla Ciebie ten spaw jest za płaski i stąd było sformułowanie ze schematem. Otóż Tobie zapewne się wydaje, że taki odlew kopułki to placek położony na pancerzu i obspawany na bokach - wtedy spaw by nań "zachodził". Ale guzik prawda. Dla czytających ze zrozumieniem napisałem o wgłębieniu w płycie - to jest dołek wefrezowany wokół kopułki na jakieś 20 mm w głąb i w to jest wpuszczona +/- prostopadła do płyty szeroka krawędź odlewu. Spaw na tę głębokość i podobną szerokość jest na tyle potężny, że nie musi "zachodzić" - on po prostu wypełnia lukę. Prawdę mówiąc nawet nie czasem, a najczęściej jego powierzchnia nawet nie dochodzi do lica płyty i to daje efekt "czystego" wykonania, bo nie ma takich wystrzępień brzegów spawu, jakie uparcie pojawiają się na modelach. Zresztą, co ja się męczę - jakieś zdjęcia oglądałeś ze zrozumieniem? Wątpię, stąd konieczność likwidowania szumu informacyjnego, jaki z braku rozeznania tutaj sadzisz.

• 3 months later...
  • 1 month later...

Poprawiałeś felgę koła (wypukłego) czy nie? Wygląda jakby tam był metalizer położony i był wyszlifowany.. Jeśli tak, to wyszlifuj go na błysk, a jak się nie da to powtórz czynność z malowaniem. Te elementy były wyjechane do gołego metalu.

Upss... Widziałem w paru modelach, że felga ta była leciutko pordzewiała i tak też uczyniłem. Głupio, że się wcześniej nie spytałem o to. Teraz pomyślę, może poprawię, a może tak zostawie. Rozumiem, ze metal w tym miejscu był wyszlifowany przez zęby gąsienicy? Ogólnie to wzoruję się na tym wykonaniu tego pojazdu: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=212&t=8174&start=45 i jeśli ktoś by mógł tam zajrzeć i sprawdzić czy są popełnione jakies znaczące błędy to byłbym wdzięczny. No cóż, mam nauczkę, aby się dopytywać o takie rzeczy ;).

Spójrz raz jeszcze na poglądowy rysunek który zamieścił Janusz, bandaże kół wewn. są węższe niż u ciebie. swego czasu ja również popełniłem ten błąd, ale Janusz naprowadził mnię na dobrą stronę mocy .

Właśnie tak przyglądam się od dłuższego czasu i nie mogę znaleźć różnicy. Wygląda na to, że jestem ślepy. Dziękuję za spostrzegawczość i pomoc, jednak nie wiem czy będę z tym coś robił. Mnie to w oczy nie kole, a w obecnym stopniu zaawansowania nie skupiam się na wykonaniu jak najdokładniejszej repliki pierwowzoru. Staram się zmieniać we własnym zakresie rzeczy, które rzucają mi się najbardziej w oczy. Jest to mój dopiero trzeci model w pancerce i chcę się teraz skupić najbardziej na malowaniu. Pozdrawiam.