Michał96 Napisano 25 Sierpnia 2012 Share Napisano 25 Sierpnia 2012 Bardzo ładnie Mateusz. Blaszki czysto poklejone . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 13 Września 2012 Autor Share Napisano 13 Września 2012 Wracam po dłuższej przerwie. No to tak, gąsienice, które otrzymałem faktycznie nie miały otworów . Musiałem coś z tym zrobić i zabrałem się za ich wycinanie. Nie są idealnie równe, ale można to wytłumaczyć napchanym piaskiem, brudem. Inna sprawa to ogniwa na pancerz, które myślę, że będą poprawne. Otrzymałem kilkanaście ogniwek MT od szanownego kolegi z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 Widzę że doby uczynek ci sprawiłem z tymi gąskami kawał dobrej roboty wykonałeś pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 13 Września 2012 Autor Share Napisano 13 Września 2012 Widzę że doby uczynek ci sprawiłem z tymi gąskami kawał dobrej roboty wykonałeś pozdrawiam. Dobry, dobry . Tylko, że została mi jeszcze drugą gąsienica i znów kilka godzin na wycicnaniu się zejdzie :P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 niezle Ci idzie, troche jedno mocowanie osłony wentylacji odstaje, trzeba by je podkleić. No i italeri daje naprawde finezyjne te grille:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 14 Września 2012 Autor Share Napisano 14 Września 2012 Ta osłona tylko na sucho przyłożona, w finalnej wersji będzie myślę poprawnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 11 Listopada 2012 Autor Share Napisano 11 Listopada 2012 Kolejna po dłuższej przerwie aktualizacja. Model prawie gotowy do malowania. Zostało tylko doklejenie paru detali i dorobienie kilku spawów. Pozdrawiam, Mateus_z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 2 Lutego 2013 Autor Share Napisano 2 Lutego 2013 Witam ponownie! Po bardzo długiej przerwie powróciłem do modelu. W międzyczasie położyłem podkład z surfacer'a, leciutki preshading, a dziś kolor bazowy. W najbliższym czasie postaram się nałożyć kamuflaż. Pozdrawiam, Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 slawekmalysek: "...też pisałem spaw trochę za szeroki i za płaski jeśli możesz zrób od nowa, co do reszty narazie trudno powiedzieć" (1. strona) W kwestii spawu chyba wkradł Ci się jakiś schemat myślowy. W tym szczególnym miejscu spaw był bardzo szeroki. Wypełniał zagłębienie w płycie i praktycznie był płaski, dość gładki i zlicowany z jej powierzchnią, czasem nawet lekko wgłębiony. Owszem, to co zrobione, nie jest dobre, ale w odwrotną stronę. To wygląda na spaw, jaki wielu chętnie nazwałoby "radzieckim", czyli jakby napaskudzony przez ucznia spawacza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 slawekmalysek: "...też pisałem spaw trochę za szeroki i za płaski jeśli możesz zrób od nowa, co do reszty narazie trudno powiedzieć" (1. strona) W kwestii spawu chyba wkradł Ci się jakiś schemat myślowy. W tym szczególnym miejscu spaw był bardzo szeroki. Wypełniał zagłębienie w płycie i praktycznie był płaski, dość gładki i zlicowany z jej powierzchnią, czasem nawet lekko wgłębiony. Owszem, to co zrobione, nie jest dobre, ale w odwrotną stronę. To wygląda na spaw, jaki wielu chętnie nazwałoby "radzieckim", czyli jakby napaskudzony przez ucznia spawacza . czytaj ze zrozumieniem-piszac płaski miałem na myśli że spaw wogóle nie zachodzi na kopułke MG tylko jest wokół niej obsmarowany..ot tyle wyjaśnień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 Że tak powiem..., wolnego, kolego. Muszę "odbić" propozycję czytania ze zrozumieniem. Wiem, dlaczego dla Ciebie ten spaw jest za płaski i stąd było sformułowanie ze schematem. Otóż Tobie zapewne się wydaje, że taki odlew kopułki to placek położony na pancerzu i obspawany na bokach - wtedy spaw by nań "zachodził". Ale guzik prawda. Dla czytających ze zrozumieniem napisałem o wgłębieniu w płycie - to jest dołek wefrezowany wokół kopułki na jakieś 20 mm w głąb i w to jest wpuszczona +/- prostopadła do płyty szeroka krawędź odlewu. Spaw na tę głębokość i podobną szerokość jest na tyle potężny, że nie musi "zachodzić" - on po prostu wypełnia lukę. Prawdę mówiąc nawet nie czasem, a najczęściej jego powierzchnia nawet nie dochodzi do lica płyty i to daje efekt "czystego" wykonania, bo nie ma takich wystrzępień brzegów spawu, jakie uparcie pojawiają się na modelach. Zresztą, co ja się męczę - jakieś zdjęcia oglądałeś ze zrozumieniem? Wątpię, stąd konieczność likwidowania szumu informacyjnego, jaki z braku rozeznania tutaj sadzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 28 Maja 2013 Autor Share Napisano 28 Maja 2013 Kamuflaż już prawie położony: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 16 Lipca 2013 Autor Share Napisano 16 Lipca 2013 Wreszcie po jakimś czasie udało mi się ukończyć malowanie kamuflażu, a oto wyniki: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Lipca 2013 Share Napisano 16 Lipca 2013 Ładnie pomalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 Kamuflaż wyszedł super, jednak muszę cię zmartwić. Masz do poprawy bandaże kół wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 17 Lipca 2013 Autor Share Napisano 17 Lipca 2013 Możesz jakoś dokładniej mi objaśnić co muszę zrobić z tymi bandażami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 Możesz jakoś dokładniej mi objaśnić co muszę zrobić z tymi bandażami? Tak będzie najprościej Ci to pokazać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 20 Lipca 2013 Autor Share Napisano 20 Lipca 2013 Na model położyłem Sidolux i kalkomanie: Przyszedł czas na oleje. Niestety to jest dopiero moje drugie ich użycie i strasznie się boję żeby czegoś nie spaprać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 20 Lipca 2013 Share Napisano 20 Lipca 2013 Spokojnie, to nic strasznego ;) Jeśli dobrze zabezpieczyłeś model sidoluxem, to nie powinno być zadnych kłopotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 20 Lipca 2013 Share Napisano 20 Lipca 2013 Poprawiałeś felgę koła (wypukłego) czy nie? Wygląda jakby tam był metalizer położony i był wyszlifowany.. Jeśli tak, to wyszlifuj go na błysk, a jak się nie da to powtórz czynność z malowaniem. Te elementy były wyjechane do gołego metalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 20 Lipca 2013 Autor Share Napisano 20 Lipca 2013 Upss... Widziałem w paru modelach, że felga ta była leciutko pordzewiała i tak też uczyniłem. Głupio, że się wcześniej nie spytałem o to. Teraz pomyślę, może poprawię, a może tak zostawie. Rozumiem, ze metal w tym miejscu był wyszlifowany przez zęby gąsienicy? Ogólnie to wzoruję się na tym wykonaniu tego pojazdu: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=212&t=8174&start=45 i jeśli ktoś by mógł tam zajrzeć i sprawdzić czy są popełnione jakies znaczące błędy to byłbym wdzięczny. No cóż, mam nauczkę, aby się dopytywać o takie rzeczy ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 20 Lipca 2013 Share Napisano 20 Lipca 2013 Spójrz raz jeszcze na poglądowy rysunek który zamieścił Janusz, bandaże kół wewn. są węższe niż u ciebie. swego czasu ja również popełniłem ten błąd, ale Janusz naprowadził mnię na dobrą stronę mocy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 21 Lipca 2013 Autor Share Napisano 21 Lipca 2013 Właśnie tak przyglądam się od dłuższego czasu i nie mogę znaleźć różnicy. Wygląda na to, że jestem ślepy. Dziękuję za spostrzegawczość i pomoc, jednak nie wiem czy będę z tym coś robił. Mnie to w oczy nie kole, a w obecnym stopniu zaawansowania nie skupiam się na wykonaniu jak najdokładniejszej repliki pierwowzoru. Staram się zmieniać we własnym zakresie rzeczy, które rzucają mi się najbardziej w oczy. Jest to mój dopiero trzeci model w pancerce i chcę się teraz skupić najbardziej na malowaniu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 21 Lipca 2013 Share Napisano 21 Lipca 2013 Przynajmniej wiesz o co kommon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 21 Lipca 2013 Autor Share Napisano 21 Lipca 2013 Wcześniej wspomniane felgi kół wypukłych prawdopodobnie poprawię na sam koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi