Skocz do zawartości

1:48 Flakpanzer IV Wirbelwind Tamka

Tremac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Cos ostatnio nie mam natchnienia do pedzla a nie skaczonych modeli przybywa postanowilem cos nowego ulepic moze zle moce odejda i uda mi sie skonczyc zaczete ulepki

Tym razem na warsztat trafil taki pojazd

flankpanzer.jpg

Na poczatek pobawilem sie z zimerintem

Picture1456.jpg

Picture1455.jpg

Picture1453.jpg

Picture1459.jpg

Picture1457.jpg

• 1 month later...

Witam!

Piękny modelik się zapowiada. Zlepiłem coś takiego, co prawda w 1:35, ale w końcu to ten sam pojazd. Poszukaj w warsztatach i w galerii, może ci w czymś pomoże?

Skrzynia na zapasowe kółka ma niespiłowany farfocel, pozostały po wycinaniu z blaszki. Wali trochę po oczach. Popraw to...

Mały, ale całiem udany. Wydaje mi się że te opaski mocujące tlumik powinny być przymocowane do tylnej częsci, coś jak na tym zdjęciu:

PICT0207.JPG

Wiem że to nie ten typ itd., ale chodzi mi o ogólny obraz. To na czym opiera się twój to były osłony rur wydechowych.

Dzieki panowie za doping

Na ile bedzie mozna skozystam z waszych rad i co nieco pozmieniam

Mały, ale całiem udany. Wydaje mi się że te opaski mocujące tlumik powinny być przymocowane do tylnej częsci, coś jak na tym zdjęciu:

PICT0207.JPG

Wiem że to nie ten typ itd., ale chodzi mi o ogólny obraz. To na czym opiera się twój to były osłony rur wydechowych.

Zupelnie przypadkowo przykleilem te opaski w miejscach gdzie byly plastikowe i dopiero po Twojej uwadze zaczolem googlowac jak ten tlumik powinien wygladac i natrafilem na take zdjecie.

wirbelwind.jpg

widac tu ze ta lewa opaska nie jest zamontowana na skraju jak ta druga (oczywiscie jesli o to Ci chodzilo)

I jeszcze pytanko o ilosc ogniwek? czy ktos pamieta bo mnie wyszlo 98 z plastikowych i tyle zrobilem

Nie, nie chodzio mi o ich położenie, a raczej o sposób montowania. Na twoim tłumiku są one zamontowane dookoła tłumika, a to był obejmy mocujące tłumik do kadłuba. Na moim zdjęciu masz to w powiekszeniu, a na twoim też to widać tylko trzeba się przypatrzeć. Jeżeli chcesz to zerknij do mojego warsztatu z Pz.kpfw.IV - tam to widać.

I jeszcze pytanko o ilosc ogniwek? czy ktos pamieta bo mnie wyszlo 98 z plastikowych i tyle zrobilem

Powinno być 99 ogniw na stonę w praktyce braku tego 1 nikt się nie dopatrzy,cała kwestia polega na tym iż chcąc mieć model z taką samą liczbą ogniw co pierwowzór należy koło napinajace(to z tyłu)wklejać jak najpoźniej tam minimalne jego przesunięcie powoduję brak lub nadmiar ogniw w gąsienicy.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 years later...

3 lata ale lepiej późno niż wcale. Pierwszy model full wypasiony haulerem.

Pewne rzeczy dziś zrobiłbym troszkę inaczej ale nie ma co gdybać trza kończyć. Odświeżylem kolor bazowy i dałem kamo. Oczywiście zdjęcia mogły by być lepsze ale nie dam rady.

2015-07-10%2022.54.44_zps4bwv7rsc.jpg

2015-07-10%2022.56.26_zpstis1vwkm.jpg